DOCUMENT Andronescu vrea să modifice datele de admitere la liceu, cu două zile înainte de probele vocaționale. Sindicatele: Ce a făcut Ministerul este ilegal

49.183 de vizualizări
Calendar BAC
Foto: Pexels.com
Ecaterina Andronescu vrea să schimbe data examenelor vocaționale de admitere la liceu, cu două zile înainte ca acestea să se desfășoare. Un ordin de ministru semnat luni, 13 mai, de Andronescu, publicat de Sindicatele din Educație “Spiru Haret” și care poate fi consultat mai jos arată că ministrul Educației schimbă chiar și data de înscriere la probele vocaționale. Paradoxal, înscrierile au avut deja loc, conform calendarului încă în vigoare până la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care poartă semnătura lui Andronescu. Prin același act, ministrul amână și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal“, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE). Acesta amenință că federația va protesta, “în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi”, dacă Ministerul nu anulează ordinul.

Conform vechiului calendar, probele de aptitudini ar fi trebuit să se desfășoare în zilele de 15-17 mai 2019. Ordinul aprobat astăzi de Andronescu și încă nepublicat în Monitorul Oficial prevede că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2019 se vor desfășura pe 10-12 iunie 2019. Paradoxal, ordinul prevede și decalarea perioadei de înscriere la aceste probe, înscrieri care au avut însă deja loc conform calendarului încă în vigoare.

Ce spune Legea educației: Regulile de admitere la liceu se stabilesc “cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a”

“Articolul 76

(…)

(4) Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educației Naționale și este dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unitățile de învățământ au obligația de a anunța public disciplina sau disciplinele la care se susține proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum și modul de utilizare a portofoliului educațional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a. Proba suplimentară de admitere se va susține la cel mult două discipline.”

Comunicatul integral al FSE Spiru Haret:

“Ministrul educației dinamitează admiterea în liceu!

Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social.

Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională.

De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“.

FSE „SPIRU HARET“ solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019. În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest.”

DOCUMENT Ordinul semnat astăzi de Ecaterina Andronescu:

 

Citește și:

 


9 comments
 1. Nu înțeleg de ce trebuie examen la engleză la profil real, științe, de parcă e necesară o încărcare de programă cred ca mai mult e pt reclama, apoi competente la profil sport, arte, Lb straine da, acolo trebuie sa ai talent și să practici.si ești verificat. Că o amână puțin nu e nici o diferență….

 2. Aceeasi perfidie si cu schimbarea metodologiei de inscriere la concursul de titularizare.Lista finala se publica pe 3 iunie,precis va fi seara,iar prima zi de inscriere este tot pe 3 iunie.Mai mult,inscrierea dureaza doar 3 zile,asta ca sa diminueze sansele celor care doresc sa se inscrie in alte judete,la care se adauga si perioada stransa de validare a dosarelor,intre 7 si 10 iunie,iar zilele de 8 si 9 iunie sunt nelucratoare.
  Un alt aspect al problemei pe care multi profesori l-au luat in calcul este legat de faptul ca voucherele de vacanta de anul trecut expira pe 31 mai,asta ca sa ni se ofere o noua lovitura sub centura.Unii dintre noi au pastrat o parte din ele tocmai pentru titularizarile in alte judete.
  Aici e posibil sa fie si presiunea sindicatelor ca sa ingradeasca libera concurenta,mai ales pentru disciplinele deficitare in posturi titularizabile.

 3. Este inadmisibil așa ceva! Este bătaie de joc la adresa elevilor, părinților cadrelor didactice….,de fapt ce a realizat actualul ministru în favoarea elevilor de când e la guvernare?? Doar modificarea tuturor legilor peste noapte, în detrimentul sistemului de învățământ și implicit a evoluției spre democrație și normalitate a acestei țări…!!!!!

 4. Consider ca aceasta modificare efectuata pe ultima suta de metri este ilegala,cum sa modifici regulile in timpul jocului?
  Acest ministru nu s-a gandit la varsta copiilor participanti la aceste prime examene din viata lor?Cum sa introduci intr-o singura luma, pentru prima oara in viata lor, la o varsta atat de frageda 4 examene? Sunt in sesiune la facultate?
  Consider ca ar trebui sa se amane aplicarea acestui Ordin pentru anul scolar viitor.

 5. Cum este posibil asa ceva? Este o sfidare si bataie de joc la adresa copiilor si a parintilor. Dupa ani de munca si emotii de ambele parti, acum schimbi regulile, si mai grav, in timpul inscrierilor. Suntem sfidati pe fata. Bafta tuturor copiilor si multa rabdare parintilor.

  1. Au inebunit total si vor sa ne innebuneasca si copii si pe noi toti ceilalti ! Ar trebui sa contestam aceasta decizie abuziva si sa iesim in strada cu copii si cadrele didactice fiindca ajungem la limita deja , ce viseaza noaptea ziua pun in aplicare , in primul rand se contrazic chiar prin legile data tot de ei …

 6. Pe langa hoti si incompetenti, suntem condusi si de NEBUNI! Iesiti la vot, oameni buni, ca nu se mai poate in halul asta!

  1. Ar fi interesant de aflat cum Ecaterina Andronescu a ajuns profesor universitar in epoca Ceausescu. S-ar putea sa aflam ca nu datorita meritelor scolare. Cu atat mai discutabila e instalarea ei in functia de ministru al educatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, despre suspiciunile legate de modul în care a fost realizată teza de doctorat a ministrului apărării, Angel Tîlvăr: În Legea Educației există două prevederi pentru a evita “fenomenul doctoratelor scrise la comandă de alții”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, cel care a implementat actuala Lege a Educației nr. 1/2011, subliniază că a introdus în lege, la articolul 143, două prevederi pentru a evita…
Vezi articolul

Guvernul urmează să aprobe concursurile pentru posturile vacante de medici și asistenți din școli și ordonanțe ce prevăd achiziții de tablete și zile libere pentru părinți, când elevii învață online – Agerpres

Executivul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act…
Vezi articolul

Rezidențiat 2023. Deși 863 de candidați au obținut peste punctajul minim care face posibilă admiterea, 208 candidați au fost declarați respinși, conform regulamentului, anunță Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a organizat pe 14 mai 2023, împreună cu universitățile de medicină și farmacie, o sesiune extraordinară suplimentară a concursului de admitere în rezidențiat pentru 628 de locuri rămase…
Vezi articolul

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: Noi înșine, profesorii, le suntem datori elevilor anumite îmbunătățiri – un masterat didactic, manuale școlare pentru copii, nu cărți savante făcute pentru colegii noștri

“Noi înșine, profesorii, le suntem datori elevilor anumite îmbunătățiri, anumite reforme reale ale școlii. De pildă un masterat didactic foarte bine făcut. Nu îl avem”, a declarat Mircea Dumitru, rectorul…
Vezi articolul