Admitere liceu Evaluare Națională 2019 Liceu Știri

Scandalul admiterii schimbate – Andronescu: Nu am fost în situația de a publica în Monitorul Oficial / Ministerul Educației: Ordinele au fost transmise spre publicare în Monitor

Citire în 4 min
Declarații contradictorii în scandalul examenelor vocaționale și de limbă amânate și apoi menținute a se desfășura pe 15-17 mai 2019. “Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Ecaterina Andronescu, întrebată dacă retrage ordinul semnat ieri. Însă afirmațiile ministrului sunt contrazise de actul oficial trimis ieri de Ministerul pe care îl conduce către inspectoratele școlare județene: “cele două ordine menționate anterior au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial”, spuneau ieri, sub semnătură, trei oficiali din Minister.
  • Calendarul de admitere la liceu 2019 prevede că elevii care vor să intre în școli vocaționale sau la licee cu predare intensivă în limbi străine trebuie să susțină probele de aptitudini și de limbă în perioada 15-17 mai 2019. Același calendar statuează că pe 13 mai 2019 liceele și școlile profesionale trebuie să tipărească broșurile cu informațiile esențiale despre admitere, inclusiv numărul de locuri și de clase.
  • În urmă cu o zi, pe 13 mai 2019, Ecaterina Andronescu a semnat un ordin de ministru care modifica datele de susținere a probelor de aptitudini și de limbi pentru admiterea la liceu 2019 (acestea ar fi urmat să fie susținute pe 10-12 iunie), dar și termenul pentru tipărirea broșurii cu locurile la licee și școli profesionale (aceasta ar urma să fie amânată pe 30 mai 2019).

Contactată de Edupedu.ro pentru a lămuri data la care elevii de clasa a VIII-a vor susține probele vocaționale și de limbi străine pentru admiterea la liceu 2019, Ecaterina Andronescu a declarat că renunță la modificările de ieri și că examenele încep de mâine.

Ecaterina Andronescu, la întrebările Edupedu.ro: Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație

Edupedu.ro: Ce se întâmplă cu admiterea la liceu? Părinții întreabă când vor susține copiii probele vocaționale?
Ecaterina Andronescu: Avem o lege, avem o regulă. Probele vocaționale merg mai departe.

Edupedu.ro: Deci rămân probele vocaționale ca până acum? Elevii se duc de mâine?
Ecaterina Andronescu: Da, da, da. Se modifică doar durata de apariție a broșurii cu oferta educațională, se prelungește o săptămână.

Edupedu.ro: Retrageți ordinul pe care l-ați semnat ieri?
Ecaterina Andronescu: Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație.

Edupedu.ro: Dar de ce l-ați semnat?
Ecaterina Andronescu: Ca urmare, s-au inflamat lucrurile inutil.

Edupedu.ro: Dar de ce l-ați semnat?
Ecaterina Andronescu: Vă mulțumesc foarte mult.

Edupedu.ro: Spuneți-mi doar atât: de ce l-ați semnat?
Ecaterina Andronescu: Vă mulțumesc foarte mult. Vă mulțumesc foarte mult.

Ministerul Educației, către Inspectoratele Școlare Județene: Cele două ordine au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial

Ecaterina Andronescu este contrazisă chiar de instituția pe care o conduce. Ministrul a declarat pentru Edupedu.ro că “nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație” precum cea de a se publica ordinul în Monitorul Oficial, deși Ministerul Educației trimisese următorul anunț către Inspectoratele Școlare Județene:

  • “Precizăm faptul că cele două ordine menționate anterior au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Precizarea este semnată de secretarul de stat pe învățământ preuniversitar, Ionel Florian Lixandru.

Citește și:

 

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

China și SUA domină Olimpiada Internațională de Matematică 2019, unde România a obținut o medalie de aur, 2 de argint și 3 de bronz, cu care ne plasăm pe locul 17

Raluca Pantazi

Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș: Metodologia de admitere la facultate “trebuie să rămână așa cum este”; certificatul de la BAC ce atestă nivelul de competență lingvistică în română “nu întotdeauna este dublat și de o situație reală”

Raluca Pantazi

EXCLUSIV Avocatul Poporului îi cere lui Andronescu să schimbe regulile de admitere la facultate, care ar discrimina minoritățile (document)

Raluca Pantazi

2 comentarii

Mihaela 14 mai 2019 at 14:17

Hopa, l-au anulat și pe ălălalt! Normal, azi noapte la partid sigur a fost sedintă de urgență, cu scandalul de rigoare… „Păi ce faci, doamnă, ne sabotezi?” cred că au zis ăia p-acolo….

Răspuns
Mihaela 14 mai 2019 at 14:10

Ce lovitură de campanie! Tot ce-a muncit PSD-ul în ultimul an s-a dus de râpă în 24 de ore, din cauza Abramburicăi! Ce pensii, ce salarii…… praful s-a ales. Na, Dragneo, cine te-a pus s-o pui ministru? Ai vrut să-i închizi gura că făcea zgomot în partid și te-a nenorocit și mai rău! Dar stați așa! Asta nu e tot! Să vedeți ce-o să facă cu titularizarea, că pe ălălalt nu l-a anulat! Deja profesorii s-au supărat. Și e nașpa când se supără profesorii……

Răspuns

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.