Marilen Pirtea, deputat PNL: Nu știu dacă poziția domnului Dîncu de a prelungi termenul de dezbatere a legilor Educației este una personală sau instituțională, cred că este personală / Vom avea luni discuție în cadrul PNL-ului, pe baza amendamentelor primite

Marilen Pirtea / Foto: Forum Haferland

Marilen Pirtea, expert al PNL în comisia care analizează proiectele legilor Educației, a declarat la postul de televiziune Antena 3, după ședința de coaliție, că poziția lui Vasile Dâncu privind amânarea prezentării legilor Educației în coaliție și Guvern, pe motiv că “trebuie revizuite serios”, este o opinie personală: “Niciunul din membrii PSD prezenți astăzi acolo (n. red. la ședința de coaliție) nu a venit cu un mandat din partea partidului de a prelungi acest termen sau de a susține ceea ce spunea domnul Dâncu în afirmații”, spune Pirtea.

Marilen Pirtea, cel care analizează proiectele legilor Educației în comisia PNL, a spus vineri că opinia lui Vasile Dîncu privind faptul că revizuirea proiectelor legilor Educației ar avea nevoie de o amânare este o părere personală. Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, spune că discuțiile merg înainte în termenele discutate și că nu ar exista o poziție oficială a PSD pentru amânare.

“Nu știu dacă poziția domnului Dâncu este una personală sau instituțională, cred că mai mult pe tind cred că este personală, pentru că niciunul din membrii PSD prezenți astăzi acolo nu a venit cu un mandat din partea partidului de a prelungi acest termen sau de a susține ceea ce spunea domnul Dîncu în afirmații. S-a discutat, săptămâna viitoare vor fi alte discuții în cadrul comisiilor de experți, adică lucrurile merg înainte în termenele discutate. Astăzi am înțeles că PSD are o ședință a grupului parlamentar PSD unde vor pune în discuție diverse amendamente pe baza legii pe care le vor trimite spre Ministerul Educației. Noi vom avea luni discuție în cadrul PNL-ului și pe baza amendamentelor primite vom discuta. PSD nu a trimis până acum niciun amendament scris la lege”, spune Marilen Pirtea.

Într-o declarație pentru G4Media.ro, și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a respins vineri afirmațiile critice ale lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, care a cerut prelungirea termenului de analiză pentru legile educației elaborate de PNL pe motiv că acestea „trebuie revăzute serios”.

”Calendarul pe Legile Educației este agreat în coaliție și rămâne același. Nu înțelegem declarațiile domnului Vasile Dîncu, mai ales că nu sunt în concordanță cu cele asumate de PSD în această situație. Ce este clar e că Legile Educației își vor urma parcursul așa cum am stabilit. Vor intra pe circuitul de avizare interministerială în Guvern, spre adoptare, după ce experții partidelor din coaliție le-au consultat, iar ulterior vor merge în Parlament pentru a fi dezbătute și votate. E posibil ca dl Dîncu să nu fi fost informat. Nu știm. Cert este că există un consens în coaliție și un calendar asumat ferm pe tema Legilor Educației”, a declarat Ionuț Stroe (PNL) pentru G4Media.

Amintim că Vasile Dîncu a confirmat vineri, într-o scrisoare remisă Edupedu.ro, că el i-a cerut lui Marcel Ciolacu o amânare pe prezentarea proiectelor legilor Educației, așa cum a scris Edupedu.ro joi seară.

„Da, eu am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea acestor legi în coaliție și în guvern”, scrie Dîncu în punctul de vedere amintit. Vasile Dîncu este membru în echipa de specialiști ai PSD care ar trebui să corecteze drafturile legilor Deca. Joi, PSD a solicitat amânarea cu 30 de zile a calendarului de aprobare convenit inițial în coaliția de guvernare pentru adoptarea pachetului legislativ al Educației.

Potrivit surselor noastre, Vasile Dîncu nu ar fi participat azi la ședința de coaliție, dar din partea PSD a participat Mihnea Costoiu, Aura Danielescu, inspectoarea școlară generală din Timiș care este și cumnata lui Sorin Grindeanu, și Florian Lixandru.

Conform surselor Edupedu.ro, Mihnea Costoiu susține declarația lui Dâncu și a anunțat în timpul ședinței că mandatul cu care l-a încredințat PSD este de a anunța comisia că partidul dorește prelungirea termenelor de aprobare a legilor educației și dezbatere extinsă pe aceste drafturi transmise partidelor de ministrul Ligia Deca. “Sunt multe de analizat” la legile înaintate de Ligia Deca, iar comisia să nu se “cramponeze” de termenul de 15 februarie până la care ministrul dorește aprobarea în Guvern a proiectelor de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență, ar fi transmis Mihnea Costoiu, în cadrul ședinței care a început la 10:00.

Traseul legilor Educației, propus de coaliție pe 10 ianuarie

Liderii partidelor aflate la guvernare au convenit în cadrul unei ședințe din 10 ianuarie 2023 ca proiectele de legi inițiate de Ligia Deca și care nu au fost puse în dezbatere publică, dar au fost trimise partidelor pentru a fi analizate de câte o comisie de experți a fiecărui partid din Coaliție, care eventual să înainteze și propuneri de modificare a textelor. Iată calendarul de aprobare a Legilor Deca, convenit la acea ședință:

Reamintim că în luna iunie 2023 un pachet legislativ care să aplice România Educată ar trebui să fie în vigoare deja, potrivit jalonului PNRR asumat de către Guvern.

Citește și:
PNL, reacție dură la adresa lui Vasile Dîncu, după criticile acestuia la proiectul legilor Educației: “Nu înțelegem declarațiile, e posibil ca domnul Dîncu să nu fi fost informat / Legile își vor urma parcursul așa cum am stabilit”
PSD îl lasă pe președintele Iohannis în offside, pe legile educației: Vasile Dîncu a absentat de la ședința PNL, PSD, UDMR pentru modificarea Legilor Deca, întâlnire la care Mihnea Costoiu a anunțat că amendamentele PSD nu sunt gata și că draftul de lege necesită dezbatere largă / Cine a participat la ședință – SURSE
EXCLUSIV Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD: Da, eu am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor Educației în coaliție și în guvern / Proiectele de legi „trebuie revăzute serios”, am început o analiză cu peste 200 de membri din departamentul educație
SURSE Amânare de maximum 30 de zile față de calendar, cerută de PSD pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca / „Sunt multe de îndreptat”, susțin social democrații
SURSE: UDMR a cerut ca Legile educației Deca să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, propunere respinsă de premierul Nicolae Ciucă / Calendarul adoptării noilor proiecte ale educației
Exit mobile version