Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea, cei trei experți ai PNL care vor „corecta” legile Deca – surse

2.220 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Cei trei experți desemnați de Partidul Național Liberal pentru a „corecta” proiectele de legi propuse de ministrul Educației, Ligia Deca, sunt Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea, potrivit surselor Edupedu.ro. Aceștia vor modifica și completa drafturile de acte normative – adică proiectele legii învățământului superior și legii învățământului preuniversitar – alături de o echipă de la PSD și alta de la UDMR, plus un reprezentant al comunității rome.

În echipa PNL sunt doi foști miniștri ai Educației, actuali senatori, Monica Anisie și Sorin Câmpeanu, plus rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației pe 29 septembrie, în mijlocul unui scandal de plagiat, după o anchetă jurnalistică publicată în pressone.ro de Emilia Șercan. Marilen Pirtea a fost și el acuzat de plagiat în 2016, tot de Emilia Șercan. Pirtea este consilierul onorific al premierului Nicolae Ciucă. Prim-ministrul este acuzat de plagiat, în teza de doctorat. Acesta din urmă a blocat în instanță analiza CNADTCU pe motive procedurale.

Conform surselor noastre, proiectele de legi au fost trimise de Ligia Deca liderilor Coaliției de guvernare în prima săptămână din ianuarie, în același timp cu trimiterea documentelor la Cotroceni, președintelui Klaus Iohannis. Până la acest moment proiectele nu au fost publicate de Ministerul Educației.

Marțea trecută, pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit chiar și un calendar:

 • 1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,
 • 15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
 • 15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ.

Reamintim că în luna iunie 2023 pachetul legislativ ar trebui să fie în vigoare deja, potrivit jalonului PNRR asumat de către Guvern.


13 comments
 1. Sa fim corecti :Campeanu putea sa ia un avion pana in Estenoia!Anisie a facut cel mai bun lucru din ultimii anii :in condica profesorul doar semneaza .
  Inainte profesorul era obligat /nevoit sa scrie titlul lectiei.Anisie a fost ministru in pademie a dat libertatea de a alege materialele!asa ca lasa ti femeia sa se exprime pana la capat!
  sunt sigura ca poate mai mult!

 2. Doi plagiatori si-o floare. Halal experti rectori de 3 ori prin smecheria introdusa in Legea 1 de nashica lor Cati Abramburica si dovediti plagiatori. Ce pot recomanda acesti smecheri: mandate fara numar de rector, desfintrarea CNADTCU si a comisiilor de etica ale ministerului si din universitati.
  Tot inainte tovarasi voi Rectori pe viata iar tinerii nostrii la studii in Anglia, Olanda, Danemarca, etc.
  Nu-l cooptati si pe Bode in comisia asta?

 3. Iarăși numai plagiatori, alienați mintal și lingăi.Bravo PNL, iar vă bateți joc de învățământ.Ma mir că nu este Bode, era cel mai în măsură.

 4. Cârpeanu se întoarce să privească prin pepsiglass.

  După o asemenea brambureală, prima OUG care se va da dupa adoptarea ,,noilor” legi ale educației va fi una de corectare a bazaconiilor corectate de politruci.

  Desi au facut câteva modificări (admitere, bacalaureat) toate contestate si numesc asta pompos NOILE legi ale educației acum când se stabilise cât de cât o formă o iau de la capăt.

  La inspecții vin prin școli și tuna și fulgera de ce nu sun la ,, curent” cu legislația.

  Ati făcut praf sistemul. Ati uitat regului esentiale.
  Cea mai importantă:
  Predictibilitatea

  Ati transformat profesorii si secretariatele școlilor în funcționarii altor instituții:
  – suma forfetara naveta
  -bursele
  -bani de ,,liceu”
  -PNRR (ultimul ordin din 15 dec. modifică alt ordin anterior) deci altă muncă
  -deducerea suplimentară de 10 lei
  -raportari zilnice despre implementarea ideilor O.N.G urilor partenere MEC sau ISJ
  -statistici și statistică pt INS

  N.B. Observați ce lipsește nu?
  Timpul pentru a face educatie.

 5. Cei trei care au speriat învățământul și doctoratele, sau cei trei luceferi ai îngâmfării și incompetenței. Trei, Doamne, și toți deodată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nota la purtare să fie legată de admiterea la liceu și la facultate, susține liderul sindical Marius Nistor: Dacă te afectează când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine

Nota la purtare „să fie legată de admiterea la liceu și de admiterea la facultate”, a propus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru reducerea violenței școlare,…
Vezi articolul

Mesaj către directorii de școli, pentru înscrierea în apelul cu 200.000 de euro per proiect, deschis până pe 16 iulie: E bine ca noi, profesorii, să fim realiști și să ne punem mintea la muncă și să creăm o școală așa cum dorim noi, să încetăm să ne mai văităm că nu ne lasă sistemul – Viforel Dorobanțu, directorul școlii-pilot de la Curcani, Călărași

Îndemn la înscrierea în programul de școli-pilot făcut de unul dintre directorii care derulează un program-pilot încă din 2022, de la prima ediție. Este vorba despre Viforel Dorobanțu, directorul Școlii…
Vezi articolul

“Nu pot să spun că anul viitor alocarea din PIB pentru cercetare în România va fi de 2%”, adică 1% finanțare publică și 1 % privată, spune noul ministru Bogdan-Gruia Ivan / La începutul anului, Nicolae Ciucă și Sebastian Burduja vorbeau despre 1% de la buget pentru cercetare în 2024

Ținta de 2% din PIB pentru cercetare – 1% din bani publici și 1% din zona privată – este “mai mult decât curajoasă”, dar “nu pot să spun că anul…
Vezi articolul