Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea, cei trei experți ai PNL care vor „corecta” legile Deca – surse

2.174 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Cei trei experți desemnați de Partidul Național Liberal pentru a „corecta” proiectele de legi propuse de ministrul Educației, Ligia Deca, sunt Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea, potrivit surselor Edupedu.ro. Aceștia vor modifica și completa drafturile de acte normative – adică proiectele legii învățământului superior și legii învățământului preuniversitar – alături de o echipă de la PSD și alta de la UDMR, plus un reprezentant al comunității rome.

În echipa PNL sunt doi foști miniștri ai Educației, actuali senatori, Monica Anisie și Sorin Câmpeanu, plus rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației pe 29 septembrie, în mijlocul unui scandal de plagiat, după o anchetă jurnalistică publicată în pressone.ro de Emilia Șercan. Marilen Pirtea a fost și el acuzat de plagiat în 2016, tot de Emilia Șercan. Pirtea este consilierul onorific al premierului Nicolae Ciucă. Prim-ministrul este acuzat de plagiat, în teza de doctorat. Acesta din urmă a blocat în instanță analiza CNADTCU pe motive procedurale.

Conform surselor noastre, proiectele de legi au fost trimise de Ligia Deca liderilor Coaliției de guvernare în prima săptămână din ianuarie, în același timp cu trimiterea documentelor la Cotroceni, președintelui Klaus Iohannis. Până la acest moment proiectele nu au fost publicate de Ministerul Educației.

Marțea trecută, pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit chiar și un calendar:

 • 1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,
 • 15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
 • 15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ.

Reamintim că în luna iunie 2023 pachetul legislativ ar trebui să fie în vigoare deja, potrivit jalonului PNRR asumat de către Guvern.


13 comments
 1. Sa fim corecti :Campeanu putea sa ia un avion pana in Estenoia!Anisie a facut cel mai bun lucru din ultimii anii :in condica profesorul doar semneaza .
  Inainte profesorul era obligat /nevoit sa scrie titlul lectiei.Anisie a fost ministru in pademie a dat libertatea de a alege materialele!asa ca lasa ti femeia sa se exprime pana la capat!
  sunt sigura ca poate mai mult!

 2. Doi plagiatori si-o floare. Halal experti rectori de 3 ori prin smecheria introdusa in Legea 1 de nashica lor Cati Abramburica si dovediti plagiatori. Ce pot recomanda acesti smecheri: mandate fara numar de rector, desfintrarea CNADTCU si a comisiilor de etica ale ministerului si din universitati.
  Tot inainte tovarasi voi Rectori pe viata iar tinerii nostrii la studii in Anglia, Olanda, Danemarca, etc.
  Nu-l cooptati si pe Bode in comisia asta?

 3. Iarăși numai plagiatori, alienați mintal și lingăi.Bravo PNL, iar vă bateți joc de învățământ.Ma mir că nu este Bode, era cel mai în măsură.

 4. Cârpeanu se întoarce să privească prin pepsiglass.

  După o asemenea brambureală, prima OUG care se va da dupa adoptarea ,,noilor” legi ale educației va fi una de corectare a bazaconiilor corectate de politruci.

  Desi au facut câteva modificări (admitere, bacalaureat) toate contestate si numesc asta pompos NOILE legi ale educației acum când se stabilise cât de cât o formă o iau de la capăt.

  La inspecții vin prin școli și tuna și fulgera de ce nu sun la ,, curent” cu legislația.

  Ati făcut praf sistemul. Ati uitat regului esentiale.
  Cea mai importantă:
  Predictibilitatea

  Ati transformat profesorii si secretariatele școlilor în funcționarii altor instituții:
  – suma forfetara naveta
  -bursele
  -bani de ,,liceu”
  -PNRR (ultimul ordin din 15 dec. modifică alt ordin anterior) deci altă muncă
  -deducerea suplimentară de 10 lei
  -raportari zilnice despre implementarea ideilor O.N.G urilor partenere MEC sau ISJ
  -statistici și statistică pt INS

  N.B. Observați ce lipsește nu?
  Timpul pentru a face educatie.

 5. Cei trei care au speriat învățământul și doctoratele, sau cei trei luceferi ai îngâmfării și incompetenței. Trei, Doamne, și toți deodată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul USR Ștefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca de “o mârșăvie fără seamăn” în cazul ordonanțelor pentru decontarea navetei elevilor, după ce aceasta “decide să dea un alt OUG care să ‘repare’ OUG 50 al celebrului Cîmpeanu”

Senatorul USR Ștefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educației, că “este prost informată de aparatul lăsat în urmă de dl. Cîmpeanu (sau chiar nu înțelege consecințele) și… face…
Vezi articolul

Grupul pentru Dialog Social dezaprobă interzicerea educației de gen și cere președintelui Iohannis respingerea legii: Prin acest act de cenzură, România se așază în siajul statelor eșuate în iliberalism

Grupul pentru Dialog Social dezaprobă interzicerea educației de gen de către Parlamentul României, prin modificarea Legii Educației. “A elimina prin decizii parlamentare discipline academice din câmpul dezbaterii intelectuale e mai…
Vezi articolul