Ministerul Educației: Studenții care urmează simultan studii de master și licență la aceeași facultate, la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța, respectă condițiile din Legea educației / Riposta profesorului care a semnalat cazul: Erori “de nepermis” în constatările ministerului

Foto: Facebook.com - Universitatea "Andrei Șaguna" din Constanța

Ministerul Educației s-a pronunțat, după jumătate de an, în problema studenților înscriși simultan la cursuri de licență și master la aceeași facultate, problemă semnalată în iulie anul trecut, la Universitatea “Andrei Șaguna” (UAS) din Constanța. După controlul efectuat acolo, ministerul arată, într-un document, că a identificat 11 persoane care au fost înmatriculate simultan la studii de master și licență în cadrul acestei Universități, dar că acestea îndeplinesc condițiile de înscriere la studii, așa cum sunt prevăzute de lege. Cel care a semnalat situația, fostul decan al Facultății de Psihosociologie din cadrul instituției constănțene, Cristian Barna, răspunde poziției ministerului arătând că aceasta nu ține cont de mai multe prevederi legislative, inclusiv din Legea educației.

După jumătate de an, marți, 11 ianuarie, Ministerul i-a transmis un răspuns celui care a semnalat cazul de la UAS, fostul decan Cristian Barna, după cum a arătat el, miercuri, pentru Edupedu.ro. În răspuns, document consultat de Edupedu.ro și care face referire și la alte sesizări ale fostului decan, Direcția Generală Juridică și Control din cadrul Ministerului arată că, în urma verificărilor la Universitate, au fost identificate 11 persoane care între 2018-2020 au fost înmatriculate simultan la licență și master, dar cele 11 îndeplinesc condițiile de înscriere la studii prevăzute de lege.

Documentul prezintă referințele din lege pe care inspectorul și direcția din minister le-au luat în calcul, anume 3 articole din Legea educației naționale 1/2011:

Ministerul a constatat, potrivit răspunsului citat:

Autorul sesizărilor: Nu se ține cont de normele Colegiului Psihologilor și de prevederi ale Legii educației naționale

Într-o reacție la răspunsul Ministerului, pusă la dispoziția Edupedu.ro, Cristian Barna afirmă că documentul conține “erori” pe care le consideră “de nepermis”. Fostul decan susține că, prin constatările sale, ministerul nu ar ține cont de alte prevederi legale, atât din normele activității psihologilor, cât și din Legea educației naționale. Mai precis:

În cazul specific al studiilor de psihologie și al necesității ca masterul să aibă loc după studiile de licență, în vederea accesului la profesia de psiholog, fostul decan al Facultății de Psihologie al UAS a indicat, pentru Edupedu.ro, trei referințe normative:

  1. Normele din 9/11/2018 privind accesul în profesia de psiholog cu drept de liberă practică:

2. Normele stabilite prin Hotărârea 7/7.06.2019 a Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România:

3. Standardele pentru atestarea dreptului e liberă practică în psihologie, la regim de supervizare (licență), respectiv în regim autonom (master + minim 1 an de supervizare) sunt stabilite cel mai recent în Normele din 7.11.2021 privind atestarea profesională a psihologilor cu drept de liberă practică.

Citește mai multe despre situația studenților cu studii simultane de la UAS, despre universitatea constănțeană și despre Cristian Barna (fost vice-rector la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul din București, profesor asociat la facultăți din cadrul Universității din București și al Universității Babeș-Bolyai), în articolul: 

Student la master și la licență, simultan, în aceeași facultate? Se întâmplă la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța, acuză un fost decan. “Pot exista” astfel de situații, spune instituția. Ministrul a trimis corpul de control
Exit mobile version