Ministra Educației, Ligia Deca, mesaj pentru cadrele didactice după batjocorirea unei profesoare în timpul orei, de către elevi: Vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte / Faptele au avut deja loc

Foto: gov.ro

Ligia Deca reacționează pentru prima dată instituțional, printr-o informare de presă emisă de Ministerul Educației, la cazurile de violență din ultimele două zile, care au avut ca țintă profesorii. Într-un comunicat transmis de Ministerul Educației, ministra Ligia Deca afirmă că „incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranța în școli” și dă asigurări că va face tot ce depinde de ea „să prevenim aceste fapte”, în condițiile în care faptele au avut deja loc.

Mesajul Ligiei Deca pentru profesori, emis oficial de ministerul pe care îl conduce, după ce doi elevi au simulat exercitarea unor acte de natură sexuală asupra unui cadru didactic, scena fiind filmată de elevi și postată online: „Știu că incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranța în școli. Vreau să vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte și am demarat deja o serie de consultări pentru a găsi cele mai bune soluții în acest sens. Siguranța fiecărei persoane din unitățile de învățământ este prioritară pentru Ministerul Educației“.

Informarea integrală emisă de Ministerul Educației astăzi, 7 aprilie 2023:

„Informare de presă

În această după-amiază, Ministerul Educației a fost informat, de către reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, asupra existenței, în spațiul public, a unui clip video în care mai mulți elevi prezintă explicit activități sexuale îndreptate asupra unui cadru didactic.

Conform informațiilor primite, în urma apariției, în cursul zilei de ieri, a clipului video, la nivelul unității școlare au fost deja demarate acțiuni pentru stabilirea contextului, precum și a demersurilor de urmat în perioada următoare. S-a solicitat, de asemenea, sprijinul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Prahova.

Ministerul Educației va continua să țină legătura cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, atât pentru a avea informații asupra faptelor produse, cât și pentru a oferi, dacă va fi necesar, sprijin comunității școlare.

Ministerul Educației a demarat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții pentru a se identifica soluții de îmbunătățire a procesului de prevenție și de intervenție în situații de violență în mediul școlar.

În contextul evenimentelor din ultima vreme, transmitem mesajul Ministrului Educației, doamna Ligia Deca:

«Știu că incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranța în școli. Vreau să vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte și am demarat deja o serie de consultări pentru a găsi cele mai bune soluții în acest sens. Siguranța fiecărei persoane din unitățile de învățământ este prioritară pentru Ministerul Educației.»”

Reacția ministrei vine după ce doi elevi de clasa a VII-a au umilit o profesoara în sala de clasă, un altul a filmat agresiunile, iar clipurile au fost publicate online. Poliția îi cercetează pentru ultraj contra bunelor moravuri pe cei doi copii care apar în imagini.

În ultima săptămână, au avut loc mai multe agresiuni ale unor elevi la adresa profesorilor. Un elev de 16 ani din București a fost reținut pentru 29 de zile pentru tentativă de omor calificat după ce a rănit-o pe profesoara sa în timpul orei, când aceasta împărțea foile pentru un test.

Ligia Deca a reacționat pe pagina sa de Facebook, unde a numit agresiunea „un incident regretabil” și a condamnat ferm gestul. În rest, a scris pe Facebook despre prevenție și despre faptul că „inițiativele instituționale – regulamente, proceduri, activități în comun cu parteneri instituționali – trebuie să fie dublate de o atitudine responsabilă a tuturor celor implicați în educație și de un parteneriat real școală-familie”.

Concret, ministrul a scris pe 5 aprilie, în cazul elevului de liceu cercetat pentru tentativă de omor calificat:

„Incidentul regretabil de astăzi, în care o profesoară a fost rănită de un elev în sala de clasă, este un semnal de alarmă care se adaugă celorlalte situații care ne-au atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o acordăm siguranței în mediul școlar.

Condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală, fie ea fizică sau verbală, îndreptat asupra membrilor comunității școlare!

Avem nevoie ca școala să fie un loc în care atât copiii, cât și profesorii să se simtă în siguranță.

Am convingerea că inițiativele instituționale – regulamente, proceduri, activități în comun cu parteneri instituționali – trebuie să fie dublate de o atitudine responsabilă a tuturor celor implicați în educație și de un parteneriat real școală-familie. Doar în acest fel, incidente zguduitoare, asemeni celui de astăzi, vor putea fi prevenite”, a scris Ligia Deca pe 5 aprilie.

Citește și:
Dosar penal pentru ultraj pe numele a doi elevi de clasa a VII-a care au batjocorit o profesoară în timpul orei
Procurorii cer în instanţă arestarea elevului care a rănit cu cuţitul profesoara de japoneză: A premeditat atacul
Exit mobile version