Ministrul Cîmpeanu – declarații împăciuitoare pentru Consiliul elevilor, aprecieri din partea Federației părinților, după săptămâni de tensiuni cauzate de lipsa de dialog

Sorin Cîmpeanu / Foto: Silviu Matei - Agerpres Foto

Tonul discuțiilor dintre ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și principalele asociații de elevi și părinți, care s-au tensionat în ultima perioadă pe fondul lipsei consultărilor dintre reprezentantul guvernului și cei ai partenerilor de dialog social, a dat semne de ameliorare în ultima săptămână. Pe de o parte, ministrul Cîmpeanu a avut o intervenție într-o dezbatere online organizată de asociații ale elevilor și studenților, în care a menționat repetat colaborarea și dorința de colaborare cu acestea, iar apoi, după o lungă perioadă de critici neabătute, Federația asociațiilor de părinți a apreciat drept “corectă” o decizie a ministerului, apreciere însoțită de un apel la dialog pe un ton considerabil mai blând decât precedentele.

Miercuri, 17 noiembrie, la o dezbatere organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE), cu ocazia Zilei Internaționale a Elevului și a Studentului, ministrul Cîmpeanu a vorbit în mod repetat despre dorința de dialog cu aceste organizații și despre rezultatul discuțiilor cu ele, cu accent pe chestiunea burselor pentru elevi.

Discursul s-a făcut auzit după mai multe săptămâni în care, pe fondul vacanței forțate și a discuțiilor pentru reluarea școlii, Consiliul Național al Elevilor se plânsese în mod repetat de lipsa de consultări între minister și partenerii de dialog social, inclusiv CNE. Iar ministrul chiar taxase, declarativ, unele cereri ale elevilor.

La dezbaterea din 17 noiembrie, ministrul Cîmpeanu a spus, între altele, adresându-se ANOSR și CNE:

Intervenția ministrului, de la minutul 13 pe înregistrarea dezbaterii:

Aprecierile ministrului s-au făcut auzite la doar o zi după ultima declarație critică a Consiliului elevilor cu privire la lipsa de dialog între minister și organizațiile neguvernamentale. Pe 16 noiembrie, CNE arăta, într-un comunicat pe tema testării în școli:

Tensiunile dintre ministru și organizații au ieșit cel mai puternic la iveală pe 5 noiembrie, când Sorin Cîmpeanu lansa, în conferință de presă, atacuri la adresa acestora, după o perioadă în care fusese criticat pentru lipsa de dialog în probleme-cheie legate de școală în pandemie.

La rândul ei, Federația Asociațiilor de Părinți, după săptămâni de critici la adresa ministrului, pe fondul lipsei de dialog, a avut vineri un mesaj pozitiv la adresa Ministerului Educației, anume că decizia acestuia a descentraliza administrarea testelor pentru elevi este “corectă”. Spre deosebire de alte momente, în care se declara “consternată” în fața atitudinii ministrului, Federația părinților folosește acum expresii precum “întreaga disponibilitate la dialog”, “să ne așezăm la masa dialogului”:

Turnura discursurilor publice se face simțită în contextul în care PNL și PSD au negociat îndelung formarea unui nou guvern. G4Media.ro a scris, în weekend, citând surse politice, că două nume erau discutate, în ultimele zile, de PNL pentru funcția de ministru al Educației: Sorin Cîmpeanu, actualul ministru, și deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași și fratele geamăn al lui Andrei Muraru, consilierul lui Klaus Iohannis numit de șeful statului ambasador în SUA. Este pentru prima dată, de la escaladarea crizei politice, când e vehiculat un alt nume, decât cel al lui Sorin Cîmpeanu, pentru portofoliul Educației.

Citește și:
Cîmpeanu, atac la adresa asociațiilor de părinți și elevi: “Nu am dat dreptul de reprezentare”, ca părinte, unei organizații care “vorbește în numele tuturor părinților din România” / “Un elev care nu a susținut Bacalaureatul să nu încerce să se substituie autorităților sanitare”
Exit mobile version