Decizia Ministerului Educației de a descentraliza administrarea testelor pentru elevi este „corectă”, susțin reprezentanții Federației asociațiilor de părinți, dar spun că nu este suficientă și cer consultări pentru o nouă procedură de testare

8.306 vizualizări
Iulian Cristache / Foto: Facebook.com
Decizia Ministerului Educației de a descentraliza administrarea testelor pentru elevi este catalogată drept „corectă” de către reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – EDUPART. Aceștia spun, într-un comunicat primit de Edupedu.ro, că măsura nu este suficientă și cer consultări pentru o nouă procedură de testare.

Redăm conținutul comunicatului:

“Federația Națională a Părinților a susținut permanent necesitatea testării periodice, în masă, a elevilor.

În luna martie 2021, FNAP a aplicat un chestionar având ca temă acordul părinților privind testarea copiilor la care au răspuns aproape 70.000 de părinți. Rezultatele, care au evidențiat existența unui procent de 37% părinți, care se opuneau testării cu teste non invazive, au fost comunicate Ministerului Educației.

Cu toate acestea, considerăm, în continuare, că testarea în masă a elevilor constituie o măsură de prevenție împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 și nu putem decât să apreciem faptul că, în sfârșit, aceste teste au fost achiziționate și vor fi puse la dispoziția şcolilor. Având în vedere modul în care a evoluat pandemia, numărul mare de îmbolnăviri și decese înregistrate în valul 4, avem convingerea că o mare parte dintre părinți înțeleg, acum, necesitatea testării periodice a elevilor.

Însă, rămâne o problemă majoră, cu multe necunoscute, modul în care aceste teste vor fi administrate/autoadministrate. Considerăm că, din momentul deciziei achiziționării acestor teste și până acum, ar fi trebuit să avem o procedură clară și aplicabilă în mod real.

Având în vedere  faptul că specialiștii atrag atenția asupra riscului epidemiologic pe care îl presupune administrarea testelor în sălile de clasă, simultan, unui număr semnificativ de elevi, lipsa cabinetelor medicale și a personalului medical în şcoli, infrastructura şcolară, opoziția cadrelor didactice, exprimată de cele două mari federații sindicale din în învățământ, FSE și FSLI, de a administra testele elevilor, considerăm corectă decizia Ministerului Educației de a descentraliza modul de administrare a testelor, lăsând decizia la nivelul unității de învățământ.

Aceasta nu este, însă, o măsură suficientă. Pentru a nu crea și mai mult haos, pentru a nu transforma testarea elevilor într-un eșec răsunător și pentru ca efortul bugetar pentru achiziționarea a 7 milioane de teste salivare să nu devină inutil, este imperios necesar să fie elaborate, cât mai repede, proceduri clare privind modul de administrare, prezentare a rezultatelor, parcursul ulterior în cazul unui rezultat pozitiv, colectarea testelor folosite etc. 

Declarațiile ministrului, Cseke Attila, care acuză pedagogii, părinții și elevii de o lipsă de implicare și fuga de responsabilitate, sunt nefondate. Prima responsabilitate asupra instituirii de măsuri sanitare aparține Ministerului Sănătății care nu a inițiat nicio consultare cu cei pe care îi blamează, atunci când a elaborat procedura de testare a elevilor.

Federația Națională a Părinților face apel către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății ca împreună cu toți factorii  implicați în procesul de învățământ, profesori, părinți și elevi, să ne așezăm la masa dialogului pentru a găsi cele mai bune și aplicabile proceduri de testare.

Federația Națională a Părinților își exprima întreaga disponibilitate la dialog, asigurând sprijinul necesar pentru responsabilizare părinților. Însă, este nevoie de efortul comun al tuturor factorilor implicați la nivelul sistemului de învățământ, de o asumare comună a responsabilității.”

Citește și:
Sondaj World Vision România: 94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 la clasă. Peste 93% nu au primit instructaj cu privire la folosirea testelor
Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cezar Preda / Foto: INQUAM Photos George Calin

Ce a vrut să spună inginerul metalurg Cezar Preda, noul director adjunct al ICR Paris? ”Cultura noastră are valențe nu numai literare, de arte, muzicale, are și valențe tehnice, de informatică, de inteligență artificială” / ”Suveranitatea noastră, a României, este absolut importantă să o facem în domeniul culturii, pentru că, în altă parte, nu”

Numirea recentă a lui Cezar Preda și a lui Victor Paul Dobre, doi ingineri trași pe linie moartă din politică, în posturi de conducere la filialele Institutului Cultural Român (ICR)…
Vezi articolul

BREAKING Noi semnături în susținerea celor 100 de intelectuali numiți de Cîmpeanu „grup de interese” după ce i-au propus sa modifice legile educației și să prelungească dezbaterea. Se alătură academicianul Eugen Simion și peste 50 de profesori universitari și din preuniversitar

Academicianul Eugen Simion susține împreună cu peste 50 de profesori scrisoarea celor 100 de intelectuali calificați de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu drept “grup de interese”, după ce au propus modificarea…
Vezi articolul