Ministrul Educației confirmă analiza Edupedu.ro și anunță că un șofer din minister are salariul cât al unui profesor: Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație și să lucrăm la ajustarea eventualelor discrepanțe

Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, reacționează după ce Edupedu.ro a publicat duminică o analiză în care arată că un șofer de la Ministerul Educației are un salariu brut la nivelul unui profesor cu studii superioare, 20 de ani vechime și grad didactic I. Oficialul susține într-o postare pe Facebook că „am descoperit că atât în Ministerul Educației și Cercetării, cât și în celelalte ministere există discrepanțe la încadrarea salarială în cazul mai multor posturi”.

„S-a constat că un șofer (n.red. din minister) are salariul brut la nivelul unui profesor”, anunță ministrul. Anisie spune că „Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație” și „să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”.

Redăm mesalul integral al ministrului:

„După o analiză extinsă, realizată în urma unei știri apărute în presă, am descoperit că atât în Ministerul Educației și Cercetării, cât și în celelalte ministere există discrepanțe la încadrarea salarială în cazul mai multor posturi. Astfel, s-a constat că un șofer are salariul brut la nivelul unui profesor. Salariile din toate ministerele sunt stabilite pe baza criteriilor și a coeficienților din Legea Salarizării Unitare. Cred că Ministerul Muncii și Protecției Sociale trebuie să lămurească această situație și să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”.

Mesajul vine după ce Edupedu.ro a publicat duminică o analiză în care arată că un șofer de la ministerul Educației, de exemplu, are un salariu de bază, brut, de 4.331 de lei pe lună la această dată, conform grilei de salarii afișată pe site. Acesta beneficiază și de un spor de condiții periculoase, ca toți angajații ministerului, care adaugă încă 410 lei pe lună la venitul său.

Un profesor cu grad didactic I și 20 de ani vechime, cu studii superioare și cu toate etapele parcurse în carieră, are în 2020 un salariu de bază brut de circa 4.330 de lei și ar urma, potrivit grilei de salarizare din Legea 153, amânată de Guvern până în 2021, să ajungă la un brut de 5.101 lei în septembrie 2021, dacă legislația rămâne neschimbată. Adică salariul său va crește cu 16%, în medie, potrivit Ministerului Educației, cu cât ar fi trebuit să crească de la 1 septembrie 2020.

Un alt exemplu este al unui director de cabinet de la Ministerul Educației care are un salariu brut lunar de până la 8.631 de lei, potrivit documentului citat. Este mai mult cu aproape 900 de lei decât salariul de bază pentru un profesor universitar cu 20 de ani vechime, de circa 7.700 lei.

Un raport Eurydice, al Comisiei Europene, arăta că în anul școlar 2019-2020 cadrele didactice din România aveau unele dintre cele mai mici salarii din Europa, chiar dacă în ultima perioadă a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri.

Foto: gov.ro

Exit mobile version