Ministrul Educației confirmă analiza Edupedu.ro și anunță că un șofer din minister are salariul cât al unui profesor: Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație și să lucrăm la ajustarea eventualelor discrepanțe

21.505 vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Monica Anisie, reacționează după ce Edupedu.ro a publicat duminică o analiză în care arată că un șofer de la Ministerul Educației are un salariu brut la nivelul unui profesor cu studii superioare, 20 de ani vechime și grad didactic I. Oficialul susține într-o postare pe Facebook că „am descoperit că atât în Ministerul Educației și Cercetării, cât și în celelalte ministere există discrepanțe la încadrarea salarială în cazul mai multor posturi”.

„S-a constat că un șofer (n.red. din minister) are salariul brut la nivelul unui profesor”, anunță ministrul. Anisie spune că „Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație” și „să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”.

Redăm mesalul integral al ministrului:

„După o analiză extinsă, realizată în urma unei știri apărute în presă, am descoperit că atât în Ministerul Educației și Cercetării, cât și în celelalte ministere există discrepanțe la încadrarea salarială în cazul mai multor posturi. Astfel, s-a constat că un șofer are salariul brut la nivelul unui profesor. Salariile din toate ministerele sunt stabilite pe baza criteriilor și a coeficienților din Legea Salarizării Unitare. Cred că Ministerul Muncii și Protecției Sociale trebuie să lămurească această situație și să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”.

Mesajul vine după ce Edupedu.ro a publicat duminică o analiză în care arată că un șofer de la ministerul Educației, de exemplu, are un salariu de bază, brut, de 4.331 de lei pe lună la această dată, conform grilei de salarii afișată pe site. Acesta beneficiază și de un spor de condiții periculoase, ca toți angajații ministerului, care adaugă încă 410 lei pe lună la venitul său.

Un profesor cu grad didactic I și 20 de ani vechime, cu studii superioare și cu toate etapele parcurse în carieră, are în 2020 un salariu de bază brut de circa 4.330 de lei și ar urma, potrivit grilei de salarizare din Legea 153, amânată de Guvern până în 2021, să ajungă la un brut de 5.101 lei în septembrie 2021, dacă legislația rămâne neschimbată. Adică salariul său va crește cu 16%, în medie, potrivit Ministerului Educației, cu cât ar fi trebuit să crească de la 1 septembrie 2020.

Un alt exemplu este al unui director de cabinet de la Ministerul Educației care are un salariu brut lunar de până la 8.631 de lei, potrivit documentului citat. Este mai mult cu aproape 900 de lei decât salariul de bază pentru un profesor universitar cu 20 de ani vechime, de circa 7.700 lei.

Un raport Eurydice, al Comisiei Europene, arăta că în anul școlar 2019-2020 cadrele didactice din România aveau unele dintre cele mai mici salarii din Europa, chiar dacă în ultima perioadă a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri.

Foto: gov.ro


18 comments
    1. Nu pari sa-mi intelegi raspunsurile, asa ca n-o sa mai insist cu tine. Astept pe cineva mai inteligent pentru un dialog asijderea.

      1. Rezultatele implicării cadrelor didactice din România se văd la evaluarea din clasa a VIII a și la BAC. Diferențele dintre notarea la clasa si cea obținută la evaluarea din clasa a VIII a sunt notabile (cu peste 3 puncte, în minus), iar, daca elevii nu ar face meditații, diferențele ar fi si mai mari. La BAC este dezastru, multe licee neavând absolvenți. Da, profesorii s-au înrolat in învățământ fără să posede cunoștințe suficiente, talent pedagogic și fără să fie evaluați temeinic. Dacă pentru fiecare an absolvit, s-ar testa cunoștințele minime obligatorii pe care copii trebuie sa le fi acumulat, iar aceștia nu se încadrează in minimul normal, profesorii ar trebui sa dea banii din salarii înapoi. Aceștia sunt indicatori de performanta pe baza cărora fiecare profesor ar trebui sa fie evaluat. Profesorii care livrează pe piața muncii gunoaie analfabete, trebuie sa plece acasă cu buzunarul gol. Învățământul nu este doar un job in care, fie livrezi capacități, fie livrezi gunoaie, este același lucru. Fără indicatori de performanță, instituiți pentru evaluarea profesorilor, viitorul României nu sună bine. Analfabetismul a cucerit Romania. Să ne imaginam cine va înlocui generația curentă, peste 20 de ani. Domnilor din Minister, fiți vigilenți și setați cadrelor didactice indicatori de performanță. Viitorul are nevoie de oameni super calificați. Vine tăvălugul digitalizării peste noi, iar Ministerul Muncii nu va face fata ajutoarelor de șomaj. Gândiți in perspectivă, actualizați programa cu materii relevante pentru viitor și responsabilizați cadrele didactice! Hățurile sunt in mâinile Dvs.! Evaluați cunoștințele acumulate și nu dosarele contrafăcute ale profesorilor! Ne interesează performanța copiilor…numai așa putem evalua performanța profesorilor.

  1. Salariile profesorilor din liceele și școlile private sunt mult mai mici decât în școlile de stat. Este o bătaie de joc.

  2. Si cadrele didactice au sporuri,10% ind.diriginte,10% spor suprasolicitare neuro psihica,25% gradatie merit,5-25% spor vechime si conform legii 153/2017 salariile din grila sunt fara sporuri ,se adauga sporurile,dupa caz.Asa este16-18 ore la catedra ,dar dupa orele de la clasa,putini faceti activitati acasa,lucrarile si tezele le corectati la ore nu acasa,cataloagele si carnetele se completeaza dupa ore ,nu in timpul orelor ,consiliile profesorale si sedintele cu parintii se tin in afara orelor de curs…….etc,asa este concediu aveti 62 zile lucratoare ,dar in vacante cand sunteti ,,in activitate ” nu faceti nimic decat socializare.Real ,,mama prostilor este tot timpul insarcinata”,prostii sunt multi ca au asa profesori.Cu 40% elevi care nu stiu sa scrie si sa citeasca ,alti 30% elevi care obtin rezultate bune cu meditatii ani buni,cum puteti sustine si argumenta ca sunteti profesionisti .E rusinos sa spuneti ca sunteti ,”profisoare”.

    1. Chiar tii mortis sa ne arati ca avem dreptate? Si ca frustrarea iti intuneca ratiunea, atata cata e? Si ca, din pacate, esti parte din acel 40%? Ai cum demonstra ce afirmi? Dincolo de cifrele pe care, iarasi, probabil le-ai visat noaptea…

  3. Victorițo mamă, de ce nu te făcuși,, prifisoara,, sa stai și tu 4 luni cu burta la soare? Și să nu îi mai invidiezi atât pe profesori?? Pe unii îi seacă mult concediul cadrelor didactice, fără să știe că munca cu elevul /copilul este epuizanta psihic. Salariile profesorilor au fost mereu pe treapta de jos a salarizării. Așa că ce ne mai mirăm ca unii fără facultate își permit sa ne judece și sa arunce cu noroi.

  4. Oameni buni, nu mai mergeți pe fenta din prima. Vai ce mirare pe ministreasa , cum, dar vai cum se poate!?.sa facem sa dregem…. Bineînțeles că știe și a știut care e nivelul salarial in minister și în general în sistemul bugetar. Nu mai spun de discrepanțele cu sistemul privat…

    1. Pai tocmai ca nu merge nimeni dupa fenta. Poate doar Victoria, dar ea are propriile fente, tratabile totusi.
      Cine, cand, unde, cum si de ce sa creada ce spune “Nimeni”?

  5. Trebuie sa verificati pe site urile unitatilor de invatamant afisate la data de 30 sept,un profesor cu 20 de ani ,studii S,gr.did .I are venit brut 6500 lei,rest plata 3500 lei si 16-18 ore pe saptamana,4 luni vacanta.

    1. Victoria, esti rupta de realitate. Grila de salarizare din invatamant este ceva public, foarte public si transparent. O gaseste pe goagal si un copil de 5 ani. Si ea spune pentru anul 2020 asa: profesor cu studii superioare de scurta(adica cu studii de licenta tip Bologna), cu 20 de ani vechime si gradul I are un brut de 4372 lei. Adica dupa ce iti rupi coatele ani prin facultate numai tu stii cum si mai si predai 20 de ani si dai ABSOLUT TOATE gradele didactice, iei cat un sofer salariu. Ne meritam soarta ca tara, niciodata prostia nu va vi eradicata cata vreme investim 1 procent in educatie si 99 de procente in asistati social. Covid candva se va eradica, va disparea, dar prostia nu, mama prostilor e mereu gravida…

    2. Habar n-ai, ca de obicei, ce vorbesti! Cifrele-s altele, iar cele 4 luni de vacanta se traduc prin 62 de zile de concediu. Poate pricepi, desi ma indoiesc, si faptul ca elevii avand vacanta, profesorii nu pot face ore de unii singuri. Dar si pe tine, ca si pe altii de aici, te ineaca frustrarile. Si e jenant sa ti le expui asa, saptamana de saptamana. Exista specialisti pentru asta, programeaza-te!

  6. Bineînțeles că se va lucra la ajustare ! Șoferului din minister i se va dubla salariul , va mai primi două – trei sporuri ( pe bune ?! condiții periculoase ?! ) ,iar profesorilor li se va aplica ajustarea …în jos ! Măcar să ne întreacă la leafă și femeia de serviciu ( cu opt clase ). Prezint anticipat scuze pentru remarca răutăcioasă și discriminatorie, respect munca acestor oameni , voiam doar să accentuez unde am ajuns…

    1. Neli, am vesti proaste pentru tine. Am 16 ani ca titular si deja am ajuns cu salariu cat al femeii de serviciu din primarie. Asa ca nu mai trebuie multa munca. Sa ne bucuram, yeeee!!!

  7. Nici unul si nici celalant nu castiga cat trebuie!!! Sunt activitati diferite ! Soferul ministrului nu trebuie sa fie luat in considerare ci ale celor care fac transport de diverse!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A doua cea mai mare creștere salarială din 2019 a fost în învățământ, anunță INS / În 2020 un șofer la minister are brutul cât al unui profesor cu studii superioare, 20 ani vechime și grad didactic I

Salariile din Învățământ au crescut în 2019 cu peste 20% față de cele din 2018, potrivit Institutului Național de Statistică. Astfel acest domeniul este al doilea, după construcții, în privința…
Vezi articolul

Dacă nu începem să facem o școală pentru copii, degeaba mai facem școală – Vifor Dorobanțu, director care vrea să aplice pentru transformarea în școală-pilot din toamnă. Mesaj către sindicate: „Un profesor, dacă nu poate face față unui sistem de învățământ, este liber să se ducă să muncească în altă parte”

Dacă nu începem să facem o școală pentru copii, degeaba mai facem școală, a declarat profesorul Vifor Dorobanțu, directorul Școlii gimnaziale din Curcani, județul Călărași, la conferința online „Școli-pilot pentru arhitecturi…
Vezi articolul
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli

SURSE: Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli, concepute de Universitatea din București / Cîmpeanu: Mulțumesc domnului rector Marian Preda pentru colectivul de profesori care își vor aduce o contribuție esențială la relevanța acestui concurs

Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli vor fi realizate de profesori de la Universitatea din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre subiectele care vor fi date…
Vezi articolul

Material susținut de proiectul 3DUTECH și ECDL România

Înscrie-te gratuit la Teach for future – concurs de lecții predate cu ajutorul imprimării 3D, indiferent de disciplină / Profesoara de limba română care a câștigat una dintre edițiile trecute: Cu ajutorul tehnologiei „elevii pot învăța mai usor și pot fi aduși astfel spre profunzimea actului de a învăța și de a selecta informația”

Până în data de 15 mai, profesorii din toată țara, indiferent că predau limba română, istorie, franceză sau chimie, se pot înscrie la concursul „Teach for future”. Aceștia trebuie să…
Vezi articolul