Ministrul Educației: “Poate se găsește o posibilitate legală prin care testarea copiilor să fie obligatorie. Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părinții au utilizat aceste teste acasă corect”

Sorin Cîmpeanu / Foto: Adrian Cuba - Agerpres Foto

O lege ar putea rezolva situația legată de numărul redus de cazuri confirmate prin testele salivă și pentru a înlătura suspiciunile potrivit cărora nu toți părinți își testează copiii acasă cu testele primite din școli, a declarat într-o intervenție, la Digi24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părinții au utilizat aceste teste acasă, corect. Atâta vreme cât nu există bază legală de testare la școală, atâta vreme cât nu există bază legală de testare acasă, pentru că dacă dvs. sunteți profesor și aveți 35 de elevi într-o clasă, și 20 de elevi spun că nu vor să se testeze, sunt curios ce puteți face”.

Reporter: Pot face ceva profesorii în acest caz?

Sorin Cîmpeanu: „În acest moment nu, pentru că le-ar refuza dreptul la școală garantat de Constituție… pe baza a ce?”

“Poate se găsește o posibilitate legală, nu ordin de ministru, nu hotărâre de Guvern, nu hotărâre CNSU, ci lege prin care, așa cum învățământul e obligatoriu, dacă se găsește prin lege și o astfel de posibilitate, se poate rezolva situația”, a precizat ministrul.

El a subliniat că discuția privind relevanța testelor salivă este legată și de faptul că unii părinți nu testează copii. “Dacă ne raportăm la cele 111 cazuri identificate pozitiv la testul salivă dintr-o multitudine de milioane de teste, apreciez că au relevanță scăzută. Dar să nu uităm că nu am avut altă posibilitate legală decât să ne bazăm pe responsabilitatea părinților că le-au efectuat. S-ar putea să fie și asta o cauză de relevanță mai scăzută dincolo de performanțele intrinseci ale acestor teste”, a încheiat ministrul Sorin Cîmpeanu, în intervenția de la Digi24.

Săptămâna aceasta, ministrul Cîmpeanu a declarat că “sunt de acord cu orice fel de măsuri care fac în așa fel încât școala să se poată derula cu prezență fizică”, fiind o schimbare de poziție fundamentală față de cele de până acum, în care ministrul nu susținea măsurile obligatorii, fie vorba despre vaccinare sau testare.

În 17 septembrie, ministrul Cîmpeanu declara că “vaccinarea obligatorie a profesorilor nu a fost niciodată susținută de mine și nu e susținută nici acum“.

Autoritățile vor să impună certificatul COVID. Proiectul de lege privind instituirea Certificatului Electronic Covid prevede că acest document poate fi eliberat persoanelor vaccinate, celor testate negativ sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, potrivit documentului agreat de coaliție, au declarat pentru G4Media surse politice.

Proiectul prevede că angajatorii vor fi obligați să le ceară angajaților acest document imediat ce guvernul va adopta obligativitatea lui prin hotărâre. Dacă un angajat nu prezintă certificatul, contractul lui de muncă va fi suspendat imediat, potrivit proiectului citat.

Exit mobile version