VIDEO Ministrul propus al Sănătății, Victor Costache, despre „criza” Rezidențiatului: Vom debloca examenele, nu vom schimba regulile în timpul jocului

Ministrul propus al Sănătății, Victor Costache, a declarat marți, în debutul audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că guvernul care urmează să se instaleze are de gestionat o serie de crize, cea mai importantă fiind ce a rezidențiatului, potrivit G4Media.ro.

Avem de gestionat câteva crize. Prima este cea a rezidențiatului. Vom încerca în Parlament să găsim o soluție. Suntem o țaraă care a pierdut peste 30.000 de medici. Împreună cu ministrul Educației vom debloca examenele de rezidențiat. Nu vom schimba regulile în timpul jocului, examenul va fi după programa stabilită”, a declarat Victor Costache.

Ministrul a fost întrebat ce face cu absolvenții de medicină care nu au loc la Rezidențiat. „Sunt scoase la concurs 4 mii de locuri si absolventi sunt 5 mii. Ce faceti cu cei care au diploma si nu isi iau rezidentiatul?”, a întrebat senatorul Dănăilă de la PNL.

Voctor Costache: „Ar fi inadmisibil să avem 5 mii de absolvenți și să avem un număr mult mai mic de locuri. Toți acești tineri nu pot fi lăsați pe drumuri – vom găsi o soluție.”

Citește declarațiile integrale ale ministrului propus pe G4Media.ro

Reamintim că examenul de rezidențiat a fost amânat pe 8 decembrie, deși trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie, potrivit unui anunț al ministrului Sănătății. Cauza amânării este una fără precedent: lipsa unui ministru al Educației care să semneze ordinul de organizare a examenului

Guvernul ar putea să organizeze Rezidențiatul, dacă ar vrea acest lucru, susține Gabriel Ispas, fost secretar de stat in Ministerul Educației într-un interviu pentur Edupedu.ro.

Nevoia de medici, mimată de Guvern. Numărul posturilor scoase la rezidențiat a scăzut cu 1.020 față de anul trecut

Efectele amânării examenului de Rezidențiat au fost explicate de studenții la Medicină: 5.000 de absolvenți nu vor intra pe piața muncii pe 1 ianuarie. Instabilitatea nu încurajează medicii să rămână în țară.

Știrile PROTV transmit pe Facebook LIVE declarațiile ministrului propus la Sănătate.

FOTO: Facebook.com/Victor Costache

Exit mobile version