Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Educație: Rezidențiatul se poate ține pe 17 noiembrie. Dăncilă folosește absolvenții de medicină în războiul său

911 vizualizări
Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas
Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas
Examenul de rezidențiat se poate ține pe data anunțată inițial, 17 noiembrie, iar ordinul comun al Ministerelor Sănătății și Educației se poate semna și în prezent, susține fostul secretar de stat din educație Gabriel Ispas. Decan al Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu și membru al Pro România, Ispas a declarat pentru Edupedu.ro că există două modalități de rezolvare a “crizei rezidențiatului”: Ministerul Sănătății poate prelungi valabilitatea ordinului de anul trecut sau premierul poate extinde atribuțiile către secretarul general din Minister care să semneze direct ordinul, spune acesta.

Dacă spui că fără ministru nu poți face nimic, înseamnă că nici secretarii de stat nu mai au atribuții. Dacă nu mai au atribuții, cum își gestionează domeniile în continuare? Ei semnează pentru salarii în învățământ? Au emis vreo dispoziție, de orice natură? Că dacă da, înseamnă că logica lor nu funcționează“, a afirmat Ispas, pentru Edupedu.ro.

Dacă eu, acum, aș fi secretar de stat în Ministerul Educației, aș solicita colegilor de la Ministerul Sănătății să prelungim valabilitatea ordinului de rezidențiat de anul trecut și pentru anul acesta sau i-aș cere prim-ministrului ca, prin Hotărâre de Guvern, să extindă atribuțiile secretarului general din Ministerul Educației, astfel încât el să semneze direct ordinul” de susținere a rezidențiatului pe 17 noiembrie, a precizat Ispas, pentru Edupedu.ro.

Acesta a adăugat că “în fiecare an se emite ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru organizarea examenului de rezidențiat. În lipsa unui ordin nou, se poate emite o normă privind prelungirea ordinului vechi, fără să umbli în compoziția lui. Norma poate să fie semnată de către secretarul de stat de la învățământul superior“.

Decanul a declarat că “sensul aplicării legii este de a produce efecte și nu de a bloca administrativ componente ale societății“.

Fostul secretar de stat din Ministerul Educației o acuză pe Viorica Dăncilă că “folosește absolvenții de medicină în absurdul război pe care îl duce”.

Să folosești generația de absolvenți de medicină pentru a justifica menținerea unui guvern, deja e de neacceptat! Postul de ministru pentru relația cu parlamentul este liber, dar acest lucru nu a împiedicat-o pe dna VV Dăncilă să emită ordonanțe de urgență. În ministere se plătesc salarii, se semnează promovări, numiri. Dar nu se semnează un banal ordin de ministru, pentru organizarea rezidențiatului“, scrie Gabriel Ispas, pe pagina sa de Facebook.

Acesta declară că “rezidențiatul se poate ține, iar ordinul comun se poate semna“.

Informații de background

Amintim că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat în această dimineață, într-o conferință de presă, că amână examenul de rezidențiat pe data de 8 decembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației care să semneze ordinul de organizare a examenului.

“Având în vedere că la Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative şi prin urmare de a susţine acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”, a declarat astăzi Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Imediat după conferința lui Pintea, premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat direct pe președintele Klaus Iohannis că este de vină pentru criza examenului de rezidențiat, pentru că nu a acceptat niciun ministru la Educație. “Prin refuzul de a aplica decizia CCR și a numi un ministru interimar la Educație, Klaus Iohannis periclitează o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat fără un ordin de ministru”, a scris Dăncilă pe pagina sa de Facebook.

Pasul al doilea făcut de premier, la câteva ore distanță, a fost să îi trimită din nou președintelui o propunere ministru interimar la Educație. Klaus Iohannis a respins-o, însă, și pe aceasta – în persoana actualului ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc – spunând: “Premierul practic îmi cere să încalc Constituția, forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației”.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reclamația Ligii Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, după ce prezența în sesiune a fost condiționată de vaccinare sau un test negativ, respinsă definitiv de instanță ca nefondată

Curtea de Apel Iași a respins definitiv reclamația făcută de Liga Studenților din Iași la adresa Universității de Medicină „Grigore T. Popa”, care a condiționat prezența fizică la sesiunea din…
Vezi articolul

Universitățile de Arte cer public să nu fie modificat articolul 114 din proiectul legii învățământului superior, așa cum a fost anunțat după negocierile cu Universitaria, pentru că ar reduce finanțarea pentru acestea: Peste 6.000 de studenţi ar fi direct afectaţi

Modificarea articolului 114 din proiectul legii învățământului superior este cerută public de Consorţiul Universitar Arte într-un comunicat trimis la redacție. Alianța de universități scrie mai întâi că „îşi manifestă susţinerea…
Vezi articolul

Prodecanul Facultăţii de Teologie, Vasile Răducă: „Am răspuns în calitate de preot ortodox, nu pot să justific nişte lucru pe care Biserica nu le permite”

Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, profesorul universitar doctor Vasile Răducă a declarat pentru ştirileprotv.ro că cele trei răspunsuri controversate pe care le-a dat la Radio Trinitas…
Vezi articolul

Minciuna la copii și intervievarea copiilor în context judiciar – două dintre temele conferinței organizate în premieră în România de Asociația Europeană de Psihologie și Drept, care își reunește specialiștii la Cluj-Napoca, între 4 și 7 iulie 2023 (P)

Cercetători internaționali din psihologia judiciară, profesori universitari și practicieni din țară și străinătate se reunesc pentru prima dată în România, la Conferința Asociației Europene de Psihologie și Drept. Votată în…
Vezi articolul