Criza examenului de rezidențiat – Apel public al studenților la Medicină: Examenul nu se poate desfășura pe 17 noiembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației

2.302 vizualizări
Foto: Pexels.com
Studenții la Medicină cer public autorităților să soluționeze criza examenului de rezidențiat, generată de lipsa unui ministru al Educației. Concret, pentru ca examenul să se poată desfășura pe data de 17 noiembrie, așa cum a fost anunțat inițial, “metodologia de organizare, comisiile de specialitate și numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Educației. În momentul de față acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenței Ministrului Educației”, spune Federaţia Asociațiilor Studenților în Medicină din România.

Federaţia Asociațiilor Studenților în Medicină din România a lansat în această dimineață un apel public către Guvern, Parlament, Președinție și Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor, pentru a soluționa criza examenului de rezidențiat. 

Amânarea examenului de rezidențiat pune în pericol “integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România”, spun studenții.

“După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice”, se arată în apelul lansat de studenții la Medicină.

Apelul integral al Federaţiei Asociațiilor Studenților în Medicină din România

“Viitorii medici solicită soluționarea crizei examenului de rezidențiat și susținerea lui la data anunțată inițial

În lumina recentelor evenimente stipulate în mass-media, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații studențești medicale, reprezentând în total peste 24.000 de studenți la medicină, dorește să tragă un semnal de alarmă asupra situației sensibile în care se afla examenul de rezidențiat programat în data de 17 noiembrie 2019 și importanței vitale a acestuia pentru absolvenții din domeniul sănătății.

După șase ani de facultate, zeci de examene și sute de ore de practică în spitale, studenții își demonstrează cunoștințele acumulate prin susținerea examenului de rezidențiat. Examenul de rezidențiat reprezintă primul pas realizat de absolvenții facultăților de medicină în direcția intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piața muncii în România.

Pentru ca examenul să se poată desfășura în condiții optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate și numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Educației. În momentul de față acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenței Ministrului Educației și a faptului că instituțiile statului pasează între ele responsabilitatea soluționării acestei crize.

FASMR face un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor spre a soluționa această situație înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România.

După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice.

“Examenul de rezidențiat este mult mai mult decât un examen pentru studenții și absolvenții mediciniști, este momentul la care am sperat și pentru care ne-am pregătit timp de șase ani, care marchează împlinirea vocației unei generații întregi de viitori medici. Colegii noștri mai mari, acum absolvenți, s-au pregătit pentru acest examen al maturității medicale și nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînțelegeri politice între instituțiile statului. FASMR este alături de absolvenți și solicită soluționarea acestei crize, pentru ca examenul să se poată susține la data anunțată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiții optime.” – Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) este o organizaţie studenţească, independentă și non-guvernamentală care reprezintă interesele comune a peste 27.000 de studenţi medicinişti din 11 centre universitare din ţară, în relaţie cu autorităţile statului, cu Universităţile din care fac parte şi cu partenerii externi. FASMR este membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).”

 

 


1 comment
  1. Propun candidatilor sa ii transmita presedintelui multumiri pentru lipsa unui ministru sau sa ii recomande o consultatie de specialitate astfel incat prescriptiile privind tratamentul sa il ajute fie sa citeasca, fie sa gandeasca mai repede!
    Nimeni nu are dreptul de a bloca sisteme de care depind viata si dreptul la formare si munca al individului, doar pentru ca nu-i place partidul care il propune. Oare in caest caz nu este vorba de ABUZ DE PUTERE? Apropo de JUSTITIA INDEPENDENTA! Doamne, in ce hal am ajuns!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

QS World University Rankings 2024: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București revin în top 1000 global / 13 instituții românești prezente în ultima ediție a reputatului clasament al universităților lumii

Două universități românești – Babeș-Bolyai și Universitatea din București – apar din nou în QS World University Ranking, clasament QS World University Ranking, reputatul clasament internațional al Quacquarelli Symonds, a…
Vezi articolul

Guvernatorul Mugur Isărescu afirmă că educația economico-financiară a ocupat constant un loc fruntaș printre obiectivele strategice ale Băncii Naționale a României / Potrivit OCDE, românii sunt printre ultimii în Europa la capitolul educației financiară

Educația în domeniul economico-financiar a ocupat constant un loc fruntaş pe agenda de priorităţi şi obiective de importanţă strategică ale Băncii Naţionale a României (BNR), a susținut, joi, guvernatorul Băncii…
Vezi articolul

Universitatea din București sprijină financiar “proiecte cu impact în societate”: soluții de tip ghid pentru Pădurea Băneasa, suport pentru învățare destinat copiilor din grupuri vulnerabile, acțiuni în Geoparcul Țara Hațegului

Soluțiile de management pentru Pădurea Băneasa, instrumente de acces la învățare pentru copiii din grupuri vulnerabile în câteva școli din București și activități de cercetare în Geoparcul Internațional UNESCO Țara…
Vezi articolul