Criza examenului de rezidențiat – Apel public al studenților la Medicină: Examenul nu se poate desfășura pe 17 noiembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației

2.313 vizualizări
Foto: Pexels.com
Studenții la Medicină cer public autorităților să soluționeze criza examenului de rezidențiat, generată de lipsa unui ministru al Educației. Concret, pentru ca examenul să se poată desfășura pe data de 17 noiembrie, așa cum a fost anunțat inițial, “metodologia de organizare, comisiile de specialitate și numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Educației. În momentul de față acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenței Ministrului Educației”, spune Federaţia Asociațiilor Studenților în Medicină din România.

Federaţia Asociațiilor Studenților în Medicină din România a lansat în această dimineață un apel public către Guvern, Parlament, Președinție și Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor, pentru a soluționa criza examenului de rezidențiat. 

Amânarea examenului de rezidențiat pune în pericol “integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România”, spun studenții.

“După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice”, se arată în apelul lansat de studenții la Medicină.

Apelul integral al Federaţiei Asociațiilor Studenților în Medicină din România

“Viitorii medici solicită soluționarea crizei examenului de rezidențiat și susținerea lui la data anunțată inițial

În lumina recentelor evenimente stipulate în mass-media, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații studențești medicale, reprezentând în total peste 24.000 de studenți la medicină, dorește să tragă un semnal de alarmă asupra situației sensibile în care se afla examenul de rezidențiat programat în data de 17 noiembrie 2019 și importanței vitale a acestuia pentru absolvenții din domeniul sănătății.

După șase ani de facultate, zeci de examene și sute de ore de practică în spitale, studenții își demonstrează cunoștințele acumulate prin susținerea examenului de rezidențiat. Examenul de rezidențiat reprezintă primul pas realizat de absolvenții facultăților de medicină în direcția intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piața muncii în România.

Pentru ca examenul să se poată desfășura în condiții optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate și numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Educației. În momentul de față acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenței Ministrului Educației și a faptului că instituțiile statului pasează între ele responsabilitatea soluționării acestei crize.

FASMR face un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor spre a soluționa această situație înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România.

După mii de pagini citite și luni întregi de pregătire intensă, colegii noștri care urmează să susțină cel mai important examen profesional merita o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice.

“Examenul de rezidențiat este mult mai mult decât un examen pentru studenții și absolvenții mediciniști, este momentul la care am sperat și pentru care ne-am pregătit timp de șase ani, care marchează împlinirea vocației unei generații întregi de viitori medici. Colegii noștri mai mari, acum absolvenți, s-au pregătit pentru acest examen al maturității medicale și nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînțelegeri politice între instituțiile statului. FASMR este alături de absolvenți și solicită soluționarea acestei crize, pentru ca examenul să se poată susține la data anunțată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiții optime.” – Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) este o organizaţie studenţească, independentă și non-guvernamentală care reprezintă interesele comune a peste 27.000 de studenţi medicinişti din 11 centre universitare din ţară, în relaţie cu autorităţile statului, cu Universităţile din care fac parte şi cu partenerii externi. FASMR este membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).”

 

 


1 comment
  1. Propun candidatilor sa ii transmita presedintelui multumiri pentru lipsa unui ministru sau sa ii recomande o consultatie de specialitate astfel incat prescriptiile privind tratamentul sa il ajute fie sa citeasca, fie sa gandeasca mai repede!
    Nimeni nu are dreptul de a bloca sisteme de care depind viata si dreptul la formare si munca al individului, doar pentru ca nu-i place partidul care il propune. Oare in caest caz nu este vorba de ABUZ DE PUTERE? Apropo de JUSTITIA INDEPENDENTA! Doamne, in ce hal am ajuns!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca participă la ședința Consiliului Rectorilor condus de Sorin Cîmpeanu, după ce acesta a demisionat de la Educație în plin scandal de plagiat și la o zi după ce actualul ministru a respins fără soluții propunerea CNATDCU de a analiza plagiatul lui Bode

Ligia Deca, ministru al Educației de 5 săptămâni și fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, participă începând de astăzi la ședința de la Craiova a Consiliului Național al Rectorilor, for…
Vezi articolul

Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, despre interesul scăzut pentru Istorie: Reducerea dramatică a numărului de ore și înlocuirea unor profesori de istorie cu suplinitori au generat această reacție

Istoria nu mai este un domeniu atractiv pentru studenți. ”În ultimii ani, unele măsuri luate la nivelul Ministerului Educației, adică reducerea dramatică a numărului de ore de Istorie, înlocuirea unor…
Vezi articolul

(P) Octav Drăgoi, olimpic cu aur la Matematică, absolvent de Harvard și mentor al juniorilor care se pregătesc de Balcaniadă prin Fundația Upper Education, despre propriul său mentor: Mereu venea cu ceva nou, între “interestingly quirky” și “stunningly mind-blowing”, făcând învățatul un deliciu

“Un profesor bun este nu neapărat cel care poate furniza o cantitate mare de informații, ci mai degrabă cel care poate să își expună domeniul într-un mod interesant, să trezească…
Vezi articolul

OFICIAL Standardele minimale pentru conferirea titlurilor de conferențiar și profesor universitar și a atestatului de abilitare au fost adoptate la aproape un an de la punerea lor în consultare / Ele se aplică cu întârziere, în 2026-2027 – Descarcă fiecare set de standarde, detaliat

Standardele minimale naționale pentru conferirea titlului de conferențiar, a titlului de profesor universitar și a atestatului de abilitare au fost adoptate printr-un ordin de ministru publicat, marți, 12 februarie n…
Vezi articolul

Universitatea din București, unde o persoană a fost reținută vineri pentru atingere adusă bunelor moravuri, consideră că „nu are, în conformitate cu cadrul legal existent, nicio breșă de securitate”

Universitatea din București „deține, în conformitate cu legislația în vigoare, toate avizele de funcționare, inclusiv cele care se încadrează” la asigurarea securității studenților și profesorilor, spune instituția de învățământ superior…
Vezi articolul

Studenții și masteranzii se pot înscrie până pe 24 octombrie într-o competiție pentru combaterea birocrației din țară și încurajarea plăților online – hackathonul “România fără dosar”

Studenții și masteranzii de la orice universitate din țară pot participa la o competiție organizată de Universitatea din București și Camera Deputaților prin care să se găsească modalități de colaborare…
Vezi articolul