Universitatea din București continuă online în semestrul II pentru 19 facultăți. În cămine sunt cazați 30% din studenți

9.675 de vizualizări
Foto: unibuc.ro
Semestrul al II-lea de la Universitatea din București a început luni, 15 februarie, în format online pentru 19 facultăți, a declarat pentru Edupedu.ro Mirabela Amarandei, purtătoarea de cuvânt a instituției. Doar câteva facultăți fac excepție de la regulă, cum ar fi laboratoarele de la Biologie, Chimie sau Geologie. De asemenea, în momentul de față 30% din studenții universității sunt cazați în cămine.

„În total, 19 facultăți ale Universității din București au început cursurile online în semestrul al II-lea, care a debutat săptămâna aceasta. La patru facultăți, laboratoarele și cursurile practice se susțin în forma fizică cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare și cu formațiuni reduse de studii. Este vorba de Biologie, Chimie, Geologie și Facultatea de Teologie Ortodoxă, la cursul practic de pictură religioasă. În ceea ce privește căminele, sunt cazați fizic undeva la 30% din studenții universității care beneficiază de locuri de cazare. De asemenea, pentru studenții care nu au acces la echipamente pentru a urmări cursurile online, Universitatea a achiziționat laptopuri. Solicitărilor care au fost făcute acum le vom da curs în perioada următoare. De asemenea, am organizat săli cu calculatoare, unde studenții să poată veni să participe la cursurile online”, a declarat Amarandei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pe 14 februarie, la Antena 3 că mai multe universități vor să înceapă semestrul al II-lea cu prezenţă fizică alternativă a studenţilor, cu 7 săptămâni prezenţă online și alte 7 săptămâni prezenţă fizică.

„Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care  organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică.

Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online. Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară.

Dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că am o oarecare experienţă de rector, pot să vă spun că problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, problema este prezenţa studenţilor în căminele studenţeşti, acolo unde, cu toţii ştim, este mult mai greu de păstrat.

Data de începere în semestrul al doilea diferă de la o universitate la alta, până acum a început la o singură universitate, UMF din Târgu Mureş. Cele mai multe încep în 1-2 săptămâni semestrul al doilea”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sursă foto: Unibuc.ro

Citește și:
Consiliul Studenților din Universitatea București cere instituției să compenseze suma pe care trebuie să o înapoieze studenților din taxa semestrului II, după ce un student a obținut în primă instanță anularea majorării taxelor
Scenariile de predare de la Universitatea București și condițiile de cazare în cămine. Rectorul Marian Preda: „ Nu ne vom mai putea întâlni față în față la fel de des ca până acum, vom lucra pe formațiuni mai mici, vom avea trasee clare în universitate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile pot moderniza căminele, cantinele și spațiile de recreere cu fonduri din PNRR. Se acordă 4 milioane de euro pe proiect în apelul lansat de Ministerul Educației – Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte „Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil”. Solicitanții eligibili sunt toate tipurile de instituții de învățământ superior de stat acreditate. În…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar de la UMF Carol Davila: Prevenția trebuie să debuteze timpuriu / Avem nevoie să reconstruim rețeaua de medicină școlară pentru a asigura sănătatea societății de mâine

„Prevenția trebuie să debuteze timpuriu, încă din primii ani de școală și de aceea m-aș bucura să văd tot mai mulți profesioniști și tot mai multe opțiuni de carieră în…
Vezi articolul

UMF „Iuliu Hațieganu”, partener în proiectul european NeurotechRI, dedicat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor. Universitatea va implementa un program de formare pentru licență, masterat și doctorat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator al Consorțiului Universităților Europene NeurotechEU, va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul…
Vezi articolul

GRAFIC Peste 405.000 de studenți încep anul universitar la studii de licență / Numărul profesorilor din mediul academic scade sub 26 de mii pentru prima dată în ultimii 10 ani

La facultățile publice în anul universitar trecut, 2021-2022, erau puțin peste 350.000 de studenți la ciclul de licență, potrivit datelor publicate de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS) pe…
Vezi articolul