Universitățile se pregătesc să reia cursurile în următoarele două săptămâni. Cîmpeanu: Unele universități vor avea prezență fizică alternativă a studenților/ Pot veni 7 săptămâni prezență online, alte 7 săptămâni prezență fizică

16.166 de vizualizări
Limitarea la strict două mandate pentru rectorii universităţilor
Foto: Pixabay.com
Mai multe universități vor să înceapă semestrul al II-lea cu prezenţă fizică alternativă a studenţilor, cu 7 săptămâni prezenţă online și alte 7 săptămâni prezenţă fizică, a spus duminică seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. Problema cea mare va fi în căminele studenţeşti, unde sunt mai greu de respectat distanțatea fizică și regulile sanitare. Cîmpeanu a mai precizat că semestrul al doilea începe în una-două săptămâni, în cele mai multe universităţi.

Declarațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3:

„Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care  organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică.

Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online. Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară.

Dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că am o oarecare experienţă de rector, pot să vă spun că problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, problema este prezenţa studenţilor în căminele studenţeşti, acolo unde, cu toţii ştim, este mult mai greu de păstrat.

Data de începere în semestrul al doilea diferă de la o universitate la alta, până acum a început la o singură universitate, UMF din Târgu Mureş. Cele mai multe încep în 1-2 săptămâni semestrul al doilea”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sursă foto: Pixabay


5 comentarii
  1. Si la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi au inceput cursurile. Sigur, nu e suficient de importanta ca sa stie ministrul de ea!

    1. Ministrul pare in bula lui. Crede ca studentii nu s-au saturat de asa zisul “on-line” , sau ca sunt asa de inconstienti incat sa isi faca viata grea, cum zice el, prin camine. Facultatile, cred eu, ar trebui sa inceapa in format fizic, dar cu respectarea regulilor. Pe de alta parte, daca am privi statisticile, tinerii nu se imbolnavesc asa de usor, si multi poarta mastile mai corect decat cei peste 40 de ani. Adevarat, toti suntem satui de situatia asta, dar sa inchizi scoli si facultati un an intreg-semestru 2 anu trecut, si 1 anul asta-(fie ele medicina, drept, politehnica, orice) nu e o solutie. O solutie ar fi vaccinarea, pentru cine doreste. Nu poti sa opresti totul pentru ca e pandemie(am inteles toti cand a fost de oprit, am stat toti in casa.. un an, dar acum e prea mult), apa trece, pietrele raman. Pandemia trece, dar noi ce facem asa?..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Admiterea la liceu 2020

Se redeschid facultățile: numărul studenților din universitățile românești, în creștere în acest an, după intrarea în anul I a celei mai numeroase promoții de liceu din ultimii 5 ani

Universitățile românești își redeschid începând de astăzi porțile – fizice sau online – pentru peste 540 de mii de studenți la toate ciclurile de învățământ, licență, master și doctorat, după…
Vezi articolul