Ministrul Marcel Boloș, întrebat despre ce ar trebui să facă statul pentru a stopa traficul și consumul de droguri în școli: Să nu uităm că educația părintească este cea care duce în general la situații neplăcute

395 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a fost întrebat în briefingul de presă de miercuri, în calitate de reprezentant al Guvernului, ce ar trebui să facă statul pentru a stopa traficul și consumul de droguri în școli: “Educația de acasă contează foarte mult și Guvernul ia măsuri foarte bune, însă aici să nu uităm că educația părintească este cea care duce în general la situații neplăcute”, a spus acesta. Amintim că, în dosarul DIICOT “Droguri în licee”, sunt implicați doi elevi ai unor licee din Capitală, care au părinții angajați la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), respectiv DNA, potrivit surselor G4Media. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a enumerat datele poliției privind capturile de droguri de anul trecut și a spus că Agenția Națională Antidrog a desfășurat 20.000 de acțiuni de prevenție în școli anul trecut.

În cadrul briefingului de presă de miercuri, după ședința de Guvern, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost întrebat, în calitate de reprezentant al Guvernului, ce măsuri trebuie luate pe a stopa traficul și consumul de droguri în școli, în contextul anchetei DIICOT.

“Educația de acasă contează foarte mult și Guvernul ia măsuri foarte bune, însă aici să nu uităm că educația părintească este cea care duce în general la situații neplăcute”, a răspuns Marcel Boloș.

Nici purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru nu a dat un răspuns concret, ci a enumerat datele poliției privind capturile de droguri de anul trecut, fără să precizeze câte au fost capturate în școli. El a mai spus anul trecut, Agenția Națională Antidrog a avut peste 20.000 de activități și în mediul școlar și în familie și în comunități cu acțiuni punctuale de informare, educare și conștientizare privind riscul riscurile pe care drogurile le aduc asupra copiilor.

Amintim că în ancheta DIICOT sunt suspecți doi elevi ai liceelor Hristo Botev și Traian din Capitală, ai căror părinți lucrează la instituțiile statului: Ministerul Afacerilor Externe și DNA.

Redăm integral întrebările din briefingul de presă, după ședința de Guvern, legate de combaterea consumului drogurilor în școli:

Reporter: În contextul anchetei DIICOT care vizează o gruparea de elevi traficanți de droguri, sunteți reprezentant al Guvernului, ce ar trebui să facă statul pe a stopa un astfel de fenomen?

Marcel Boloș: Educația de acasă contează foarte mult și Guvernul ia măsuri foarte bune, însă aici să nu uităm că educația părintească este cea care duce în general la situații neplăcute.

Dan Cărbunaru: Grija părinților este dublată de cea a autorităților, Ministerul Afacerilor Interne, în general. Cazul menționat se înscrie exact în planul lor de acțiune acela de a preveni și a combate vânzarea, traficul de droguri în școli și nu numai. Din datele pe care le avem la nivelul Guvernului, anul trecut au fost capturate droguri peste o tonă de droguri, au fost peste 40 de acțiuni operative de la începutul anului în care au fost indisponibilizate 2, 5 t de substanțe psihoactive, dar dincolo de aceste statistici care țin departe de combatere, există și activități importante de prevenire pe care Agenția Națională Antidrog le desfășoară. Anul trecut au fost peste 20.000 de astfel de activități și în mediul școlar și în familie și în comunități cu acțiuni punctuale de informare, educare și conștientizare privind riscul riscurile pe care drogurile le aduc asupra copiilor.

Sunt peste 700 de persoane care au intrat în interacțiune nu doar cu Agenția Națională Antidrog, cu experții de acolo, dar și cu partenerii fie din mediul școlar, fie din mediul care este gestionat de Ministerul Educației sau Ministerul Sănătății. Sunt mai multe exemple pe care Agenția Națională Antidrog vi le va oferi, dar cu siguranță astfel de acțiuni precum cea la care vă referiți vor continua pentru că, pe de o parte, este datoria Poliției Române, Ministerului Afacerilor Interne să lupte împotriva acestui fenomen, dar și să intensifice acțiunile de prevenire pentru a ridica nivelul de conștientizare. Este o bună ocazie de a spune din nou “nu” hotărât drogurilor și de a conștientiza atât părinții, dar și copiii – care pot fi vulnerabili la astfel de acțiuni – în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă utilizarea unui astfel de substanțe. 

Reporter: Pe lângă partea de prevenție, cum ajută statul adolescenții dependenți de droguri?

Dan Cărbunaru: Sunt programe pe care Agenția Națională Antidrog le desfășoară atât prin prisma propriei responsabilități, dar și în colaborare cu societatea civilă și alte instituții pentru a-i ajuta să iasă din această dependență, pentru a le explica celor care nu au intrat în contact cu astfel de efecte cât de nocive sunt ele și cât de departe ar trebui să se țină de astfel de rețele sau de orice formă de comercializare a drogurilor și a substanțelor psihotrope în general”.


1 comment
  1. Are dreptate, trebuie să-mi dau palme că am votat gașca asta care omoară tot ( educație, sănătate, justiție) în Țară, în mod iresponsabil; în condițiile în care toate instituțiile statului sunt populate doar cu căței de partid, limitați și slugarnici. El (ei) nu are 9au) nici cea mai mică vină – cum ar zice cesemeul: nu există nici măcar indicii pentru săvârșirea… doar pensii babane și trai neneacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației: “Poate se găsește o posibilitate legală prin care testarea copiilor să fie obligatorie. Încrederea în părinți îmi doresc să fie cât mai mare, dar am îndoieli că toți părinții au utilizat aceste teste acasă corect”

O lege ar putea rezolva situația legată de numărul redus de cazuri confirmate prin testele salivă și pentru a înlătura suspiciunile potrivit cărora nu toți părinți își testează copiii acasă…
Vezi articolul