Nevoia de medici, mimată de Guvern. Numărul posturilor scoase la rezidențiat a scăzut cu 1.020 față de anul trecut

9.600 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cu 1.020 de locuri mai mică față de cea din anul 2018, potrivit anexelor ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educației. Cele mai mari scăderi, în funcție de specializare, sunt locurile pentru medicii de familie, iar 9 din 22 de specializări cosiderate deficitare au cifre de școlarizare mai mici față de anul trecut. Informațiile apar la câteva zile după ce ministrul sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că examenul de Rezidențiat va fi organizat pe 8 decembrie, în loc de 17 noiembrie, din cauza lipsei unui ministru la Educație.

Pentru examenul de rezidențiat au fost alocate anul trecut 5.730 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern 765 din 27 septembrie 2018. Pentru 2019, numărul de locuri a scăzut la 4.710, cu 18%, fără nicio justificare. Ordinul de ministru nu este încă în vigoare. Numărul de locuri apare în anexele Ordinului 1.503, ordin pe care ministrul sănătății l-a semnat deja, dar care așteaptă și semnătura ministrului Educației, acesta din urmă fiind inexistent în actualul Guvern.

Asta desi în nota de fundamentare a HG pentru cifra de școlarizare de anul trecut situația deficitului de medici era descrisă dramatic: „În prezent România se confruntă cu un deficit major de medici specialişti, deficit care se va adânci în următorii ani, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani. Având în vedere că migraţia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregătit şi cu experienţă profesională este o realitate care îşi pune amprenta asupra sistemului public sanitar, în vederea asigurării unui cadru coerent instituţional şi necesar pentru asigurarea formării acestei categorii profesionale în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, se impune majorarea cifrei de şcolarizare aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat”.

Specializările deficitare

Potrivit legilor în vigoare, înainte de fiecare rezidențiat, Centrul pentru Resurse Umane din Ministerul Sănătății face o analiză a locurilor din spitale și a numărului de medici de care România are nevoie, pe fiecare specializare în parte. În funcție de această analiză, sunt scoase mai multe sau mai puține locuri la rezidențiat. Anul acesta specializările deficiate sunt următoarele, potrivit Ordinului de ministru publicat în dezbatere.

  1. anestezie şi terapie intensivă – 187 de locuri
  2. boli infecţioase – 132 de locuri
  3. cardiologie pediatrică – 12 locuri
  4. chirurgie pediatrică – 38 de locuri
  5. epidemiologie – 53 de locuri
  6. expertiza medicală a capacității de muncă – 13 locuri, toate în București
  7. gastroenterologie pediatrică – 16 locuri
  8. hematologie – 56 de locuri
  9. igienă – 33 de locuri
  10. medicină nucleară – 17 locuri
  11. medicină de urgenţă – 160 de locuri
  12. nefrologie pediatrică – 15 locuri
  13. neonatologie – 107 locuri
  14. neurologie pediatrică – 13 locuri
  15. oncologie medicală – 77 de locuri
  16. ortopedie pediatrică – 28 de locuri
  17. oncologie şi hematologie pediatrică – 12 locuri
  18. pediatrie – 170 de locuri
  19. psihiatrie – 136 de locuri
  20. pneumologie pediatrică – 9 locuri
  21. psihiatrie pediatrică – 26 de locuri
  22. radioterapie – 42 de locuri

Deficitele de medici din cele 22 de specializări sunt justificate în referatul CRUSP în felul următor:

 1. un deficit major de personal (prin pensionare, migrație, lipsă de candidați la concursurile organizate) în specialități pentru care numărul de pacienți este crescut (anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență, ortopedie pediatrică, pediatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică)
 2. necesitatea asigurării cu specialiști a programelor naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice (hematologie, medicină nucleară, oncologie medicală, oncologie și hematologie pediatrică, radioterapie)
 3. lipsa specialiștilor care asigură monitorizarea bolilor infecțioase și a infecțiilor nosocomiale (boli infecțioase, epidemiologie, igienă)
 4. lipsa specialiștilor pentru domeniul pediatric ( cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, pneumologie pediatrică, neonatologie, pediatrie, neurologie pediatrică)
 5. deficitul major de specialiști de rețeaua de expertiză a capacității de muncă, subordonată Ministerului Muncii și Justiției Sociale

Asta în condițiile în care lista specializărilor deficitare din 2019 este asemănătoare cu cea din 2018 (cu excepția a 4 specializări, restul sunt la fel), iar anul trecut au fost alocate următoarele cifre de școlarizare:

 1. anestezie și terapie intensivă – 188 de locuri
 2. boli infecțioase – 141 de locuri
 3. cardiologie pediatrică – 20 de locuri
 4. chirurgie pediatrică – 55 de locuri
 5. epidemiologie – 91 de locuri
 6. genetică medicală – 43 de locuri
 7. hematologie – 77 de locuri
 8. medicină sportivă – 8 locuri
 9. medicină de urgență – 194 de locuri
 10. nefrologie pediatrică – 15 locuri
 11. neonatologie – 99 de locuri
 12. neurologie pediatrică – 16 locuri
 13. oncologie medicală – 86 de locuri
 14. ortopedie pediatrică – 38 de locuri
 15. oncologie și hematologie pediatrică – 23 de locuri
 16. pediatrie – 190 de locuri
 17. psihiatrie – 175 de locuri
 18. pneumologie pediatrică – 8 locuri
 19. psihiatrie pediatrică – 37 de locuri
 20. radioterapie – 55 de locuri

Minus 375 de locuri pentru medici de familie

Medicina de familie pierde cele mai multe locuri față de anul trecut. Dacă în 2018 erau scoase la concurs 592 de locuri, anul acesta mai sunt doar 217. Printre specializările care au mai puține locuri în 2019 față de 2018 se numără foarte multe dintre cele considerate cu deficit.

 • boli infecțioase (-10 locuri),
 • cardiologie pediatrică (-8 locuri),
 • chirurgie generală (-25 de locuri),
 • chirurgie orală și maxilo-facială (-12 locuri),
 • chirurgie pediatrică (-17 locuri),
 • chirurgie plastică (-21 de locuri),
 • epidemiologie (-31 de locuri),
 • genetică medicală (-16 locuri),
 • hematologie (-21 de locuri),
 • medicină de urgență (-31 de locuri),
 • oncologie și hematologie pediatrică (-11 locuri)
 • pediatrie (-20 de locuri)

Examenul de rezidențiat va avea loc pe 8 decembrie, fiind amânat din cauza lipsei unui ministru al Educației. Asta deși fostul secretar general din minister, Gabriel Ispas a explicat pentru Edupedu.ro că examenul de rezidențait putea fi organizat la timp, chiar și fără un ministru în funcție. Calendarul examenului va fi următorul:

Calendar rezidențiat 2019 cu susținerea examenului pe 8 decembrie

28 octombrie - 11 noiembrie 2019Înscrierea candidaţilor
cel târziu pe 14 noiembrieTransmiterea de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti a listelor cu candidaţii înscrişi Ministerului Sănătăţii
cel târziu 25 noiembrieCentralizarea listelor de către Ministerul Sănătății şi defalcarea candidaţilor pe centre universitare
27 noiembrieAfişarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii
cel târziu 29 noiembrieSesizarea de către candidaţi a eventualelor erori de redactare
5 decembrieAfişarea pe rezidentiat.ms.ro şi pe site-urile facultăţilor de medicină şi farmacie a repartizării candidaţilor pe săli în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris
8 decembrie 2019Desfășurarea examenului de rezidențiat
17, 18, 19 decembrieAlegerea posturilor/ locurilor de către candidaţi în funcţie de punctajul obţinut

FOTO: jennycepeda de la Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
CIVIS Open Lab

Universitatea din București anunță cele 3 scenarii pentru începerea cursurilor: activități față în față, blended cu o perioadă de „inducție” destinată studenților de anul I sau exclusiv online

Universitatea din București anunță scenariile de lucru pentru desfășurarea activităților academice în anul universitar 2020-2021. Instituția de învățământ superior informează că are în vedere activități față în față, activități academice…
Vezi articolul

Universitatea din București, despre situația din Ucraina: instituția “condamnă ferm orice formă a războiului”, anunță că va sprijini studenții și profesorii “care fug din calea atacului”

Universitatea din București condamnă, printr-o poziție emisă joi pe tema situației din Ucraina, “orice formă a războiului”: “Credem în confruntarea de idei și în dialogul constant ca soluții la problemele…
Vezi articolul