Model de raport cu „PrintScrin” Barcari versus condica online Anisie. (de)Birocratizarea învățământului, varianta online

Reluarea școlii după vacanța de Paște a venit cu obligația pentru profesori de a realiza activități online cu elevii. “Instrucțiunea pentru crearea și/sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line”, din 21 aprilie 2020, prevede această obligativitate.

Imediat, pe 22 aprilie 2020, secretarul de stat din învățământul preuniversitar, Luminița Rodica Barcari, a declarat că profesorii „trebuie să prezinte niște dovezi, adică o înregistrare, un print screen dacă folosește laptopul sau telefonul, sunt multe feluri de a înregistra și a dovedi prezența lor online. 

Dacă până acum această activitate de învățare online nu era prevăzută într-un cadru legislativ, iată [profesorii – n.red] sunt obligați să își raporteze activitățile, pentru că, până la urmă, avem drepturi salariale pe care trebuie să le justificăm printr-o anumită activitate”.

Pentru că de aceste raportări depindeau salariile lor și ale profesorilor, școlile și inspectoratele s-au apucat să ofere modele și documente tipizate cadrelor didactice, pe care acestea să le poată completa, pentru a le fi cât mai ușor de dovedit activitățile online.

Asta pentru că în Instrucțiunea oficială de la minister Inspectoratele au obligația la Art 7, punctul b): ”monitorizează organizarea și desfășurarea activităților-suport pentru învățarea on-line în unitățile de învățământ din subordine.”

Iar unitățile de învățământ au obligația, la Art 8, punctul i): „stabilește modalitatea de monitorizare a realizării activităților on-line de către cadrele didactice”.

Așa că școlile care erau monitorizate de Inspectorate, au transmis „monitorizarea” mai departe profesorilor. Majoritatea au primit sarcină să facă Rapoarte Online cu „PrintScrin”, cum este exemplul de mai jos.

La 11 zile de la declarația secretarului de stat Luminița Rodica Barcari, din subordinea sa, ministrul Educației, Monica Anisie, a reacționat și s-a dezis în trei intervenții succesive de asemenea rapoarte online: Intervenția 1, intervenția 2 și intervenția 3.

Ba mai mult, pe 5 mai 2020, a declarat că “Nimeni nu a cerut să facă poze și de aia vreau să discut concret cu oamenii și să văd de ce s-a ajuns la această măsură”, a spus Anisie.

Pe 7 mai, Monica Anisie a recomandat oficial școlilor să folosească o condică online, taxând din nou drept „exagerări”, „să ceri print screen-uri, să ceri fotografii, să te înregistrezi”: “Atunci când aceste cursuri se desfășurau în cadrul unității de învățământ, fiecare profesor își completa condica cum că a făcut ora respectivă. Acum, fiiind vorba despre cursuri online, ar putea unitatea de învățământ să realizeze o condică online. S-a ajuns la exagerări, să ceri print screen-uri, să ceri fotografii, să te înregistrezi. Poate de la directorul care dorește să fie acoperit de documente, dacă cumva este monitorizat să poată să pună la dispoziție dovada că s-au efectuat, dar o dovadă mai simplă decât completarea acestei condici online… Și acolo poate fi și o rubrică să spună când anume a desfășurat lecția, câți elevi au participat”.

Între timp, în ultimele 2 săptămâni majoritatea profesorilor au făcut capturi de imagine, au făcut fotografii, au înregistrat lecții și trimis cu zecile de mii rapoarte săptămânale sau zilnice la școală, pentru fiecare dintre cele 3, 4 sau chiar 5 ore pe zi. Un efort uriaș din partea unor oameni care între timp trebuie să-și pregătească lecțiile, să facă programări de întâlniri online în aplicații pentru a putea desfășura acele lecții, să corecteze teme, să le trimită teme, să desfășoare ceea ce generic ministerul numește “procesul de învățare on-line”.

Dacă nu mai trebuie PrintScrin, școlile au început acum să caute formulare de condică online, arată datele Google Trends.

Iată cum arată condica online a unui profesor de liceu. Este sub forma unui sondaj Google Form, făcută cu o aplicație gratuită, iar școala primește toate datele într-un document alimentat în permanență de fiecare profesor cu un efort minimal.

Între timp Comisia de tăiat hârtii de la Ministerul Educației a luat o pauză. Deși ar fi fost un moment excelent pentru debirocratizarea învățământului.

Exit mobile version