Motivele pentru care suspendarea grevei generale din Educație a fost decisă doar de către liderii județeni de sindicate și nu de toți membrii – explicațiile sindicatului Sălaj: 65% vor fi creșterile salariale de la 1 ianuarie 2024, pe angajamentele Guvernului / În ce condiții poate fi reluată greva

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Suspendarea grevei nu înseamnă încetarea ei, transmite Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj. Potrivit sursei citate, în urma grevei, două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat: majorarea salarială între 21 și 31%, precum și includerea în ordonanța de urgență a principiului ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie în noua grilă de salarizare. Vezi mai jos, în articol, motivele pentru care au fost consultați doar liderii județeni în privința suspendării grevei.

Marți, 13 iunie, profesorii și elevii au revenit la școală după cele 13 zile de grevă generală. Greva angajaților din Educație a început pe 22 mai, iar luni, 12 iunie, sindicatele din Educație au anunțat că se suspendă greva. La scurt timp după decizia sindicatelor, pe rețelele de socializare au apărut reacțiile profesorilor, fiind nemulțumiți.

„Ca urmare a grevei generale, două din cele mai importante revendicări ale noastre s-au realizat:

Potrivit documentului trimis de sindicat, salariile profesorilor vor crește în medie cu 65% de la 1 ianuarie 2024: „Făcând calcule (pe angajamentul Guvernului) rezultă că salariile din învăţământ vor crește în medie cu 65% începând cu 1 ianuarie 2024, conform noilor grile de salarizare pe care le vom cunoaşte în septembrie.”

În ce condiții va fi reluată greva

„În situația în care în noua lege a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată. De aceea, membrii de sindicat nu trebuie să depună nicio cerere de suspendare sau ieșire din grevă.

Suspendarea grevei nu înseamnă încetarea ei, fiind un mijloc de constrângere a guvernanților pentru respectarea promisiunilor făcute în această perioadă și nu numai”, potrivit documentului consultat de Eduepdu.ro.

Motivele care au dus la consultarea (doar) a liderilor județeni și la suspendarea grevei:

„1. Acceptarea Guvernului de a introduce în ordonanță revendicările noastre (în dimineața zilei de 12.06.2023).

2. Publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial (în aceeași zi).

3. Dacă nu suspendam greva, nu se emitea OUG, am fi rămas în grevă. Guvernul se schimba, iar noul guvern nu putea emite OUG (vid legislativ).

4. Exista posibilitatea ca, rămânând în grevă, fără să avem cu cine negocia, oamenii să nu mai reziste, să scădem sub 50%, greva se încheia de la sine și am fi obținut numai acea majorare de 1000 de lei brut. Odată închisă greva definitiv, nu mai puteam declanșa altă grevă, pentru că Guvernul a modificat în timpul grevei Legea dialogului social.”

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial / Grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023
Precizări ale Ministerului Educației pentru interpretarea grilelor de salarizare din Ordonanța 57 – În anexele din Monitorul Oficial apar doar salariile de bază cu gradația zero, iar Ligia Deca a prezentat un salariu pentru care gradația minimă este 4, de aici și diferența
Marius Budăi: Profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună
Cum se poate suspenda o grevă generală, conform legii
Reacții dure ale profesorilor după decizia liderilor de sindicat de a suspenda greva generală: “Vrem afișarea procentajelor pe județe! Vă suspectăm de înaltă trădare. Dacă nu le afișați, vă rugăm să demisionați!”
Care au fost revendicările sindicatelor din educație și ce prevede ordonanța de urgență adoptată astăzi de Guvern
FOTO Condiția sindicatelor apare în textul ordonanței de urgență: salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024
Liderul sindical Simion Hăncescu: Nu am trădat cu absolut nimic. Noi în permanență am respectat ceea ce ne-au cerut oamenii
BREAKING Greva profesorilor nu se încheie, ci se suspendă, anunță sindicatele, cu o condiție: Adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență cu salariul debutantului cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024
Exit mobile version