Nobeliștii au câștigat disputa cu noua Comisie Europeană: Domeniile Cercetare și Educaţie intră în titulatura portofoliului “Inovare și tineret”, a anunțat Ursula von der Leyen

Foto: Facebook

Noua Comisie Europeană reacționează la solicitarea fără precedent lansată de 13.000 de oameni de știință și schimbă denumirea unui portofoliu. Concret, portofoliul care până acum trebuia să poarte numele “Inovare și tineret” se va intitula “Inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret”, a anunţat miercuri, la Strasbourg, preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Agerpres.

Introducerea explicită a numelor “Cercetare” și “Educație” în titulatura portofolului care gestionează întocmai aceste domenii a fost cerută de mai bine de 13.000 de oameni de știință europeni, printre care 19 laureați ai premiilor Nobel și 152 de cercetători din România, printr-o petiție lansată de cercetători în septembrie 2019. Printre semnatarii petiției se numără laureatul de anul trecut al premiului Nobel pentru Fizică, francezul Gérard Mourou – părintele științific al laserului de la Măgurele.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, 27 noiembrie, la Strasbourg, că atribuţiile viitoare ale comisarului european Mariya Gabriel vor fi extinse, iar portofoliul său va fi redenumit ‘Inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret’, informează novinite.com, preluată de Agerpres.

Ursula von der Leyen / Foto: Facebook Parlamentul european

Von der Leyen a susținut, în discursul care a precedat votul de învestire a noii Comisii Europene în plenul Parlamentului European, următoarele:

Iniţial, portofoliul atribuit bulgăroaicei Mariya Gabriel de către Ursula von der Leyen în noul executiv european a fost numit ‘Inovare şi tineret’.

Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen şi al cărei mandat va începe la 1 decembrie 2019 şi se va încheia la 31 octombrie 2024, a fost învestit cu 461 de voturi ‘pentru’, 157 de voturi ‘împotrivă’ şi 89 de abţineri.

Background

Nemulțumiți de obiectivele fixate de Ursula von der Leyen pentru viitorul executiv european – titulatura portofoliilor are și un puternic mesaj simbolic – cercetătorii au cerut Comisiei Europene și Parlamentului European să revizuiască numele portofoliului pe care a fost anunțat drept comisar european Mariya Gabriel, din “Inovare și tineret” – în “Educație, Cercetare, Inovare și tineret“.

Petiția lansată pe 17 septembrie le era adresată președintelui Parlamentului European – David Sassoli, președintelui încă în funcție al Comisiei Europene (CE) – Jean-Claude Juncker, și președintelui nou-ales al CE – Ursula von der Leyen.

Argumentele cercetătorilor:

Laureații premiului Nobel care au semnat petiția sunt următorii:

Foto: Gerard Mourou si Ursula von der Leyen / Facebook Gerard Mourou și Facebook Parlamentul European

Citește și:

 

 

Exit mobile version