Nobeliștii au câștigat disputa cu noua Comisie Europeană: Domeniile Cercetare și Educaţie intră în titulatura portofoliului “Inovare și tineret”, a anunțat Ursula von der Leyen

1.186 de vizualizări
Foto: Facebook
Noua Comisie Europeană reacționează la solicitarea fără precedent lansată de 13.000 de oameni de știință și schimbă denumirea unui portofoliu. Concret, portofoliul care până acum trebuia să poarte numele “Inovare și tineret” se va intitula “Inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret”, a anunţat miercuri, la Strasbourg, preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Agerpres.

Introducerea explicită a numelor “Cercetare” și “Educație” în titulatura portofolului care gestionează întocmai aceste domenii a fost cerută de mai bine de 13.000 de oameni de știință europeni, printre care 19 laureați ai premiilor Nobel și 152 de cercetători din România, printr-o petiție lansată de cercetători în septembrie 2019. Printre semnatarii petiției se numără laureatul de anul trecut al premiului Nobel pentru Fizică, francezul Gérard Mourou – părintele științific al laserului de la Măgurele.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, 27 noiembrie, la Strasbourg, că atribuţiile viitoare ale comisarului european Mariya Gabriel vor fi extinse, iar portofoliul său va fi redenumit ‘Inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret’, informează novinite.com, preluată de Agerpres.

Ursula von der Leyen / Foto: Facebook Parlamentul european

Von der Leyen a susținut, în discursul care a precedat votul de învestire a noii Comisii Europene în plenul Parlamentului European, următoarele:

  • Cultura şi educaţia sunt ceea ce leagă istoria de viitorul nostru. Acest lucru ne face unici – sufletul nostru, cultura noastră, diversitatea noastră, moştenirea noastră. Şi ştiu că este în siguranţă în mâinile Mariyei Gabriel“.

Iniţial, portofoliul atribuit bulgăroaicei Mariya Gabriel de către Ursula von der Leyen în noul executiv european a fost numit ‘Inovare şi tineret’.

Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen şi al cărei mandat va începe la 1 decembrie 2019 şi se va încheia la 31 octombrie 2024, a fost învestit cu 461 de voturi ‘pentru’, 157 de voturi ‘împotrivă’ şi 89 de abţineri.

  • În prezentComisia Europeană care își încheie mandatul (2014-2019) și care este condusă de Jean-Claude Juncker are în componența sa cabinetul intitulat “Educație, cultură, tineret și sport” condus de comisarul ungar Tibor Navracsics, precum și cabinetul “Cercetare, știință și inovare“, condus de comisarul portughez Carlos Moedas.
  • Structura ințială a Comisiei Europene anunțată de von der Leyen în septembrie prevedea că portofoliul care gestionează educația se va numi “Inovare și tineret”

Background

Nemulțumiți de obiectivele fixate de Ursula von der Leyen pentru viitorul executiv european – titulatura portofoliilor are și un puternic mesaj simbolic – cercetătorii au cerut Comisiei Europene și Parlamentului European să revizuiască numele portofoliului pe care a fost anunțat drept comisar european Mariya Gabriel, din “Inovare și tineret” – în “Educație, Cercetare, Inovare și tineret“.

Petiția lansată pe 17 septembrie le era adresată președintelui Parlamentului European – David Sassoli, președintelui încă în funcție al Comisiei Europene (CE) – Jean-Claude Juncker, și președintelui nou-ales al CE – Ursula von der Leyen.

Argumentele cercetătorilor:

  • Înlocuirea numelor “Cercetare” și “Educație” cu sintagma “Inovare și tineret” în Comisia propusă de Ursula von der Leyen “pune în evidență mai mult valoarea economică (anume ‘inovația’) și mai puțin esența portofoliului, adică educația și cercetarea, educația fiind redusă la ‘tineret’, chiar dacă ea este esențială pentru toate vârstele”.
  • “Ca membri ai comunității științifice a Europei, dorim să abordăm din timp această situație și să subliniem atât publicului larg, cât și politicienilor relevanți la nivel național și european că fără dedicare pentru educație și cercetare nu va exista o bază solidă pentru inovare în Europa și nici nu ne putem îndeplini promisiunea unui standard de viață ridicat pentru cetățenii Europei, într-o concurență globală acerbă”.
  • “Președintele von der Leyen, în scrisoarea sa de misiune către comisarul Gabriel, a subliniat că ‘educația, cercetarea și inovarea vor fi cheia competitivității noastre’. Cu această scrisoare deschisă, solicităm Comisiei UE să revizuiască titlul comisarului Gabriel în ‘Educație, cercetare, inovare și tineret’, reflectând dedicarea Europei față de toate aceste domenii cruciale”.
Laureații premiului Nobel care au semnat petiția sunt următorii:
  • Françoise Barré-Sinoussi – a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 2008
  • Claude Cohen-Tannoudji – a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1997
  • Gerhard Ertl – a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 2007
  • Bernard Lucas ‘Ben’ Feringa: laureat al Premiului Nobel pentru Chimie 2016
  • Albert Fert: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2007
  • Andre Geim: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2010
  • Theodor W. Hänsch: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2005
  • Serge Haroche: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2012
  • Tim Hunt: laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2001
  • Jean-Marie Lehn: laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987
  • Art McDonald: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2015
  • Edvard Moser: laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2014
  • May-Britt Moser: laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2014
  • Gerard Mourou: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2018, a cărui teorie câștigătoare a prestigioasei distincții stă la baza “Laserului de la Măgurele”
  • Erwin Neher: laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1991
  • Carlo Rubbia: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1984
  • Jean-Pierre Sauvage: laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016
  • Gerardus ‘t Hooft: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1999
  • Klaus von Klitzing: laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1985

Foto: Gerard Mourou si Ursula von der Leyen / Facebook Gerard Mourou și Facebook Parlamentul European

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sebastian Țoc, profesor și cercetător, propune „renunțarea la ierarhizarea elevilor la liceu și școala profesională în funcție de examene cu miză mare, fiind preferabil un mix de criterii”, printre alte măsuri care ar duce la școli mai incluzive

Modalitatea de organizare a sistemului de învățământ din România tinde să încurajeze ierarhizarea școlilor și, adesea, segregarea pe criterii economice, etnice sau de rezidență, bazându-se pe ierarhii puternice și pe…
Vezi articolul

EXCLUSIV Curtea de Conturi și-a trimis auditorii la Ministerul Educației, pentru a verifica decuplarea universităților de cercetare și schimbarea standardelor minimale pentru profesori. Curtea anunță că a emis în 2019 recomandările inspectate astăzi, după un raport acceptat fără „obiecțiuni” de Ecaterina Andronescu și Nicolae Hurduc

Curtea de Conturi anunță că o echipă de auditori ai instituției derulează în prezent o acțiune de „follow-up” la Ministerul Educației, prin care verifică modul „de ducere la îndeplinire a…
Vezi articolul