O preocupare pentru cercetători români în pedagogie, în 2023: Cât de folositoare este concepția despre educație a Sfântului Ioan Gură de Aur, ale cărui texte includ “aspecte în acord cu idealul actual al școlii românești”

Photo 78463851 © Finwal | Dreamstime.com

“În textele marelui pedagog creștin, identificăm aspecte în acord cu idealul educațional actual al școlii românești”, constată doi cercetători români care au găsit de folos să analizeze “recomandările privind procesul de devenire, virtuțile și valorile vehiculate în scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur”, în contextul educației. Cei doi, printre care unul dintre cei mai cunoscuți profesori de științe ale educației din țară, au realizat această analiză “în perspectiva valorificării [recomandărilor Sf. Ioan Gură de Aur] în contexte formative contemporane”, iar rezultatul a fost publicat luna aceasta în Revista de Pedagogie.

Revista publicată de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație include, în ultimul său număr, 12 studii și două recenzii, primite în urma unui apel în care erau enunțate domeniile de interes, toate actuale (detalii, mai jos). Articolele acoperă teme diverse, de la unele care preocupă cercetarea internațională (influența citirii asupra copiilor de vârste mici) la educația muzicală sau cea pentru cetățenie. Printre toate acestea, apare și studiul “Actualitatea concepției despre educație a Sfântului Ioan Gură de Aur”.

Studiul apare într-un moment în care, la nivel global, dezbaterile pe tema educației se concentrează pe teme precum dezvoltarea competențelor-cheie, echitatea, impactul tehnologiilor, iar la nivel național tocmai s-a terminat o lungă perioadă de dezbateri privind “reforma” produsă de noile legi ale educației. Tocmai la acest context face trimitere și analiza citată, doar că trimiterea legislativă este la Legea 1/2011, iar cea despre actualizarea practicilor pedagogice este una generică.

Aflăm din rezumatul și din introducerea articolului:

În acest context, autorii notează, în introducere, că au considerat important să remarce că “problematicile actuale din câmpul educaţional au fost intuite în urmă cu multe secole de către Sfântul Ioan Gură de Aur”. Nu este precizat, în introducere, de ce este importantă această remarcă. Dar rezumatul articolului menționează: “Considerăm utile sugestiile pedagogice şi exemplele de bune practici avansate, acestea fiind actuale prin prisma principiilor, metodelor şi conţinuturilor care răspund nevoilor şi particularităţilor beneficiarilor procesului educaţional.”

Articolul trece în revistă principiile didactice așa cum apar în scrierile fostului arhiepiscop de Constantinopol, care a trăit în urmă cu mai bine de 16 veacuri: considerarea copilului ca un întreg, educația în funcție de vârstă și continuă, educarea simțurilor, învățarea temeinică, principiul modelului personal.

Studiu: Câte și ce fel de sfaturi dă Sfântul, în textele sale, pentru educația copiilor

În cele din urmă, analiza include un studiu calitativ – o “scurtă analiză de conținut a unor lucrări ale Sfântului Ioan Gură de Aur, cu privire la maniera în care scrierile acestui pedagog creștin vin în întâmpinarea unor nevoi actuale care fac referire la educație și formarea personalității” (cinci lucrări selectate). Acest studiu listează temele legate de educație care apar în lucrările respective, precum și numărul de referințe din fiecare lucrare, pentru fiecare temă. Autorii menționează că a fost un proces laborios: “Demersul a fost unul cronofag, frecvenţa apariţiilor elementelor mai sus specificate s-a realizat prin numărare. Astfel, au fost necesare, de cele mai multe ori, reveniri asupra datelor consemnate, reluarea numărării acestora pentru a oferi rezultate cât mai exacte.”

Astfel, autorii marchează, printre constatări, lucruri precum:

Acestea includ citate precum:

Aflăm, din studiu, câte sunt, mai exact, îndemnurile pentru bărbați, sfaturile pentru părinți și povețele pentru femei (între 100 și 170 pentru fiecare categorie).

În timp ce articolul apreciază încă de la început că autorii “identifică aspecte în acord cu idealul educațional actual al școlii românești”, concluziile studiului pleacă de la ideea că “multe dintre ideile Sfântului Ioan Gură de Aur îşi au rădăcina în constatările privitoare la societatea din vremea sa, şi astfel, nu îşi găsesc aplicabilitate în prezent.” Concluziile continuă, însă, cu o trecere de la scop la mijloace: “spre deosebire de pedagogia creştină, idealul paradigmelor educaţionale contemporane nu constă în mântuirea omului, însă calea spre a accede la aceasta poate fi luată ca reper pentru orice formă sau context educativ.”

Tot la concluzii, autorii notează “valoarea ideilor paideice promovate” de Sfântul Ioan Gură de Aur și că “se cade să apreciem contribuţia paradigmei educaţionale hrisostomiene la susţinerea imperativelor prezente ale idealului educaţional”.

Pentru cei care au consultat articolul și doresc să folosească acest conținut în activitățile lor pedagogice, în această lume cu o “dinamică plină de fluctuații și provocări continue”, dar au nevoie de o cheie suplimentară de citire, aceasta e livrată în încheierea articolului:

Despre obiectivele și temele de interes ale ediției actuale a Revistei de Pedagogie:

Ediția Revistei de Pedagogie în care a apărut acest articol a avut ca temă principală “Provocări, progres, inovație în educație”, potrivit apelului pentru articole în vederea realizării ei. Autorii Constantin Cucoș și Iuliana Pirvu au livrat articolul despre recomandările educaționale ale Sf. Ioan Gură de Aur în contextul în care erau așteptate “cu prioritate” articole pe teme precum:

Citește și:
Constantin Bălăceanu Stolnici, unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității comuniste, a fost celebrat de Academia Română. Patriarhul Daniel i-a dat Ordinul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”

Photo © Finwal | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version