Constantin Bălăceanu Stolnici, unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității comuniste, a fost celebrat de Academia Română. Patriarhul Daniel i-a dat Ordinul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”

24.128 de vizualizări
Foto: Basilica.ro
Academia Română l-a omagiat joi, 7 iulie, pe Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru al Academiei și unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității – poliția secretă a regimului comunist, potrivit agenției Basilica și site-ului instituției, relatează G4Media.ro.

Sesiune aniversară de la academie a fost ocazionată de împlinirea vârstei de 100 de ani a lui Stolnici, care este și profesor universitar doctor.

Constantin Bălăceanu Stolnici a fost colaborator al Securității, după cum arată o decizie din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), decizie care nu a fost contestată, potrivit site-ului instituției.

La ceremonia desfășurată la Institutului de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române au luat cuvântul și l-au lăudat pe Stolnici președintele Academiei – Ioan Aurel Pop, ministrul Culturii – Raluca Turcan, fostul președinte PNL Valeriu Stoica, precum și un reprezentant al Patriarhiei Române.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

13 comments
 1. Peste 30 ani actualii sesizori de integritate care acum sunt protejati de lege ca luptand impotriva coruptiei vor fi judecati ca informatori ai regimului progresist. Cam asa se intampla acum cu fostii ofiteri de securitate si informatorii lor. Sa fii sifon e rusinos in orice conjunctura. Nu meriti sa fii respectat nici de cei la care sifonezi. Pentru ca odata sifon mereu sifon. Azi il torni pe unul la mine si maine ma torni pe mine altuia. Cand faci asta pentru binele tarii esti patriot. Doar ca cei care sunt patrioti pentru tara lor sunt calificati drept teroristi de dusman. Ramane sa vedem cine va castiga razboiul caci acela va scrie istoria. Desi razboiul va reincepe doar pentru a fi castigat vremelnic de cealalta parte. Si astfel devii jedi sau sith. Alternativ.

 2. Asta e “Țara lucrului bine făcut” a lui Iohannis, care cred că și el a fost securist,viricum, comunist a fost, păi nu era el șeful pionierilor și mare propagandist comunist la acea școală unde activa, iar nevastăsa e fică de securist?
  Așa că totul e în această paradigmă a fostei Securități….

  1. Nu ne miră nimic! Vasile Ciolpan, directorul torționar de la închisoarea din Sighet care l a omorât pe Maniu și pe alți intelectuali ai României a fost înaintat în grad de Iliescu și decorat de Emi Constantinescu… Deci…

 3. Cea mai diversionista “miscare” a securitatii bolsevice din Romania a fostcrearea si dezvoltarea conceptului de informator al Securitatii ca sa aiba asupra cui sa-si arunce marsavele ei actiuni demituire, corupere, santajare si umilire a romanilor patrioti care erau manipulati cum ca sunt folositori sa-si apere patria de dusmani. Dupa ce i-au pacalit inainte de1989 au facut caz dupa1989 si i-au facut de comanda.Asa apatit seniorul Dan Amedeo Lazarescu invinuit de “colaborare” dupa ce securitateaq l-a chinuit 9 ani in puscariile bolsevice. Pentru viata lui si arudelor sale o fi semnat de colaborare,ca doar nu era masochist sa-i placa sa-l chinuie securitateabolsevica. Asa au manipulat-o si pe Dna Musca si dupa ce s-au folosit de dansa au dat cu dansa depamant.
  Dl C. B.Stolnici este un intelectual de marca in Romania, dansul ridicand nivelul intelectual al romanilor si al Romaniei,
  Interlopii nostri cei de toate zilele si analfabetii nostri functionali pentru ca nu au fost informatori ai securitatii (oare ?) sunt cumva mai corect politic decat Dl Stolnici care-i pus la zid ca-i informator ?

   1. Sigur, nici un turnator nu trebuie blamat, eu trebuie apreciati si compatimiti ca biete victime. Asa se spala orice pata, si toti cei cu musca pe caciula se pot fali cu marile lor merite.

  1. Oare, Consiliul pentru studierea bla, bla cu Mircea Dinescu ca mare expert, nu a fost creat pentru a desfinta unele valori, ca arma politica? asta nu are dreptul sa se substituie justitiei.
   Turnatul a fost pentru unii modul de a se salva, dar nu inseamna ca-l aprob, oamenii au slabiciuni. Intreb, au murit oameni din cauza lui, precum in cazul tortionarilor? Trebuia procedat ca in Franta cand oameni ai regimului de la Vichy au fost omorati pe strada?
   Existau solutii mai umane ca sa fie tinut la respect, dar lasat sa munceasca pentru ca este o capacitate.
   Unele comentarii de mai sus denota ura viscerala nemotivata si chiar prostie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Monica Anisie, despre măști: Orice școală este în administrarea autorităților locale, care au bani și posibilitatea să cumpere măști pentru elevi și profesori / Ministrul reia propunerea de schimare a declarației pentru părinte: să semneze “după câte cunoaște”

Ministrul Educației, Monica Anisie, aflată în vizită în Teleorman, a răspuns luni întrebărilor repetate ale presei cu privire la disponibilitatea măștilor pentru toți copiii arătând că guvernul a alocat 175…
Vezi articolul

Ministrul Educației nu își explică rezultatele slabe de la simularea de Evaluare Națională 2022 la Brăila, unde sub jumătate dintre elevii participanți au luat nota 5 la matematică: Nu pot să cred așa ceva. Tot la Brăila, semestrul acesta aproape 60% dintre elevi au medii peste 8,50

Sorin Cîmpeanu a fost surprins să afle că la simularea de Evaluare Națională 2022 de la Brăila, doar 47% dintre elevii care au susținut examenul au luat peste nota 5,…
Vezi articolul