UPDATE O singură măsură pentru profesorul Universității din București referent în comisia de doctorat a lui Lucian Bode: Radu Carp “își depune demisia” dintr-o comisie CNATDCU, pentru a-și “asuma greșeala”, anunță Cristian Preda / În toamnă, Preda spunea că teza lui Bode nu îngăduia nici o “notă de trecere la un examen de anul I”

Foto: Radu Carp

Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, “a anunțat că își depune demisia” dintr-o comisie a CNATDCU, forul care are un rol-cheie în acordarea titlurilor de doctor și, până anul trecut, în verificarea acuzațiilor de plagiat în tezele de doctorat, a anunțat, vineri decanul facultății respective, Cristian Preda. Demisia vine în urma faptului că Radu Carp “și-a recunoscut greșeala” de a fi analizat “în mod superficial” teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, ca referent în comisia de doctorat a acestuia, arată conducătorul facultății. 

Demisia este singura măsură anunțată de Cristian Preda în privința lui Radu Carp, unul dintre profesorii referenți care primeau teza de doctorat a lui Bode, din 2018, cu laude și aprecieri, după cum Edupedu.ro a scris miercuri. Atunci, Comisia de etică a UBB a confirmat, după o a doua analiză, mai multe elemente de conținut plagiat în teza lui Bode, pe care o declară “profund viciată”.

În noiembrie anul trecut, după ce făcuse propria analiză a tezei de doctorat a ministrului Bode, Cristian Preda spunea despre teza lui Bode: „Cele 220 de pagini prezentate de Lucian Bode în vederea obținerii titlului de doctor nu întrunesc condițiile cerute în asemenea cazuri. Ele vădesc un nivel de abilități intelectuale care nu ar îngădui, în opinia mea, nici măcar obținerea unei note de trecere la un examen de anul I într-o facultate de științe politice sau de relații internaționale”.

Contactat inițial miercuri de către Edupedu.ro, în legătură cu situația profesorului menționat, Cristian Preda nu a dorit să comenteze. El a revenit vineri cu un mesaj publicat pe Facebook, în care face anunțul referitor la retragerea profesorului Carp dintr-o comisie CNATDCU.

Cristian Preda spune că a discutat chestiunea și în toamnă, când au apărut primele analize ce confirmau plagiatul în teza lui Lucian Bode. Potrivit lui Preda, Radu Carp “și și-a recunoscut greșeala de a fi analizat teza respectivă în mod superficial”.

Cristian Preda, pe Facebook:

Mesajul integral al lui Cristian Preda:

Poziția referentului care reprezenta Universitatea Babeș-Bolyai:

În Hotărârea Comisiei de Etică a UBB cu privire la plagiatul ministrului Bode a fost prezentat actualul prorector al UBB, Dan Lazăr, unul dintre cei trei referenți ai doctoratului lui Lucian Bode. „Un membru al comisiei de susținere a tezei, prof. Dan Lazăr, a transmis comisiei că „1. Nu am primit raportul de similitudini, nici la momentul susținerii, nici acum, astfel mi-e imposibil să mă pronunț asupra “aspectelor semnalate”! 2. La numirea mea în Comisia de susținere a tezei de doctorat, am primit doar teza de doctorat și o declarație a conducătorului de doctorat prin care se justifică un procentaj de similitudini de aproximativ 10%. 3. După cum se poate vedea și din Referatul meu de apreciere, printre criticile/recomandările mele se regăsesc și chestiuni ce țin de erori de citare sau redactare, precum și de alcătuire a bibliografiei, așa cum sunt și cele invocate de petentă și confirmate de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai”.

Tot miercuri, rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David, a declarat pentru Edupedu.ro că „școala doctorală este cea care trebuie să discute dacă Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al lui Lucian Bode, mai poate conduce doctorate la UBB”. Amintim că Adrian Ivan este rectorul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” a SRI.

Exit mobile version