OFICIAL Numărul de locuri la studii universitare pentru anul 2023-2024 a fost actualizat. Peste 600 de locuri noi la masterat în 9 universități de stat și private

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com

Numărul locurilor la studii de master în universitățile românești, pentru anul universitar care începe în octombrie 2023, crește cu câteva sute printr-o hotărâre de guvern aprobată de Executiv joi, 3 august, și publicată în Monitorul Oficial vineri. Numărul acestor locuri crește după ce, în primăvară, a fost redus cu câteva sute.

Hotărârea de guvern actualizează hotărârea din primăvară privind domeniile și programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2023-2024.

Actul normativ include o serie de modificări, cele mai multe venite ca urmare a deciziilor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în perioada martie-iulie 2023, după ce, în primăvară, precedenta hotărâre de guvern în acest sens luase în calcul deciziile ARACIS din precedentele nouă luni, după cum a scris Edupedu.ro când HG 651/2023 era în formă de proiect zilele trecute.

Una dintre schimbări este creșterea capacității de școlarizare cu câteva sute de locuri. Mai precis, potrivit Notei de fundamentare

Modificarea vine după ce, în primăvară, se decisese scăderea capacității de școlarizare, în 32 de domenii de studii de master, cu 2.470 de locuri.

Nota de fundamentare precizează că, pe lângă cele 23 de programe de master intrate în lichidare prin hotărârea din primăvară, hotărârea prevede intrarea lichidare a încă 3 programe de studii, în urma validărilor ARACIS: două dintr-un domeniu din cadrul unei universități de stat și unul dintr-un domeniu de studii din structura unei universități particulare acreditate. În plus, ca urmare a solicitării universităților, intră în lichidare 3 programe de studii de master de la o universitate particulară acreditată, iar un domeniu de studii de master, de la o universitate particulară acreditată, dispare.

Alte schimbări din hotărâre, în baza validării consiliilor ARACIS:

Hotărârea de Guvern include programele de master de la Universitatea din Pitești în structura noii Universități Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București și eliminarea Universității din Pitești cu structura aferentă a programelor de master, în urma fuziunii acesteia cu Universitatea Politehnica din București.

DOCUMENT Listă actualizată – Domeniile și programele de studii universitare de master, 2023-2024:

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Numărul de locuri la master în anul universitar 2023-2024 crește cu câteva sute, după ce a fost redus cu aproape 2500 în primăvară  – proiect de hotărâre
UPDATE Aproape 2.500 de locuri la master – tăiate din capacitatea de școlarizare, în 32 de domenii, pentru anul universitar viitor / Domeniile și programele de studii de master pentru 2023-2024 au fost aprobate de guvern
Exit mobile version