Premierul Cîțu, despre intrarea școlilor în online: Și anul trecut am avut o vacanță prelungită care a ajutat și a redus valul 3, dacă ajungem acolo vom lua această decizie / Despre cele 4 mii de cazuri de infectare din școli: Ăsta este un semnal pentru profesori că ar trebui să se vaccineze

Florin Cîțu / Foto: gov.ro

“Și anul trecut am avut o vacanță prelungită care a ajutat și a redus valul 3, dacă ajungem acolo vom lua această decizie”, a declarat premierul Florin Cîțu la Digi 24, întrebat ce se întâmplă cu școlile care acum intră în mediul online prin creșterea rapidă a ratei de infectare. Șeful Guvernului a spus că „important este să înțelegem că depinde de noi toți să fie un val de intensitate mai mică și asta înseamnă să ne vaccinăm”.

Anul școlar trecut, toți elevii și copii de grădiniță – cu excepția elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, care au făcut școală online – au avut vacanță toată luna aprilie. Asta deși aceasta nu era prevăzută în structura anului școlar.

Întrebat despre creșterea rapidă a cazurilor de infectare în rândul elevilor și al profesorilor, premierul a spus că „ăsta este un semnal pentru profesori că ar trebui să se vaccineze”.

Dialogul din emisiune:

Moderator: Nu v-ați grăbit cu deschiderea școlilor?

Florin Cîțu: Nu!

Moderator: Știți că în 13 zile au fost peste 3.000 de copii infectați, 1.200 de profesori infectați, iar creșterea de la 1.000 la 3.000 s-a făcut în trei zile.

Florin Cîțu: Ăsta este un semnal pentru profesori că ar trebui să se vaccineze. Se pot vaccina și copiii de peste 12 ani, deci avem soluția pentru asta. Și nu ajungem la nimic și am spus și în vară, valul patru sau intensitatea valului patru depinde cât de mult…, depinde de noi, de fapt de responsabilitatea noastră. Ne vaccinăm, vom avea un val IV de intensitate mai mică. Nu ne vaccinăm, vom avea un val IV de intensitate mai mare. Soluția este, avem soluția, trebuie să o folosim.

Moderator: Crește, cel mai probabil săptămâna viitoare, dacă nu săptămâna viitoare sigur în cealaltă, intră în 6 la mie și copiii merg acasă. De aia întreb, dacă nu cumva decizia a fost pripită?

Florin Cîțu: Poate merg acasă o săptămână – două și apoi se întorc la școală. Vreau ca anul acesta să facem tot posibilul să avem școală fizică, asta să fie default-ul (n. red. standardul), nu online-ul. Să pornim cu asta. Și dacă se duc acasă o săptămână – două, știți foarte bine că și anul trecut am avut o vacanță prelungită care a ajutat și a redus valul III. Deci, dacă ajungem acolo, vom lua această decizie. Repet, important este să înțelegem că depinde de noi toți să fie un val de intensitate mai mică și asta înseamnă să ne vaccinăm.”

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version