Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos: Școlile ar trebui să poată să-și desfășoare activitatea fizic, dacă își asumă voluntar să aplice certificatul verde

Csaba Asztalos / Foto: Facebook.com

“Mi se pare echitabil să existe această posibilitate, dacă o unitate de învățământ își asumă în mod voluntar să aplice certificatul verde, de ce să nu aibă posibilitatea să-și desfășoare activitatea fizic?”, a spus joi, la Digi 24, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

Acesta a făcut comentariul în contextul în care a menționat că, în dezbaterea pe tema faptului că școlile publice s-au închis, în timp ce școlile private pot funcționa online, acestea din urmă au transmis CNCD că “noi suntem școli care avem grad de vaccinare de 80% printre profesori, elevi, și testăm. Nu avem un cadru legal. Noi am dori să ne desfășurăm activitatea fizic”.

Oficialul a apreciat că vacanța nu reduce mobilitatea copiilor, ci aceasta crește și “suntem în al treilea an școlar afectat de pandemie și nu cred că mai putem să venim cu astfel de argumente. Trebuia să facem ceva. Peste două săptămâni, mai puțin colocvial, pot să pun pariu cu dumneavoastră că tot online o să ne întoarcem”.

Csaba Asztalos pentru Digi 24 (vezi interviul complet):

“Dacă noi am fi introdus certificatul verde în educație, să spunem, din august și proporțional și în timp, nu ajungeam aici. E exemplul statelor din Vest, nu suntem în zona discriminării dacă putem să justificăm astfel de măsuri.

În acest moment, acele școli, și mai ales din zona privată, care vin cu această situație că ar dori să desfășoare fizic și nu au nici cadru legal, nici posibilitate – ei, voluntar, își asumă să aplice certificatul verde, au un grad ridicat de vaccinare, testează aproape zilnic, și nu au un cadru – nu putem gândi că „să moară și capra vecinului”.

Acolo unde se îndeplinesc condițiile, de ce să nu existe un cadru care să permită acestor școli să-și desfășoare activitatea. Indiferent că e de stat sau privat. Poate să fie școală de stat care să-și asume folosirea certificatului verde sau să aibă un grad de vaccinare destul de mare și să testeze astfel încă, cu acordul părinților, astfel să poată să desfășoare fizic școala.

Dacă legiuitorul nu va ajunge la concluzia, într-un final, să adopte lege în care să se impună certificatul verde”.

Exit mobile version