Presiuni la adresa angajaților ARACIP făcute de președinta consiliului Agenției care acreditează școlile și grădinițele, Mariana Dogaru, ca aceștia să divulge sursa unui articol jurnalistic – document

Foto: AVE

Operațiune abuzivă, de intimidare de presiune la adresa angajaților Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), a președintei consiliului instituției, Mariana Dogaru. Potrivit surselor Edupedu.ro, aceasta le-a transmis tuturor angajaților ARACIP un ultimatum ca să spună ce sursă are un articol publicat pe Edupedu.ro, considerat de aceasta critic la adresa sa. Contactată de Edupedu.ro, ministrul Educației, Ligia Deca, a recomandat depunerea unei solicitări la biroul de presă, solicitare care nu a mai primit răspuns nici la 55 de zile de la depunere. În schimb, potrivit surselor Edupedu.ro, Mariana Dogaru a devenit o apropiată a ministrei, aceasta fiind implicată activ în procesul de scriere a proiectelor de legi ale Educației în varianta Deca.

Pe 15 decembrie 2022, Edupedu.ro relata despre cum s-a instituit prin decizie personală a președintei ARACIP, Mariana Dogaru, un atestat pentru școli printr-un formular care fusese abrogat de o hotărâre de guvern. Pe baza atestatului respectiv școlile acreditate primesc anual finanțarea de la stat.

În ziua următoare, pe 16 decembrie, președinta consiliului ARACIP, Mariana Dogaru, declanșează o anchetă internă cu amenințări către toți angajații, potrivit surselor Edupedu.ro. Solicitarea era ca în termen de câteva ore aceștia să spună de unde a avut Edupedu.ro decizia pe care a publicat-o, prin care Dogaru a înființat acel atestat. Nota de serviciu emisă de aceasta vorbea despre „documente cu caracter intern” și prevedea ca „până la data de 16.12.2022, ora 11:00, să ne comunicați în scris dacă aveți cunoștință de modalitatea în care documentele interne ale ARACIP făcute publice în articolul menționat mai sus au ajuns în posesia jurnaliștilor”.

Foto: Nota de serviciu a presedintei consiliului ARACIP din 16 decembrie 2022

Conform surselor Edupedu.ro, toți angajații au fost puși să dea declarații și note explicative pe această temă.

Tot pe 16 decembrie am solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, o reacție în acest caz. Întrebările la care am solicitat răspuns erau următoarele:

1. Este legal atestatul înființat prin decizie de președintele consiliului ARACIP, care nu are în atribuții așa ceva? Școlile pot primi finanțarea per elev în continuare, pe baza acestuia?
2. Ce pozitie aveți față de demersurile făcute în interiorul institutiei de către președintele consiliului ARACIP, Mariana Dogaru, conform surselor noastre, prin care aceasta presează angajații să divulge sursele unui articol jurnalistic?

Răspunsul Ligiei Deca a fost sec – „Vă invit să direcționați solicitarea pe adresa Biroului de presă”.

Au trecut 55 de zile de la momentul respectiv și în tot acest timp am solicitat de mai multe ori răspunsul pentru solicitarea trimisă, care, potrivit legii, ar fi trebuit să apară în cel mult 30 de zile. Conform surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației a cerut instituției din subordine, ARACIP, un punct de vedere, iar Mariana Dogaru nu ar mai fi răspuns niciodată acelei cereri, astfel că solicitarea a fost „îngropată”.

Reamintim că pe 31 august, Mariana Dogaru a dat o decizie prin care se păstrează formatul de atestat, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. În preambulul deciziei președintei consiliului ARACIP, aceasta invocă HG 993/2020 cu modificările și completările ulterioare, chiar actul normativ care abrogă modelul de atestat pe care aceasta a decis din proprie inițiativă să îl aprobe pentru a fi din nou eliberat către școli. De menționat că nu există niciun act normativ care să precizeze că președintele consiliului ARACIP ar trebui să aprobe acest model de atestat sau că atestatul astfel aprobat, prin semnătura Marianei Dogaru, ar avea vreo valabilitate juridică sau administrativă.

Practic, ARACIP eliberează acum unităților de învățământ, școli sau grădinițe, atestate care nu există, ca model de certificat, în vreun act normativ, iar pe baza acestor atestate fără suport legal, unitățile de învățământ primesc finanțarea după evaluările din perioada de după obținerea acreditării.

Exit mobile version