Profesorii care fac subiecte pentru examenele naționale să nu mai poată acorda meditații elevilor – propunere într-un raport al Ministerului Educației

Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com

Ministerul Educației vrea să înăsprească condițiile pentru a fi profesor care elaborează subiecte la examenele naționale prin interdicția de a acorda meditații, după cum se arată într-un raport al secretarului de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru. Tema a fost discutată de Lixandru la audieri în Senat, după sesiunea de Bacalaureat 2023 și, cel mai recent, a fost menționată și de ministra Ligia Deca, într-un interviu pentru TVR.

Potrivit documentului consultat de Edupedu.ro, este vorba despre „criterii suplimentare de incompatibilitate”, însă nu sunt oferite exemple sau alte explicații.

Raportul semnat de Lixandru, însărcinat cu Învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat și de Evaluare Națională la clasa a VIII-a, poate fi descărcat de mai jos din articol.

În document sunt subliniate problemele întâmpinate în desfășurarea examenelor de evaluare națională și Bacalaureat. Câteva se referă la conceperea și distribuirea subiectelor și a baremelor:

Printre măsuri se propune și „stabilirea unor criterii suplimentare de incompatibilitate pentru persoanele care fac parte din grupurile de lucru formate din profesori propunători de itemi, specialiști responsabili cu proiectarea variantelor de subiecte și pentru profesorii monitori de calitate, care validează variantele de subiecte însoțite de baremele de evaluare și de notare corespunzătoare”.

Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională, secretarul de stat Florian Lixandru, nu știe câți profesori dintre cei care fac subiectele pentru examenele naționale și dau meditații. Secretarul de stat Florian Lixandru (PSD) a fost audiat în Senatul României despre problemele de la examenele din acest an, în urma cărora a emis raportul de miercuri, 12 iulie.

Întrebat de senatorul Ștefan Pălărie dacă „ministerul are niște proceduri prin care să separe, cu toată rigurozitatea, rolul de a elabora subiecte cu rolul de a fi meditator în privat al unor copii care urmează să dea examenul”, Lixandru a răspuns: „Atâta vreme cât acele persoane au complet acel acord de confidențial, se presupune că nu au voie să divulge nimănui dintre propunerile de subiecte pe care le-au făcut”.

Ligia Deca: Este un lucru pe care îl vom analiza

Întrebată de jurnalista Diana Dumitrașcu într-un interviu pentru TVR dacă profesorii care fac subiecte este corect să dea și meditații, Deca a declarat:

„Din punct de vedere moral, nu. Pentru că, chiar dacă nu intenționezi să divulgi subiectele celor pe care îi pregătești în particular, cred că este inerent că tipologia de subiect va fi apropiată. Este o tipologie de subiect pe care tu, ca profesor, o rulezi, o dai copiilor și la clasă și la meditații.

În mod normal, orice depinde de, știu eu, un grup de indivizi, are un nivel de subiectivism, deci subiectele se bazează: pe experiența personală, pe context, pe activitatea profesorilor care sunt în comisia restrânsă. Întotdeauna a fost așa. Ceea ce noi putem să facem este să mărim baza de variante, baza de itemi de evaluare, în așa fel încât, indiferent de această apartenență la o experiență a unui dascăl sau altul, să asigurăm o probabilitate cât mai mică a unor copii să fi rezolvat subiecte similare cu ceea ce s-a dat la Evaluarea Națională. Nu trebuie să uităm că noi am avut și simulări, am avut și variante, tocmai pentru a exersa anumite tipologii de subiecte care se regăsesc și în evaluările naționale. Asta e normal, se întâmplă peste tot.

Ceea ce trebuie să ne asigurăm este că subiectul pe care copiii îl primesc nu este un subiect pe care să fi rezolvat înainte cu exact aceeași parametri, iar asta, din punctul nostru de vedere, s-a întâmplat. Nu cred că vreun subiect din variantă, cu exact aceleași date, nu ca tipologie de subiecte, dar cu exact aceleași date, a fost rezolvat de alți copii înainte ca să fi primit varianta la examen.

Dar legal le puteți cere acestor profesori să nu facă meditații.

Este un lucru pe care îl vom analiza, putem să cerem și trebuie să vedem din punct de vedere legal care este baza care ne-ar putea ajuta să facem acest lucru. Trebuie să ne gândim și la disponibilitatea cadrelor didactice pentru implicare în diferite procese”.

Context. Edupedu.ro a scris că, anul acesta, mai multe subiecte de la examenul de Bac au fost postate pe internet de elevi în timpul desfășurării probei. S-a întâmplat la proba de Matematică de marți, 27 iunie, iar fotografiile, care par a fi făcute cu camere ascunse de către candidați au fost preluate de presă de pe rețelele de socializare la scurt timp după începerea probei.

În prezent, în fiecare an Ministerul Educației lansează un apel pentru profesori pentru a participa la grupurile de lucru care elaborează subiectele și baremele pentru examenele naționale. Aceștia semnează un acord de confidențialitate și propun subiecte pe parcursul anului din care se aleg variantele pentru examene.

Cine face subiectele pentru examene și de ce nu știe nimeni ce pică la Bac sau Evaluarea Națională până în dimineața probei

Amintim că instituția care face subiectele pentru Bacalaureat și pentru toate celelalte examene din sistemul de învățământ preuniversitar este Centrul Naţional de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Această instituție concepe subiectele tuturor examenelor și concursurilor naționale organizate de Ministerul Educației.

Pentru Bacalaureat, subiectele sunt elaborate în mai multe variante, iar acestea sunt ținute în condiții de securitate la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), scrie Edupedu.ro într-un articol explicativ. Extragerea variantei pe care elevii o vor avea de rezolvat are loc în dimineața examenului și se extrage împreună cu o variantă de rezervă. Apoi acestea se trimit printr-un sistem securizat, online, către toate inspectoratele școlare, care le distribuie în centrele de evaluare.

DOCUMENT Descarcă raportul secretarului de stat din ME Florian Lixandru. Documentul conține informații, așa cum sugerează și titlul, despre „modul de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale în sesiunea iunie – iulie 2023”, cu date despre participarea candidaților pe județe, ratele de promovare și măsuri care pot fi luate pentru îmbunătățirea lor – la nivel de școală, de inspectorat școlar și de Minister:

Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Reintroducerea simulărilor pentru Bacalaureat la clasa a XI-a, luată în calcul de Ministerul Educației – raport. Măsura a mai fost, până în anul 2019
Evaluarea Națională să se dea în mai puține școli, iar elevii să fie transportați în zilele de examen la aceste centre, printre măsurile propuse Guvernului de Ministerul Educației
Exit mobile version