Profesorii din comisiile de echivalare a competențelor de la Bacalaureat cu mediile din liceu trebuie plătiți ca evaluatori la aceste probe, confirmă secretarul de stat Florian Lixandru

elaborarea curriculumului de liceu

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com

Profesorii care au lucrat zilele trecute la echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat 2023 cu mediile din liceu ale candidaților la Limba română, Limbi moderne și Tehnologia informației (TIC) / Informatică trebuie plătiți ca evaluatori la aceste probe, confirmă pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru, președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat din acest an.

Mai mulți profesori au întrebat Edupedu.ro dacă munca de echivalare a competențelor lingvistice și digitale cu mediile elevilor se plătește, având în vedere că nu au mai avut loc evaluări ale candidaților în acest an: Ministerul Educației a luat decizia ca mediile din liceu ale candidaților să se transforme în calificativele care s-ar fi acordat la competențe, după un set de reguli stabilit la nivel național.

Revenind la plata profesorilor care au echivalat competențele sau chiar le-au susținut cu candidații în cazuri izolate unde nu s-a putut face echivalarea, aceștia sunt plătiți conform ordinului de Ministru (OME) 4.483 din 16 iunie.

„Comisia de evaluare a competențelor a certificat competențele prin echivalare sau acolo unde nu a fost posibilă echivalarea – prin organizarea probelor, deci sunt plătiți conform OME care reglementează plata comisiilor de certificare a competențelor”, a spus Lixandru pentru Edupedu.ro. „Chiar dacă nu au susținut proba, profesorii au lucrat la echivalare. Chiar dacă a fost o activitate administrativă, aceasta a presupus un volum de muncă pentru cei din comisii”, a continuat secretarul de stat.

Iată ce se arată la articolul 3, alineatul 1 din OME 4483/16.06.2023:

Foto: captură – document

De asemenea, este de luat în vedere, coroborat cu sumele din ordinul de ministru pentru plată, metodologia de echivalare a competențelor, care indică numărul de oameni care au constituit comisiile de echivalare din perioada 12-21 iunie 2023, pentru sesiunea iunie-iulie de BAC, în acest caz.

„Art. 11. — Comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale au următoarea componență:

a) președinte: director sau director adjunct al unității de învățământ preuniversitar;
b) secretar: cadru didactic cu abilități de operare pe calculator;
c) membri: 2—4 profesori evaluatori pentru fiecare specialitate și 1—2 secretari ai unității de învățământ”, potrivit metodologiei, care este anexă la ordinul 4.438 din 12 iunie.

DOCUMENT Metodologia de echivalare (anexă la ordinul 4.438):

DOCUMENT Ordinul 4.483 cu sumele pentru profesorii participanți la examenele naționale:

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version