Proiect internațional de studiu al creierului uman, lansat la Babeș-Bolyai. Daniel David: România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului

Foto: Pixabay.com

BrainQ-Inspire UBB, cel mai mare proiect al Universității Babeș-Bolyai, prin care România va intra în rândul ţărilor cele mai importante care studiază creierul, a fost lansat astăzi de Ministrul Mediului şi ministru interimar al Cercetării, Barna Tanczos, şi rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), Daniel David, transmite Agerpres.

„INSPIRE este printre cele mai mari proiecte de cercetare finanţate de Ministerul Cercetării, prin programe de finanţare pe fonduri europene”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Barna Tanczos.

La rândul său, rectorul Daniel David a spus că prin proiectul respectiv, România intră în “liga cea mai mare” a ţărilor care studiază creierul.

„Dorim să facem la UBB o infrastructură de imagistică, o infrastructură de referinţă internaţională. Prin aceasta, nu doar UBB, ci şi Clujul, Transilvania, România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului”, a menţionat Daniel David.

Proiectul este unul internaţional, în domeniul neuroştiinţelor cognitive, a cărui valoare este de  aproape 92,5 milioane de lei, precizează Agerpres.

„BrainQ-Inspire UBB – Dezvoltări de anvergură internaţională în neuroştiinţe cognitive şi imagistică de rezonanţă magnetică (IRM) în cadrul Şcolii academice de sănătate a UBB.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul ‘Infrastructură pentru Spectroscopie şi Imagistică de Rezonanţă Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE’ (POC: Cod SMIS 2014+ – 127725), în valoare de 92.442.303,53 lei. Proiectul INSPIRE este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internaţională, ca parteneriat între Centrul Naţional de Rezonanţă Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) şi Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health-Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB)”, se arată într-o informare a UBB.

Potrivit sursei citate, prin proiectul INSPIRE noua Şcoală ştiinţifică/academică de sănătate din UBB va deveni actorul principal la nivel naţional şi unul din liderii internaţionali în aceste domenii.

„INSPIRE este cel mai mare proiect academic al UBB – şi prin asta al oraşului Cluj-Napoca – şi sperăm să-l implementăm la un nivel performant. Spun sperăm, deoarece timpul de implementare s-a redus de la 3 ani la puţin peste 2 ani – un astfel de proiect, prin anvergura pentru ţară şi prin faptul că a fost primul în domeniul sănătăţii în competiţia naţională, era normal să fie finanţat printre primele din 2020 – astfel încât, pentru ca acesta să devină un succes avem nevoie de o colaborare, comunicare şi susţinere constantă în relaţia cu autorităţile locale şi cu ministerele de specialitate. (…)

Implementarea cu succes a proiectului INSPIRE transformă UBB, Cluj-Napoca şi România în unul din liderii internaţionali în domeniu, cu avantaje competitive în ştiinţă, tehnologie, economie şi bunăstarea oamenilor”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, în informarea amintită.

Exit mobile version