Proiect internațional de studiu al creierului uman, lansat la Babeș-Bolyai. Daniel David: România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului

395 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
BrainQ-Inspire UBB, cel mai mare proiect al Universității Babeș-Bolyai, prin care România va intra în rândul ţărilor cele mai importante care studiază creierul, a fost lansat astăzi de Ministrul Mediului şi ministru interimar al Cercetării, Barna Tanczos, şi rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), Daniel David, transmite Agerpres.

„INSPIRE este printre cele mai mari proiecte de cercetare finanţate de Ministerul Cercetării, prin programe de finanţare pe fonduri europene”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Barna Tanczos.

La rândul său, rectorul Daniel David a spus că prin proiectul respectiv, România intră în “liga cea mai mare” a ţărilor care studiază creierul.

„Dorim să facem la UBB o infrastructură de imagistică, o infrastructură de referinţă internaţională. Prin aceasta, nu doar UBB, ci şi Clujul, Transilvania, România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului”, a menţionat Daniel David.

Proiectul este unul internaţional, în domeniul neuroştiinţelor cognitive, a cărui valoare este de  aproape 92,5 milioane de lei, precizează Agerpres.

„BrainQ-Inspire UBB – Dezvoltări de anvergură internaţională în neuroştiinţe cognitive şi imagistică de rezonanţă magnetică (IRM) în cadrul Şcolii academice de sănătate a UBB.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul ‘Infrastructură pentru Spectroscopie şi Imagistică de Rezonanţă Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE’ (POC: Cod SMIS 2014+ – 127725), în valoare de 92.442.303,53 lei. Proiectul INSPIRE este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internaţională, ca parteneriat între Centrul Naţional de Rezonanţă Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) şi Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health-Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB)”, se arată într-o informare a UBB.

Potrivit sursei citate, prin proiectul INSPIRE noua Şcoală ştiinţifică/academică de sănătate din UBB va deveni actorul principal la nivel naţional şi unul din liderii internaţionali în aceste domenii.

„INSPIRE este cel mai mare proiect academic al UBB – şi prin asta al oraşului Cluj-Napoca – şi sperăm să-l implementăm la un nivel performant. Spun sperăm, deoarece timpul de implementare s-a redus de la 3 ani la puţin peste 2 ani – un astfel de proiect, prin anvergura pentru ţară şi prin faptul că a fost primul în domeniul sănătăţii în competiţia naţională, era normal să fie finanţat printre primele din 2020 – astfel încât, pentru ca acesta să devină un succes avem nevoie de o colaborare, comunicare şi susţinere constantă în relaţia cu autorităţile locale şi cu ministerele de specialitate. (…)

Implementarea cu succes a proiectului INSPIRE transformă UBB, Cluj-Napoca şi România în unul din liderii internaţionali în domeniu, cu avantaje competitive în ştiinţă, tehnologie, economie şi bunăstarea oamenilor”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, în informarea amintită.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Dorel Banabic, președintele interimar al CNATDCU, consiliul care verifică doctoratele de plagiat: Nu am primit nicio sesizare până acum legată de teza de doctorat a premierului / Care este procedura pentru sesizarea și analiza unui plagiat

„Personal nu am primit nicio informare de la Secretariatul CNADTCU până acum, că ar exista o astfel de sesizare”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Dorel Banabic, președintele interimar al…
Vezi articolul

INTERVIU Lingvistul Alexandru Nicolae, cercetător la Academia Română: Trebuie să gândești strategii de predare, ca să ții oamenii interesați o oră. Dacă nu stârnim curiozitatea, pierdem atenția studenților / Sunt un fan al comunicării științei online, ne ușurează viața profesională

Trecerea la sistemul de predare online a luat cu asalt nu doar școlile, ci și mediul cercetării, iar oamenii de știință spun că metodele de comunicare care se dezvoltă acum…
Vezi articolul