Proiect internațional de studiu al creierului uman, lansat la Babeș-Bolyai. Daniel David: România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului

479 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
BrainQ-Inspire UBB, cel mai mare proiect al Universității Babeș-Bolyai, prin care România va intra în rândul ţărilor cele mai importante care studiază creierul, a fost lansat astăzi de Ministrul Mediului şi ministru interimar al Cercetării, Barna Tanczos, şi rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), Daniel David, transmite Agerpres.

„INSPIRE este printre cele mai mari proiecte de cercetare finanţate de Ministerul Cercetării, prin programe de finanţare pe fonduri europene”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Barna Tanczos.

La rândul său, rectorul Daniel David a spus că prin proiectul respectiv, România intră în “liga cea mai mare” a ţărilor care studiază creierul.

„Dorim să facem la UBB o infrastructură de imagistică, o infrastructură de referinţă internaţională. Prin aceasta, nu doar UBB, ci şi Clujul, Transilvania, România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului”, a menţionat Daniel David.

Proiectul este unul internaţional, în domeniul neuroştiinţelor cognitive, a cărui valoare este de  aproape 92,5 milioane de lei, precizează Agerpres.

„BrainQ-Inspire UBB – Dezvoltări de anvergură internaţională în neuroştiinţe cognitive şi imagistică de rezonanţă magnetică (IRM) în cadrul Şcolii academice de sănătate a UBB.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul ‘Infrastructură pentru Spectroscopie şi Imagistică de Rezonanţă Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE’ (POC: Cod SMIS 2014+ – 127725), în valoare de 92.442.303,53 lei. Proiectul INSPIRE este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internaţională, ca parteneriat între Centrul Naţional de Rezonanţă Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) şi Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health-Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB)”, se arată într-o informare a UBB.

Potrivit sursei citate, prin proiectul INSPIRE noua Şcoală ştiinţifică/academică de sănătate din UBB va deveni actorul principal la nivel naţional şi unul din liderii internaţionali în aceste domenii.

„INSPIRE este cel mai mare proiect academic al UBB – şi prin asta al oraşului Cluj-Napoca – şi sperăm să-l implementăm la un nivel performant. Spun sperăm, deoarece timpul de implementare s-a redus de la 3 ani la puţin peste 2 ani – un astfel de proiect, prin anvergura pentru ţară şi prin faptul că a fost primul în domeniul sănătăţii în competiţia naţională, era normal să fie finanţat printre primele din 2020 – astfel încât, pentru ca acesta să devină un succes avem nevoie de o colaborare, comunicare şi susţinere constantă în relaţia cu autorităţile locale şi cu ministerele de specialitate. (…)

Implementarea cu succes a proiectului INSPIRE transformă UBB, Cluj-Napoca şi România în unul din liderii internaţionali în domeniu, cu avantaje competitive în ştiinţă, tehnologie, economie şi bunăstarea oamenilor”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, în informarea amintită.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Calendar admitere 2023 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se reintroduc examenele scrise la patru facultăți: Drept, Educație Fizică și Sport, Informatică și Teologie Ortodoxă

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a stabilit oferta de studii și condițiile de admitere la licență și master pentru anul universitar 2023-2024. Patru facultăți, Drept, Educație Fizică și…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării susține că sunt directori de institute de cercetare care au spor de muncă grea. Hurduc propune plafonarea la 12.000 de lei net a salariilor pentru șefi, după ce tot el le aprobase bugete scandaloase

După scandalul bugetelor de salarii foarte mari pentru șefii câtorva institute de cercetare românești, aflate în coordonarea Ministerului Cercetării, ministrul susține că a descoperit cazuri în care directorii aveau spor…
Vezi articolul

Rectorul Universității din București, Marian Preda, despre menținerea pensionarilor pe posturi până la 70 de ani, fără acordul angajatorului: Îi vor opri pe tineri să intre în sistem și vor permanentiza mediocritatea și incompetența. E cea mai proastă decizie a guvernului

Menținerea automat pe posturi până la 70 de ani a pensionarilor, la cererea angajatului fără acordul angajatorului, „este cea mai proastă decizie a guvernului, de până acum”, a declarat pentru…
Vezi articolul

Universitățile pot să obțină aproape 22 de milioane de euro prin PNRR pentru investiții în gestionarea eticii universitare: formare de profesori, softuri antiplagiat, scannere OCR și abonamente de acces la resurse electronice – ghid lansat de Ministerul Educației în consultare publică

Un ghid al solicitantului pentru “digitalizarea managementului eticii universitare” a fost lansat de Ministerul Educației (ME) în consultare publică, potrivit unui anunț de pe site-ul instituției, edu.ro. Banii, 22 de milioane…
Vezi articolul