OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru studenți, publicate în Monitorul Oficial / Cuantumul bursei de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an – anul acesta este 3158 de lei

34.586 de vizualizări
Sursa: Captura Monitorul Oficial
Ordinul privind criteriile de acordare a burselor studenților a fost publicat în Monitorul Oficial, marți, 10 octombrie. Apar câteva completări față de proiectul de ordin. De exemplu, se specifică faptul că bursa de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare va avea valoarea egală cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an. Anul acesta valoarea este de 3.158 de lei, potrivit ordinului de ministru privind cuantumul burselor ce urmează să fie publicat. De precizat, în acest an universitar nu este master de licență didactică.
  • Ordinul privind cuantumul burselor studenților poate fi consultat aici.

În noul ordin privind criteriile de acordare a burselor studenților, publicat marți în Monitorul Oficial, apar precizări legate de bursele de performanță care se pot acorda studenților înmatriculaţi la programe de studii universitare cu frecvenţă, indiferent de forma de finanțare.

De asemenea, se specifică faptul că bursa de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare va avea valoarea egală cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an. Anul acesta valoarea este de 3158 de lei, dar în acest an nu este master de licență didactică.

Se menționează și faptul că prin metodologiile proprii universitățile decid criteriile pentru acordarea burselor de excelență olimpică I/internațională pe toată durata studiilor universitare de licență, dacă se menține performanța academică.

Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual, până la data de 1 septembrie, de către Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), iar apoi universitățile decid propriile sume în funcție de buget.

Un student nu poate primi două tipuri de burse simultan din aceeași categorie, prevăzute la art. 2 alin. (2), dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o perioadă mai îndelungată.

Tipurile de burse pentru studenți acordate din fondurile de la bugetul de stat:

a) burse de excelență olimpică I/internațională – se acordă studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

b) burse de performanță – se atribuie pentru stimularea performanței, studenţilor din învăţământul superior de stat, înmatriculaţi la programe de studii universitare cu frecvenţă, indiferent de forma de finanțare. Acestea se distribuie conform metodologiilor proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat.

c) burse de studiu – se acordă studenților care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare într-o instituție de învățământ superior de stat.

d) burse pentru masterat didactic – se acordă studenților care frecventează cursurile de
masterat didactic, într-o instituție de învățământ superior de stat.

e) burse pentru învățământ dual – se acordă studenților înscriși la un program de studii din
cadrul învățământului dual organizat de o instituție de învățământ superior de stat ce îndeplinesc condițiile stabilite prin metodologiile proprii fiecărei instituții de învățământ superior de stat.

f) burse sociale – se acordă din fonduri de la bugetul de stat, pe bază de cerere, în funcţie de situaţia socioeconomică a familiei studentului şi a criteriilor generale stabilite

g) burse speciale – se pot acordă studenţilor care se încadrează în cel puţin unul din următoarele cazuri, cu respectarea concomitentă a criteriului privind promovabilitatea

h) burse de performanță sportivă – se pot acorda studenţilor care au obţinut performanţe sportive deosebite, iar condițiile de acordare sunt stabilite prin metodologiile proprii instituției de învățământ superior de stat.

Criterii generale de acordare a burselor

Art. 5. — (1) Bursele de excelență olimpică I/internațională se acordă studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I care au obținut premiul I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

(2) Bursele de excelență olimpică I/internațională se păstrează pe toată durata studiilor universitare de licență, dacă se menține performanța academică, așa cum este stabilită în metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat.

(3) Cuantumul minim al bursei de excelență olimpică I/ internațională este stabilit prin ordin al ministrului educației.

Potrivit ordinului bursele sunt de:

  • 3.300 de lei pentru premiul I
  • 2.475 de lei pentru premiul II
  • 1.650 de lei pentru premiul III

Art. 6. — (1) Bursele pentru performanță se acordă studenților din învățământul superior de stat, înmatriculați la programe de studii universitare cu frecvență, indiferent de forma de finanțare. Acestea se distribuie conform metodologiilor proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat.

(2) Bursele atribuite pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (1) se pot acorda studenților care se încadrează în cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

a) au obținut rezultate deosebite la învățătură, respectiv au cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii;

b) au obținut performanțe științifice, inovație și brevete;

c) alte situații stabilite de instituțiile de învățământ superior de stat prin metodologiile proprii.

(3) Instituțiile de învățământ superior de stat vor stabili, prin metodologiile proprii, criterii minimale pentru performanțele prevăzute la alin. (2) lit. b).

(4) Bursa pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (2) lit. b) se poate acorda începând cu anul al doilea de studii, în urma recunoașterii performanțelor de către instituțiile de învățământ superior, pentru o perioadă de un an calendaristic, dar nu mai mult de finalizarea studiilor.

(5) Cuantumul bursei de performanță este mai mare decât cuantumul bursei sociale.

Art. 7. — (1) Bursele de studiu se acordă studenților care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare într-o instituție de învățământ superior de stat.

(2) Bursele de studiu se acordă în limita bugetului alocat cu această destinație și în conformitate cu metodologia proprie a instituției de învățământ superior de stat.

(3) Cuantumul bursei de studiu acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an.

Art. 8. — (1) Bursele pentru învățământ dual se acordă studenților înscriși la un program de studii din cadrul învățământului dual, organizat de o instituție de învățământ superior de stat, ce îndeplinesc condițiile stabilite prin metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat.

(2) Operatorii economici și/sau autoritățile locale pot acorda burse cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învățământul universitar, precum și din alte fonduri, pentru învățarea în condiții de calitate.

Art. 9. — (1) Bursele pentru masterat didactic se acordă studenților care frecventează cursurile de masterat didactic într-o instituție de învățământ superior de stat.

(2) Cuantumul bursei pentru masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an.

Bursele sociale

Bursele sociale au rolul de a asigura condiții minime de subzistență, de a facilita accesul și de a menține în sistemul de învățământ superior de stat studenții proveniți din medii socioeconomice defavorizate, din familii defavorizate și din centre de plasament, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt înscriși.

(2) Bursele sociale sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe bază de cerere, în funcție de situația socioeconomică a familiei studentului, de criteriile generale stabilite prin prezentul ordin și criteriile specifice elaborate conform metodologiei proprii a instituției de învățământ superior de stat.

(3) Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual, până la data de 1 septembrie, de către Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS)‚ se adoptă prin ordin al ministrului educației și trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare.

(4) Cuantumul burselor sociale se stabilește prin hotărâre a senatului instituției de învățământ superior de stat, la propunerea consiliului de administrație, în limita fondurilor disponibile și în funcție de nevoile identificate la nivelul comunității studențești, cu respectarea prevederilor art. 149 alin. (26) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare.

(5) Bursele sociale se acordă, pe baza prevederilor metodologiei proprii stabilite de către senatul universitar, la propunerea consiliului de administrație, ca urmare a consultării cu reprezentanții studenților, inclusiv cu organizațiile studențești din instituția de învățământ superior de stat.

(6) Pentru acordarea burselor sociale, în metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat nu sunt prevăzute alte criterii academice în afara celui de promovabilitate.

(7) Bursele sociale se cumulează cu alte tipuri de burse stabilite prin prezentul ordin, dacă studentul îndeplinește criteriile specifice stabilite în metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat pentru ambele categorii de burse.

(8) Bursele sociale se acordă pe durata legală a programului de studii, până la împlinirea vârstei de 35 de ani.

Beneficiarii burselor sociale

a) studenții orfani de unul sau ambii părinți, studenții care provin din familii monoparentale sau studenții proveniți din centre de plasament și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;

b) studenții bolnavi de tuberculoză, care se află în evidența unităților medicale, pe perioada tratamentului tuberculostatic, diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbție severe, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiul F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente, surditate bilaterală, fibroză chistică, cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;

c) studenții a căror familie nu a realizat în cele 12 luni înainte de începerea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.

(10) Sintagma „familie monoparentală” desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ — cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună.

(11) Prin „persoană singură din familia monoparentală” se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații:

a) este necăsătorită;
b) este văduvă;
c) este divorțată;
d) al/a cărei/cărui soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
e) al/a cărei/cărui soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare; f) al/a cărei/cărui soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)—e).

(12) Se asimilează termenului „familie” și persoana/ persoanele care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și care locuiește/locuiesc împreună cu copiii aflați în întreținerea sa/lor.

Ce documente trebuie depuse pentru bursa socială

(2) În vederea acordării burselor sociale, studenții trebuie să depună următoarele documente justificative pe baza cărora se realizează încadrarea în unul dintre tipurile de burse oferite:

a) cererea solicitantului, însoțită de o declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit, și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei;

b) pentru situațiile în care există suspiciuni rezonabile, comisia de evaluare a cererii pentru acordarea bursei sociale poate solicita studentului să prezinte raportul de anchetă socială, realizat cu respectarea prevederilor legale, din care să reiasă situația exactă a familiei acestuia. Ancheta socială este obligatorie în cazul în care nimeni din familia studentului, incluzându-l și pe acesta, nu realizează venituri sau cel puțin un părinte al studentului lucrează sau domiciliază în străinătate;

c) copii de pe certificatul/certificatele de deces al/ale părintelui/părinților, de pe acte de stare civilă/decizia instanței de menținere a stării de arest/raportul de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, dacă este cazul;

d) certificat de la un medic de specialitate, altul decât medicul de familie, în care să se prezinte evoluția și tabloul clinic al problemei medicale de care suferă studentul și care se încadrează în prevederile art. 10 alin. (9) lit. b).

(3) Pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei, așa cum sunt precizate la alin. (2), este necesar acordul olograf al studentului și membrilor familiei, după caz, privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectării criteriilor de acordare a bursei.

Burse sociale ocazionale

Art. 11. — (1) Studenții pot beneficia, la cerere, pe baza documentelor justificative, și de următoarele tipuri de burse sociale ocazionale, indiferent dacă studentul beneficiază și de altă categorie de bursă:

a) bursa pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, care se poate acorda studenților orfani de unul sau ambii părinți, studenților care provin din familii monoparentale, studenților proveniți din centre de plasament sau studenților defavorizați din punct de vedere socioeconomic, a căror familie nu a realizat în cele 12 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net la nivel național. Această categorie de bursă se poate acorda aceluiași student de două ori în cursul unui an universitar;

b) bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național, constă într-o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru procurarea îmbrăcăminții copilului nou-născut și care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut;

c) bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei). Prin membru de familie se înțelege soț, soție, copil. În cazul decesului studentului(ei) necăsătorit(e)/căsătorit(e) cu soție/soț care nu realizează venituri, bursa se acordă rudelor de gradul I/ succesorului legal o singură dată în cursul anului universitar.

(2) Instituțiile de învățământ superior de stat pot acorda alte stimulente financiare studenților în situație de risc, în conformitate cu metodologiile proprii.

(3) Cuantumul acestor burse este stabilit de senatul instituției de învățământ superior de stat, la propunerea consiliului de administrație, dar trebuie să fie cel puțin egal cu cuantumul lunar al bursei sociale.

Stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie

Art. 12. — (1) Determinarea venitului lunar mediu net al familiei studentului se realizează până la împlinirea vârstei de 26 de ani. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile nete cu caracter permanent realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit. Prin venituri nete se înțelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei, reprezentând valoarea obținută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Pentru studenții cu vârsta între 26 și 35 de ani, venitul lunar mediu net se va calcula ținând cont doar de veniturile personale ale acestora și ale persoanelor pe care le au în grijă, precum copii, soție etc., în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

(3) În situația în care personalul instituției de învățământ are suspiciuni privind îndeplinirea condițiilor de acordare a bursei sociale, rectorul sesizează situația autorităților publice locale, în vederea efectuării unei anchete sociale. Personalul instituției de învățământ nu efectuează anchete sociale în vederea acordării burselor sociale.

(4) După caz, bursa socială poate fi acordată sau retrasă, ca urmare a unei solicitări în acest sens din partea serviciilor publice de asistență socială și pe baza unui raport de anchetă socială.

Art. 13. — (1) Conform art. 69 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, verificarea veniturilor declarate de solicitanți se face de către reprezentanții instituției de învățământ superior, cu ajutorul platformei PatrimVen sau prin solicitarea organului central fiscal, în a cărui rază teritorială se află situați beneficiarii, a unui document care să ateste situația veniturilor declarate de către aceștia.

Art. 14. — (1) Bursele speciale se pot acorda studenților care se încadrează în cel puțin unul dintre următoarele cazuri, cu respectarea concomitentă a criteriului privind promovabilitatea:

a) au obținut performanțe cultural-artistice deosebite sau pentru implicarea în activități extracurriculare și de voluntariat;

b) alte situații stabilite de instituțiile de învățământ superior prin metodologiile proprii.

(2) Instituțiile de învățământ superior de stat vor stabili, prin metodologiile proprii, criterii minimale pentru bursele prevăzute la alin. (1).

Art. 15. — (1) Bursele de performanță sportivă se pot acorda studenților care au obținut performanțe sportive deosebite, iar condițiile de acordare sunt stabilite prin metodologiile proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat.

(2) Instituțiile de învățământ superior de stat vor stabili, prin metodologiile proprii, criterii minimale pentru bursele prevăzute la alin. (1).

Art. 16. — (1) Fondurile pentru acordarea burselor de la bugetul de stat sunt repartizate instituțiilor de învățământ superior de către Ministerul Educației, în limita bugetului alocat cu această destinație, proporțional cu numărul total al studenților înmatriculați la programe de studii universitare cu frecvență, fără taxă de studii, la ciclurile de studii de scurtă durată, licență și master din instituția de învățământ superior respectivă, în baza contractului instituțional pentru fondul de burse, pe baza costului standard pentru fondul de burse și protecție socială.

(2) Valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/lună/student este echivalentul a 10% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(3) În cazul studenților înmatriculați în cadrul programelor de studii de licență din domeniile aferente STIM (Științe Exacte, Tehnologie, Inginerie și Matematică), costului standard pentru fondul de burse și protecție socială i se aplică un coeficient de 33%.

(4) Din fondul de burse repartizat instituțiilor de învățământ superior de stat, minimum 30% din total este alocat pentru categoria de burse sociale.

(5) În cazul în care fondul pentru acordarea burselor sociale nu este utilizat în întregime, acesta se redistribuie pentru acordarea burselor de performanță.

(6) Sumele rămase în sold pentru facilități de transport pentru studenți, subvenții pentru cămine-cantine și sumele pentru bursele studenților neridicate în termen pot fi utilizate în anii următori pentru acordarea de burse pentru studenți, precum și pentru alte cheltuieli de natura investițiilor pentru infrastructura de cămine, cantine și pentru susținerea activităților centrelor pentru consiliere și orientare în carieră.

Art. 17. — (1) Instituțiile de învățământ superior de stat pot suplimenta fondul pentru burse provenit de la bugetul de stat, pentru fiecare categorie de burse, cu fonduri provenite din venituri proprii.

(2) Ponderea fondurilor alocate de instituțiile de învățământ superior de stat pentru burse, provenite din venituri proprii, din totalul fondului pentru burse al instituției de învățământ superior de stat constituie un indicator de performanță în evaluările instituționale realizate de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, respectiv un indicator de performanță pentru acordarea finanțării suplimentare a instituțiilor de învățământ superior de stat.

Art. 18. — (1) Cuantumul burselor de performanță, burselor de performanță sportivă, burselor speciale și al burselor pentru învățământ dual se aprobă prin hotărâre a senatului, la propunerea consiliului de administrație, ca urmare a consultării cu reprezentanții studenților, inclusiv a organizațiilor studențești reprezentative din instituția de învățământ superior de stat.

(2) Instituțiile de învățământ superior de stat pot stabili proceduri interne pentru acordarea de sprijin financiar studenților cu rezultate deosebite, pentru participarea la conferințe sau publicarea de articole științifice.

(3) Instituțiile de învățământ superior de stat pot acorda burse pentru stagii de studii universitare și postuniversitare, în vederea susținerii mobilităților temporare efectuate în universități și instituții din țară și străinătate. Cuantumul acestor burse este stabilit de senatul instituției de învățământ superior de stat, la propunerea consiliului de administrație.

CAPITOLUL III

Dispoziții finale

Art. 19. — (1) Informațiile privind modalitatea de accesare și acordare a burselor de la bugetul de stat se fac publice prin afișarea pe pagina web și la sediul instituției de învățământ superior de stat, la începutul anului universitar, precum și în „Ghidul studentului”, după caz.

(2) Acordarea burselor se realizează în baza prevederilor metodologiilor proprii ale instituțiilor de învățământ superior de stat, stabilite prin hotărâre a senatului universității, la propunerea consiliului de administrație.

(3) Anunțurile pentru depunerea cererilor și documentelor justificative în vederea obținerii unor categorii de burse vor fi publicate pe site-ul și la avizierul fiecărei instituții de învățământ superior de stat/facultăți cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de data-limită pentru depunerea acestora.

(4) Procedura de acordare a burselor va include prevederi speciale privind modalitatea de contestație, perioada pentru depunerea acestora și responsabilul de rezolvarea contestațiilor înregistrate privind modul de atribuire a burselor.

Art. 20. — În cazul în care există suspiciuni de falsificare a documentelor depuse pentru obținerea unei burse pentru ajutor social, instituțiile de învățământ superior de stat vor sesiza organele de anchetă competente și vor proceda la sancționarea studentului, în funcție de gravitatea faptei.

Art. 21. — (1) Studenții pot beneficia de orice tip de bursă pentru un singur program de studii universitare de scurtă durată, un singur program de studii universitare de licență, pentru un singur program de studii universitare de masterat, cu excepția burselor pentru stagii de studii universitare și postuniversitare prevăzute la art. 18.

(2) Absolvenții unui program de studii universitare de licență sau studenții înmatriculați la un program de studii de licență, care au și calitatea de studenți înmatriculați la un program de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare, pot beneficia de bursă de studiu.

(3) Absolvenții unui program de studii universitare de masterat sau studenții înmatriculați la un program de studii de masterat, care au și calitatea de studenți înmatriculați la un program de studii universitare de masterat didactic, beneficiază de bursă pentru masterat didactic.

(4) Un student nu poate primi două tipuri de burse simultan din aceeași categorie, prevăzute la art. 2 alin. (2), dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o perioadă mai îndelungată.

Art. 22. — Nu pot constitui criterii de acordare a oricărui tip de burse provenite din fonduri de la bugetul de stat: vârsta, sexul, religia, rasa, naționalitatea, cetățenia, orientarea sexuală, apartenența politică a candidatului sau a familiei acestuia, apartenența la organizații legal constituite ori cu activitate conformă cu legislația europeană în vigoare, numărul de ani petrecuți în alte instituții de învățământ, studiile efectuate în străinătate, forma de finanțare și nici accesul la burse din alte surse.

Art. 23. — Instituțiile de învățământ superior de stat elaborează și aplică propria metodologie, aprobată de senatul universitar la propunerea consiliului de administrație, în urma consultării cu reprezentanții studenților și cu organizațiile studențești reprezentative, legal constituite, în conformitate cu prevederile prezentului ordin.

Citește și:
Burse pentru studenți în anul universitar 2023-2024. Bursă socială de 900 de lei, de doctorat de 3.200 de lei, burse de studiu pentru masterat didactic de 3.158 de lei, printre modificările anunțate de Ministerul Educației
Care sunt noile tipuri de burse pentru studenți: de excelență olimpică, masterat didactic, învățământ dual, de performanță sportivă și de studiu. Dispare bursa de merit – proiect / Criterii de acordare

7 comments
  1. pt bursă socială orfan de un părinte, facultățile cer venitul mediu și de la părinte cu toate că ministrul educației a hotărât să nu se ceară

  2. Nu degeaba se cheama burse “de merit”, pentru ca sunt pe deplin meritate de studentii care invata si isi dau silinta, nu vin la facultate doar ca sa o termine cu 5 si dupa sa ne miram de ce sunt slabi pregatiti absolventii.

    Demisia pe loc pentru cine a propus eliminarea burselor de merit!!!

    Dracu sa mai voteze cu PNL-PSD, au ajuns sa ne fure pe toti asa pe fata analfabetii aia

  3. Probabil cei care au venit cu aceste propuneri n-au luat niciodata o bursa de merit la viata lor, cel mult sociale, ca se pare ca o duci bine doar daca esti un “social” si nu esti incurajat sa faci nimic performant.

    E ceva de-a dreptul aberant si revoltator sa elimini bursele de merit ale studentilor, si dupa va mirati de ce studentii aleg sa plece in afara sau nu fac pe bune o facultate. Cum sa mai vrei sa faci ceva in Romania cand vezi ca se elimina bursele studentilor silitori si raman pensiile speciale?

    Rusine presei care lauda cresterea burselor si nimeni nu spune nimic de elimnarea burselor de merit.

  4. În țara noastră, pare că numărul legilor crește constant, fără ca oamenii să le poată înțelege cu adevărat. Se pare că aceste legi sunt create în mod superficial, posibil în timpul unor întâlniri la cârciumă, după ce politicienii se ceartă puțin la televizor pentru a arăta cum funcționează politica la noi. Este păcat că am scăpat de Ceaușescu doar pentru a ne confrunta cu o situație tot mai dificilă. Ajungem să ne simțim din ce în ce mai controlați, ca niște sclavi ai Europei și Americii. Învățământul din România pare să fie afectat din ce în ce mai mult, iar acesta pare să fie un interes pentru a transforma populația în niște oi, ușor de manipulat. Din păcate, se distruge tot mai mult țara.
    Nu este de mirare de ce tot mai mulți oameni nu-și mai doresc copii și caută să fugă din această țară, ne-ați făcut să ne gândim doar la ziua de mâine, cum să supraviețuim după-o zi pe alta,. Fără a ne gândi cei pot oferii copilului meu mai bun și să nu am grija zilei de mâine, cum voi supraviețui mâine!
    “Felicitări încă odată statului roman!”

  5. Felicitari! Ramane de vazut daca studentii cu o medie de 9.90 vor mai lua burse, dupa eliminarea burselor de merit. Cei de anul 1 clar nu vor mai avea burse. Macar dam burse la 30% din elevii unei clase chiar si cu media 6-7. Niste mediocri (putin spus) care au ajuns sa legifereze excelenta. Voturile conteaza!
    Felicitari cretinilor care au stabilit toate aceste regulamente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toți directorii de școli din județul Hunedoara trebuie să depună proiecte pentru a obține bani prin PNRR pentru a digitaliza școlile: “Nu tolerez incapacitatea de a depune proiecte pe această linie de finanţare”, spune prefectul județului

Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, a convocat, marţi, o întâlnire cu inspectorii şcolari din judeţ, spunând că „este esenţial” ca toate şcolile să depună proiecte în acest apel de finanţare:…
Vezi articolul

Surse: Proiectul România educată din PNRR pierde 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație. Cele mai mari tăieri, la învățământul profesional dual, laboratoarele de științe și universități

Proiectul România Educată din PNRR pierde 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație, potrivit surselor Edupedu.ro. Cele mai mari tăieri sunt de la universități, și…
Vezi articolul

Universitatea Cuza din Iași – acord să-și extindă prezența la Focșani / Studii cu frecvență pentru management educațional și drept, riscurile naturale vor putea fi studiate în Vrancea la frecvență redusă

Conducerea universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) și cea a Consiliului Județean Vrancea au ajuns la un acord, la sfârșitul săptămânii trecute, în privința înființării unei extensiuni universitare la…
Vezi articolul