Proiectul ce asigură elevilor acces gratuit în curtea școlii în vacanțe și în weekenduri a fost atacat la Curtea Constituțională de Guvern. Deputatul USR Tudor Pop acuză lobby-ul directorilor care închiriază sălile de sport din școli

Foto: Pixabay.com

Deputatul USR Tudor Pop a declarat miercuri că Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, iar acest lucru constituie, în opinia sa, “un atac la adresa sănătăţii copiilor şi adolescenţilor”, după cum relatează Agerpres. La CCR a fost înregistrat, săptămâna trecută, un dosar ce are ca subiect “Legea pentru modificarea art.6 alin.9 din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000”, proiect adoptat de Parlament la sfârșitul lunii decembrie.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CCR, dosarul are ca parte Guvernul României, iar data pronunțării este 23 februarie 2022.

Deputatul Pop a spus, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres, că “pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea şcolii şi în afara orelor de program, respectiv în vacanţe şi în weekenduri. Decizia domnului premier Ciucă de a ataca la CCR acest proiect de lege, votat de o majoritate covârşitoare în Parlament, de fapt este un atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor şi a adolescenţilor, care oricum suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi pentru a practica diverse sporturi în aer liber”.

El a adăugat că, probabil, premierul “a fost păcălit” că e o idee bună “să păstreze lacătele pe curtea şcolii” de ministrul Educaţiei, care a fost împotriva proiectului pe toată durata traseului parlamentar.

Tudor Pop:

Deputatul a spus că Guvernul reproşează în sesizarea de la CCR faptul că proiectul are formulări neclare. “Este doar o intenţie politică. Articolul pe care l-am modificat, din cadrul Legii 69/2000, Legea educaţiei fizice şi a sportului, prevede în plus faţă de ceea ce este că adolescenţii şi copiii au dreptul să utilizeze gratuit terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara programului. Eu sper ca CCR să judece această speţă pe fond şi în spiritul Legii 69/2000”, a completat Pop.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților pe 21 decembrie 2021 și trimis la Președintele României pentru promulgare pe 27 decembrie. El prevede introducerea unui nou alineat la art. 6 din Legea educației fizice și sportului, potrivit căruia:

“(9) Cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ, infrastructura sportivă școlară din învățământul preuniversitar este utilizată și de terți după cum urmează:

a) copiii au acces gratuit în infrastructura sportivă școlară în aer liber, în baza unui regulament de folosință. În infrastructura sportivă acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată;

b) persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată.”

Același proiect prevede ca, în 3 luni de la intrarea în vigoare, școlile să întocmească norme pentru utilizarea dotărilor proprii în sensul noilor prevederi.

Exit mobile version