Proiectul ce asigură elevilor acces gratuit în curtea școlii în vacanțe și în weekenduri a fost atacat la Curtea Constituțională de Guvern. Deputatul USR Tudor Pop acuză lobby-ul directorilor care închiriază sălile de sport din școli

1.702 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Deputatul USR Tudor Pop a declarat miercuri că Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, iar acest lucru constituie, în opinia sa, “un atac la adresa sănătăţii copiilor şi adolescenţilor”, după cum relatează Agerpres. La CCR a fost înregistrat, săptămâna trecută, un dosar ce are ca subiect “Legea pentru modificarea art.6 alin.9 din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000”, proiect adoptat de Parlament la sfârșitul lunii decembrie.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CCR, dosarul are ca parte Guvernul României, iar data pronunțării este 23 februarie 2022.

Deputatul Pop a spus, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres, că “pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea şcolii şi în afara orelor de program, respectiv în vacanţe şi în weekenduri. Decizia domnului premier Ciucă de a ataca la CCR acest proiect de lege, votat de o majoritate covârşitoare în Parlament, de fapt este un atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor şi a adolescenţilor, care oricum suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi pentru a practica diverse sporturi în aer liber”.

El a adăugat că, probabil, premierul “a fost păcălit” că e o idee bună “să păstreze lacătele pe curtea şcolii” de ministrul Educaţiei, care a fost împotriva proiectului pe toată durata traseului parlamentar.

Tudor Pop:

  • “Nu ştiu ce problemă are domnul ministru Cîmpeanu cu copiii şi adolescenţii care vor să facă mişcare şi sport, dar, probabil, are legătură cu lobby-ul acelor directori de şcoli care nu au nicio emoţie când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta şcolilor. (…) Este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere şi asta în condiţiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport şi de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului şi bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viaţa tuturor”.

Deputatul a spus că Guvernul reproşează în sesizarea de la CCR faptul că proiectul are formulări neclare. “Este doar o intenţie politică. Articolul pe care l-am modificat, din cadrul Legii 69/2000, Legea educaţiei fizice şi a sportului, prevede în plus faţă de ceea ce este că adolescenţii şi copiii au dreptul să utilizeze gratuit terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara programului. Eu sper ca CCR să judece această speţă pe fond şi în spiritul Legii 69/2000”, a completat Pop.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților pe 21 decembrie 2021 și trimis la Președintele României pentru promulgare pe 27 decembrie. El prevede introducerea unui nou alineat la art. 6 din Legea educației fizice și sportului, potrivit căruia:

“(9) Cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ, infrastructura sportivă școlară din învățământul preuniversitar este utilizată și de terți după cum urmează:

a) copiii au acces gratuit în infrastructura sportivă școlară în aer liber, în baza unui regulament de folosință. În infrastructura sportivă acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată;

b) persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată.”

Același proiect prevede ca, în 3 luni de la intrarea în vigoare, școlile să întocmească norme pentru utilizarea dotărilor proprii în sensul noilor prevederi.


2 comments
  1. asta cam asa e… fi-miu nu face sport la scoala, dar merge dupa ore la antrenamente contra cost in sala de sport… macar terenul din curtea scolii sa fie lasat spre folosinta elevilor dupa ore si in weekend… Vor si baietii sa mai ramana la un fotbal dupa ore si ii alunga paznicul… unde sa se duca?

  2. Da, da… practic, profesorii de sport au tot felul de “cluburi” personale, contra cost, organizate pentru copii sau pentru firme care deconteaza asa ceva pentru angajati- baschet, tenis, volei, fotbal, gimnastica etc. Folosind terenul si salile din dotare, evident. Cum sa le lase atunci deschise copiilor? Cand?!
    Ziua nu fac sport elevii, ca e pandemie, iar dupa-masa – sunt la antrenamente platite fix in aceeasi sala de sport in care ziua nu au voie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Asumăm o creștere mică a numărului de cazuri, pe care o putem gestiona”, anunță ministrul Sănătății în contextul redeschiderii școlilor, restaurantelor și teatrelor: „Dacă nu se respectă regulile, intervenim cu restricţii în anumite zone”

În condiţiile în care se redeschid restaurantele în interior, cinematografele, teatrele şi şcolile, „putem gestiona o creştere a numărului de cazuri, o creştere mică pe care o asumăm”, a declarat…
Vezi articolul