Reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite, susține Cîmpeanu. Apel public către Vlad Voiculescu să facă el licitația pentru aceste teste, după ce îi pasase responsabilitatea

Foto: Agerpres/Radu Tuta

“Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, potrivit unui apel public făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, către Vlad Voiculescu, colegul său de guvernare. Oficialul de la Educație insistă astfel ca achiziția de teste non-invazive pentru elevi să fie făcută de autoritățile din Sănătate, nu de ministerul condus de el, cum declara recent Voiculescu.

Mesajul vine pe 4 aprilie, cu o lună înaintea reluării cursurilor pe baza scenariilor, pentru majoritatea elevilor, lucru care ar trebui să se întâmple pe 4 mai, potrivit calendarului aprobat recent. Până atunci școlile au vacanță, doar elevii din clasele terminale fiind la cursuri online din 12 până pe 29 aprilie. Calendarul complet aici.

Redăm mesajul publicat pe 4 aprilie de Sorin Cîmpeanu pe Facebook:

“În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli. Două au fost cauzele acestui insucces major:

  1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.
  2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind “invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel.

Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).

Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților. Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical.

Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România.

Astfel, Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții:

  1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații)
  2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
  3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/ galben/ roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);
  4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai”.

Context:

Cei doi oficiali se contrazic reciproc pe acest subiect, după ce în urmă cu 6 zile Vlad Voiculescu a declarat că testele din salivă pentru şcoli trebuie achiziţionate de Ministerul Educaţiei.

„Testele din salivă sunt foarte uşor de folosit, sunt deja aprobate în România. ANMDR a aprobat mai multe teste în România. Achiziţia, dacă vorbim de şcoli, trebuie făcută de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Sănătăţii nu are, conform legii, nici această atribuţie, nici această responsabilitate de a face achiziţii pentru şcoli”, a spus Voiculescu la Parlament, potrivit Agerpres.

Sorin Cîmpeanu a mai sugerat această achiziție de teste antigen non-invazive pe 19 martie și de atunci în mai multe declarații publice.

Pasarea responsabilității licitației de la un ministru la altul are loc în contextul în care premierul Florin Cîțu le-a spus public miniștrilor Sănătății și Educației în briefingul de după ședința de guvern că își dorește ca „la întoarcerea copiilor la școală, să căutăm resurse ca să-i putem să-i testăm pe elevi după perioada de vacanță”, și că va asigura resursele financiare necesare.

„Şi aş face o propunere domnului ministru al sănătății, – dar după vom mai discuta despre asta, pentru că a fost discuţia despre şcoală – ce facem cu copiii care merg acum în vacanță. Și aici este și domnul ministru al educației, deci împreună aș vrea să vă uitați asupra acestui aspect, să căutăm resursele și vă ajut și eu să găsim resursele, ca să putem să îi testăm pe elevi când se întorc la școală, să le facem aceste teste non-invazive, să testăm cât mai mulți dintre ei după această perioadă de vacanță. Și vă voi ajuta și eu să găsiţi resursele, dar cred că este o soluție bună ca să putem să ținem sub control pandemia.”, a declarat Florin Cîțu.

Foto: Agerpres/Radu Tuta

Exit mobile version