Reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite, susține Cîmpeanu. Apel public către Vlad Voiculescu să facă el licitația pentru aceste teste, după ce îi pasase responsabilitatea

53.473 de vizualizări
Foto: Agerpres/Radu Tuta
“Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, potrivit unui apel public făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, către Vlad Voiculescu, colegul său de guvernare. Oficialul de la Educație insistă astfel ca achiziția de teste non-invazive pentru elevi să fie făcută de autoritățile din Sănătate, nu de ministerul condus de el, cum declara recent Voiculescu.

Mesajul vine pe 4 aprilie, cu o lună înaintea reluării cursurilor pe baza scenariilor, pentru majoritatea elevilor, lucru care ar trebui să se întâmple pe 4 mai, potrivit calendarului aprobat recent. Până atunci școlile au vacanță, doar elevii din clasele terminale fiind la cursuri online din 12 până pe 29 aprilie. Calendarul complet aici.

Redăm mesajul publicat pe 4 aprilie de Sorin Cîmpeanu pe Facebook:

“În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli. Două au fost cauzele acestui insucces major:

  1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.
  2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind “invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel.

Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).

Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților. Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical.

Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România.

Astfel, Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții:

  1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații)
  2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
  3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/ galben/ roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);
  4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai”.

Context:

Cei doi oficiali se contrazic reciproc pe acest subiect, după ce în urmă cu 6 zile Vlad Voiculescu a declarat că testele din salivă pentru şcoli trebuie achiziţionate de Ministerul Educaţiei.

„Testele din salivă sunt foarte uşor de folosit, sunt deja aprobate în România. ANMDR a aprobat mai multe teste în România. Achiziţia, dacă vorbim de şcoli, trebuie făcută de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Sănătăţii nu are, conform legii, nici această atribuţie, nici această responsabilitate de a face achiziţii pentru şcoli”, a spus Voiculescu la Parlament, potrivit Agerpres.

Sorin Cîmpeanu a mai sugerat această achiziție de teste antigen non-invazive pe 19 martie și de atunci în mai multe declarații publice.

Pasarea responsabilității licitației de la un ministru la altul are loc în contextul în care premierul Florin Cîțu le-a spus public miniștrilor Sănătății și Educației în briefingul de după ședința de guvern că își dorește ca „la întoarcerea copiilor la școală, să căutăm resurse ca să-i putem să-i testăm pe elevi după perioada de vacanță”, și că va asigura resursele financiare necesare.

„Şi aş face o propunere domnului ministru al sănătății, – dar după vom mai discuta despre asta, pentru că a fost discuţia despre şcoală – ce facem cu copiii care merg acum în vacanță. Și aici este și domnul ministru al educației, deci împreună aș vrea să vă uitați asupra acestui aspect, să căutăm resursele și vă ajut și eu să găsim resursele, ca să putem să îi testăm pe elevi când se întorc la școală, să le facem aceste teste non-invazive, să testăm cât mai mulți dintre ei după această perioadă de vacanță. Și vă voi ajuta și eu să găsiţi resursele, dar cred că este o soluție bună ca să putem să ținem sub control pandemia.”, a declarat Florin Cîțu.

Foto: Agerpres/Radu Tuta


15 comments
  1. Copii au nevoie sa învețe carte și sa fie prezenți la ore. Iar voi aruncați motanul de la unul la altul. Adică Câmpeanu plasează la Voiculescu. Și uita asa timpul trece și copii au de suferit. Nesimțire totala

  2. Care părinte o să fie de acord sa îi testați copilul de două ori pe săptămână???Probabil unul bătut în cap,nu-s de-acord să mi-l testați nici de două ori pe an!!! Și dacă mi-l scoateți pozitiv cum faceți cu atâția oameni?Stăm toată familia în carantină cate doua săptămâni că așa au chef jegurile de la conducere???

  3. Ei fac bani cu testele și cu tot ce le trece prin cap, iar copiii se chinuiesc. Stau 6 ore cu masca pe gura, carte nu se învață, profesorii nu dau nume, lucrează cu 1,2 copii iar restul se uita. Corectarea simularilorse face ca vai de lume… Este greu.

  4. Acești Câmpeanu a înebunit lumea. Își bate joc de copiii noștri. Elevii de cls a Vlll și a Xll sunt vai și amar. Nu va gândiți ca au examen anul acesta! Mai e puțin și dau evaluarea, iar eu nu au înțeles nimic în online. Am înțeles ca la Bac a fost ff greu, de ce nu ați ținut cont ca de 1 an nu sa învățat mai nimic? Rușine.

  5. Domnule Peticilă, d-voastră cenzurați selectiv majusculele, dat fiind ca d-nului Alexandru (comentator la acest articol) i le-ați permis…
    Să înțeleg că sunteți de acord cu încălcarea drepturilor unora dintre noi (părinți ai elevilor minori)?
    Mulțumesc anticipat!

  6. Testele din scoli nu se folosesc decat in cazul in care ai mai multe simptome simultan, si nu orice simptome….o mare prostie. Nu este adevarat ca parintii nu doresc acest lucru, da, sunt si astfel de parinti, dar sunt in minoritate. Pentru cadrele didactice situatia este aceeasi, asa ca domnul ministru vorbeste fara sa stie care este de fapt realitatea. Probabil se considera ca este mult mai bine ca aceste teste sa fie aruncate decat sa fie folosite…si ne mai vaietam ca rata de infectare creste. De ce oare? Datorita masurilor luate de autoritati. In toate tarile a crescut numarul de testari, la noi a scazut….si nu poti sa nu te intrebi ca poate nu se doreste scaderea numarului de infectari. Cat despre distantarea in salile de clasa….este imposibila cu efective de 25-30 elevi. De multi ani s-a cerut scaderea acestui numar, dar nu s-a vrut.

  7. Papagalul asta a luat o decizie fara sa stie daca are bani in buget :)) si daca are voie sa cumpere.

    Testarea ar trebui facuta ca in alte tari, pentru toti elevii si pentru toti profii, de doua ori pe saptamana. Cine nu vrea sa faca test nu vine la scoala.

    Indivizii astia fac gargara de cateva saptamani. Pana acum puteau schimba legea si putea gasi bani de la buget. Dar gargara e mai ieftina. Fa-te ca lucrezi Campeanule :)).

  8. Lucruri care se remarca:
    1. Plec daca bugetul educatiei este mai mic decat cel din anul anterior – Pass
    2. Invatamantul hibrid trebuie eliminat – Pass
    3. Scolile se inchid ultimele – Pass
    4. Cumparam teste noninvazive ??? Acestea nu sunt omologate sa fie folosite la diagnosticare. Testele anterioare primite de scoli, asa invazive cum erau, nu au fost folosite uneori nici macar cand cadrele didactice au mers la cabinetele scolare si au solicitat sa fie testate!

  9. Acest traseist ( Câmpeanu) știe exact ce se întâmplă în școli? Știe că în cancelarie stau profesorii “ciorchine” la șuetă, fara măști? Într-o clasă de 31 de elevi sunt chemați toți elevii la școală și nu se poate păstra distanțarea socială? La orele remediale sunt chemați toți elevii ( și cei cu medii încheiate, cei cu medii bune, bursierii) in același timp, nici pomeneală de 12 elevi în clasă? Cadrul medical al școlii nu vine între elevi pentru că îi e frică să nu se infecteze?
    O tine mandra cu testele invazive..cine le face? Asistenta care fuge de frică?!
    Este cumva responsabil, acest mizerabil, de stresul/ durerea părinților copiilor infectați și internați?!
    Câți copii trebuie sa plătească pentru o luna de școală ( ce a rămas până la sfârșitul anului școlar) și pălăvrăgeala lui politică?

  10. Putem sa ne vaccinam și să ne tratam oricât,că tot degeaba…fiind as atât teste la e cât și vaccinurile sun niste afaceri pt care cineva câștiga niste bani pe urma noastra

  11. Ca de obicei, ministrul Câmpeanu este lunecos, de aceea ministrul Sănătății nu ia în serios solicitarea publica a acestuia.
    Se da vina pe faptul ca părinții nu sunt de acord cu testarea prea “invaziva” a copiilor.
    In primul rand, ministrul educației a stabilit ca NUMAI elevii simptomatici vor fi testati, și asta NUMAI cu acordul părinților.
    De testarea tuturor elevilor nu s-a pomenit niciodată.
    De aceea nu aveți reacție de la ministrul sănătății, întrucât acesta v-a spus de mult ori, domnule Câmpeanu, ca pericolul pentru transmiterea virusului, sunt elevii contaminati, dar asimptomatici. Pe cei simptomatici, oricum ii tin părinții acasă.
    AR TREBUI TESTATI ABSOLUT TOȚI ELEVII, SAPTAMANAL, OBLIGATORIU, NU CU ACORDUL PĂRINȚILOR.
    Ati provocat valul 3 de îmbolnăviri. Va începe sa scadă indicele în multe orașe aglomerate, dar abia acum, după încetarea școlilor.
    Trebuia scoala online tot acest an școlar.
    Nu sa lăsați de capul lor elevii asimptomatici. Aceia trebuie depistați SAPTAMANAL, prin testare OBLIGATORIE.
    Parintii nu vor fi niciodată de acord cu asta, nu trebuie cersit acordul lor.
    De ce?
    Simplu, la mintea oricui.
    Parintelui nu ii pasa ca al lui copil răspândește boala, din moment ce pare sănătos și nu are simptome.
    Din partea părinților, colegii vulnerabili ai copiilor lor eventual asimptomatici, nu sunt copiii lor. Profesorilor asa le trebuie.
    Iar bunicii oricum și-au făcut datoria în viata asta.Sau dacă chiar tin la bjkici, nu ii vor vizita. Cam asa gândesc părinții fără conștiința.
    Iar depistarea copilului asimptomatic, aduce bătaie de cap în familie. Copilul și întreaga familie trebuie izolați acasă doua săptămâni. Apoi de ce, dacă tot se simt bine? Mai bine era dacă nu era testat copilul.
    Deci, domnule Câmpeanu, di moment ce puneți problema eronat, testând doar elevii cu simptome și numai cu acordul părinților, nu va mirați ca nu va ia în serios ministrul sănătății.

    1. Știți, vă plângeți de pericolul reprezentat de elevi, dar nu v-ați plâns o clipă de faptul că unii dintre colegii d-voastră, deși au ocazia, încă refuză să se vaccineze. Acest subiect este tabu, dar oare nu este spre binele și interesul social- spirit civic- să atingem acel 70-80% nivel de vaccinare? Oare legea pe care o voi atașa mai jos nu merită respectată, mai cu seamă când nu se cere acordul de revenire în colectivitate de la fiecare familie în parte? Desigur că s-ar putea dovedi accesul și prezența copilului online în proporție de 100%, s-ar putea dovedi că statul nu a ajutat cu nimic familia. Dar toate acestea nu contează pentru d-voastră, eu nu am contestat nicio clipă dreptul fiecărui individ de a decide asupra corpului său (chiar atunci când nu este în interesul meu și al societății în ansamblu), dar d-voastră susțineți sus și tare (cu majuscule) că gura și nasul copilului meu trebuie să fie de acces..public.
      Succes în a fi adeptul: “scopul scuză mijloacele”.

      “(4) Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile și deciziile care privesc copiii, întreprinse de autoritățile publice și de organismele private autorizate, precum și în cauzele soluționate de instanțele judecătorești.
      (5) Persoanele prevăzute la alin. (4) sunt obligate să implice familia în toate deciziile, acțiunile și măsurile privitoare la copil și să sprijine îngrijirea, creșterea și formarea, dezvoltarea și educarea acestuia în cadrul familiei.” (Lege nr. 272 din 21 iunie 2004)

  12. Pai e usor sa dai din gura, sa arunci vina in alta parte, mai ales cand astfel mai divaghezi de la propriile neimpliniri!!! Doar ca ministerul sanatatii nu o fi tampit dupa ce testele rapide cumparate au ajuns la gunoi…tot asa o sa se jntample si cu testele neinvazive! Si asta pentru ca nimeni din scoala nu are interes sa testeze, nici la nivel general, nici la niveul cadrelor didactice…alti bani aruncati pe fereastra de ministerul.educatiei! Macar sa si-o faca cu mana lui!

    1. Nimeni din scoala nu are interes??? Dar cine a venit sa ne testeze? Eu sunt perfect de acord sa o fac si saptamanal si oricare din noi sa stam in medical acasa izolati cum prevede legea 2 saptamani. Ete, iti dai seama, mare durere ca tre’ sa stai in casa 2 saptamani, de parca e asa o perioada in care te dai cu parapanta sau cine stie ce. Primesti concediu, iti vezi de casa, de gradina. Mare tragedie. Su mare motiv sa nu te testezi. Ca te tine in casa 2 saptamani. Te tine pentru protectia ta si a celor dragi si din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Declarație care produce confuzie a Ligiei Deca: Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are şansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate

Ministra Educației a declarat de la Palatul Victoria, după ședința de guvern în care a prezentat în primă lectură proiectele legilor educației, că admiterea la liceu în forma propusă este…
Vezi articolul

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educației, după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis: “Cred că există posibilitatea detensionării situației în momentul de față, dar decizia va fi strict a colegilor noștri”

Liderul FSE, Marius Nistor, a spus la ieșirea de la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis că discuția a fost constructivă: “Cred că există posibilitatea detensionării situației în momentul de față,…
Vezi articolul