VIDEO Rata de testare din școli este „inadmisibilă”, anunță ministrul Educației: Este îngrijorător / Ar fi mult mai ușor de acceptat testele antigen rapide non-invazive

22.890 de vizualizări
Sursă foto: gov.ro
Nici acum nu a fost depășit numărul de 5.000 de teste rapide efectuate, deși au fost distribuite 1,5 milioane, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la B1TV. Acesta a precizat că Ministerul Sănătății e responsabil de partea de testare în școli și a catalogat nivelul de testare drept „infim” și „inadmisibil”, explicând că o soluție pentru această situație îngrijorătoare ar putea fi reprezentată de testele non-invazive, care „pot fi chiar auto-administrate”.

„Astea sunt ultimele informații pe care le avem de la Ministerul Sănătății, deci un procent infim, inadmisibil, care sigur că e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv. Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli.

De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare, ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins din discuțiile multiple pe care le-am avut cu părinți că ar fi mult mai ușor de acceptat, fiind considerate non-invazive sau a nu fi traumatizante, așa cum sunt considerate de către unii părinți aceste teste antigen rapide care au fost distribuite în beneficiul testării în școli, angajați și elevi”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat dacă a transmis formal această propunere către Ministerul Sănătății și care ar fi pasul de făcut în acest sens, Sorin Cîmpeanu a explicat: „E nevoie de mai mult decât un pas, e nevoie de o procedură de achiziție a acestor teste. E nevoie de bugetarea acestei achiziții. Sunt mai multe lucruri care trebuie să fie făcute”.

Foto: gov.ro


21 comments
  1. Testele se justifica la dspG4d in funcție de cum sunt utilizate .Dar ceea ce nu se stie /cunoaste este faptul ca ,,Izolatorul,, în care se efectuează testarea trebuie sa fie corespunzător Dotat circuitului Total conform legislației Conforme in ceea ce privește recoltarea/depozitarea si transportul deșeurilor rezultate. Atribuție care se adresează si tine strict de managementul Scolii respective ! Cadrul medical daca nu are aceste parghii la dispoziție nu are voie sa recolteze ! In scoli Inca din luna ianuarie 2021au fost trimise de către ASSMB catre Inspectoratele școlare in speță catre toate Unitățile Școlare acele ACORDURI si Formulare de exprimare a consimțământului care trebuiau distribuite catre învățători,diriginți,profesori și apoi dirijate catre parintii elevilor pentru a-si exprima acordul sau dezacordul .Neavând aceste documente semnate de parinti un elev poate avea simptome sau contact direct cu un caz pozitiv nu -l poti Testa ! E ușor sa vorbim pe linga subiect!

  2. Teatru ieftin! In scoala mea, un liceu mare, cu peste 1000 de elevi, cadrele didactice au solicitat sa faca teste rapide, dar au fost refuzate! In plus, daca intr-o clasa sunt depistati elevi infectati, clasa intra in online doua saptamani, dar profesorii care au predat la respectiva clasa merg in continuare la ore, potrivit reglementarilor actuale! Sa nu mai vorbim de obligatia cadrelor didactice testate pozitiv, deci in carantina si prin urmare in concediu medical, de a preda, daca ”se simt bine”. Pai cum vine asta, si popa si hot? Invatamantul este sublim, dar viziunea si ordinea lipseste, si asta nu vine de la cadrele didactice! Acestia de un an de zile finanteaza sistemul din buzunarul propriu, punand la dispozitie calculatoarele personale, perifericele, conexiunile la web, curentul electric, instruire pe proprii bani, munca in week-end la diferite programe de formare, etc.

  3. Am solicitat sa fiu testată, eu și alte colege, in condițiile în care în școală exista o colega cu COVID, iar noi urma să ne vaccinam, iar dna doctor era foarte îngrijorată, deoarece cei de la DSP cer nenumărate justificări și limitează nr de teste zilnice aprobate pentru utilizare. La DSP e problema, nu la școală sau la medici!
    Țin de ele, de parcă așteaptă vreo criză fantastică…Li se pare că fac risipă cu noi.

  4. De ce nu se face testarea bilunara sau saptamanala a angajatilor? In privat firmele care doresc sa isi continue in siguranta activitatea testeaza periodic personalul si PLATESC pentru asta (ne amintim de reclama la fabrica de paine, si oamneii aia nu intrau in contact cu copiii nostri).

    Cum sa spui ca ai 1.5 MILIOANE de teste GRATUITE din care ai folosit 5000 in 6 saptamani in toata tara… la zecile de mii de clase cu care te lauzi ca le ai deschise.

    Ok, daca nu vor parintii.. Testeaza angajatii… macar 1 data la 6 saptamani si foloseai 250.000 de teste ca doar atatia angajati ziceti ca vreti sa vacicnati!!!

    In Franta unde va place asa de mult sa va uitati… se testeaza personalul din scoli saptamanal.

    Cati angajati au fost testati in cele 6 saptamani?

    Si dai vina pe parinti??? Pai cum justifici cele peste 6000 de cazuri de elevi si profesori pozitivi din aceste 6 saptamani cand ai facut doar 5000 de teste? Oamenii aceia pe banii cui s-au testat?

    In felul acesta aveti o rata de infectare peste media nationala, peste puterea matematicii … mai mult de 100%… dar pentru niste oameni care declara mai putine infectii pe tara decat raporteaza DSP pe Bucuresti in mediul scolar, legile aritmeticii par un vis indepartat.

    Nu mai dati vina doar pe Ministerul Sanatatii, nu sunt grozavi… dar macar au trimis inapoi in scoli medicii si asistentele (dupa cum dvs. ati recunoscut la Digi24), v-au lata la dispozitie aproape 4000 de angajati cu pregatire medicala ca sa faceti 5000 de teste si sa strigati dupa teste cu saliva… daca cumparati teste de saliva, va angajati ca le si folositi? Cum sa va aprobe cineva teste de saliva daca nu ati folosit nici ce aveati?

  5. D-a Adina unde ați văzut copii bolnavi în spital sau cu gripa?! Eu zic sa va țineți plodul acasă și sa facă școală atunci când veți fi vaccinata cu sase vaccinuri. Nu dați indicații altora sa poarte masca fiindcă nu au bani măcar de o pâine, fără-mi-te sa mai dea bani pe masca. Ia scoateți bani pt. mâncare, haine, ghiozdane pt. copiii săraci în Marea lor majoritate, și aduce-ți-le și măști. Da ca aveți matul plin și lung, normal ca nu va pasa de alții. Sa ajungeți și d-voastră sa nu aveți bani de pâine,ca să pricepeți ca la elevi nu exista gripa.

  6. Nu au școlile cum să facă teste. Elevii clasei mele nu vin la școală dacă se simt rău. De fapt, cred că stau acasă și fără să fie bolnavi, dar cine poate verifica? În cazul în care ar veni vreunul cu febră la școală, sau tușind, ar trebui să suni părintele și să îi ceri voie să îl testezi. Părintele și-ar lua copilul acasă, cel mai probabil. Problema e că nu avem cabinet medical în școală, cine să îl testeze?
    Și părinții nu au niciun chef să fie copilul testat pozitiv, asta înseamnă izolare pentru toată familia 14 zile.
    Și așa mai departe….
    Școlile sunt școli, nu cabinete medicale. Testarea e voluntară, nu obligatorie. Testele vor rămâne în continuare nefolosite.

  7. Domnule ministru în primul rând știți ca nu toate școlile au cadre medicale în instituții? Și ca nu toate școlile dispun de sume alocate ptr a încheia un contract cu un medic? Mai mult de atât știți ca nu ați stabilit exact condițiile de utilizare a acestor teste? Ca nu se prevede clar când, cum, și ptr cine se pot utiliza? Ba mai mult știți ca în unele scoli chiar stimabilele cadre didactice refuza a fi testate? Chiar dacă au în clase copii pozitivi, dacă apare 1 cadru pozitiv în jur etc? Știați toate astea? De ce este atât de greu sa stabiliți clar o procedura obligatorie de a fi respectata în toate școlile? Știați ca aveți și scoli unde cadrele nu poarta măști, făcând parte din acea categorie de nu exista virus, toate sunt prostii, ok, noi nu purtam măști ptr ca nu vrem, nu putem și nu ne poate obliga nimeni!!! Și chiar nu ii obliga, chiar nimeni nu le zice nimic, se plimba lejer fara măști în incinta scolii. Asta știați? Ba mai și fac propaganda în rândul elevilor și povestesc tot felul de cancanuri legat de aceasta perioada a pandemiei… Sau și mai mult știați domnule ministru ca se organizează tabere și excursii? Și nu doar în vacante ci și în timpul scolii? Asta știați? Copii, profesori etc pleacă în excursii în autocare, microbuze etc din timpul scolii și se întorc frumos după aceia în scoli fără a se testa!!! De ce nu i obligați ca la întoarcerea din aceste escapade sa să testeze toți dacă tot exista aceste teste???? Poate copilul meu nu merge în tabăra dar se va întâlni în școală cu cel care a fost, s a înghesuit pe pârtie etc și nici nu se testează, și ne mirăm ca explodează cazurile. Atâta timp cât nu exista reguli bine stabilite și care nu pot fi încălcare de nimeni, asta va fi rezultatul!!!!!

  8. Pai normal că nu sunt consumate, daca apare un caz pozitiv în clasa, in loc sa testeze toți copiii care au participat la ore împreună cu colegul infectat, intra toată clasa 14 zile in online de a doua zi , iar testările le facem noi partintii in privat. Cat de aberant este ?!?!

  9. Personalul din învățământ este platit pentru orice , sporuri , dar se știe că o asistentă medicală din cabinetul medical nu beneficiază de niciun spor , indiferent de expunere, fără echipamente de protecție și totuși zilnic vine in contact apropiat cu n persoane, ba mai mult , atribuțiile i s-au înmulțit , când cei din învățământ erau acasă , personalul medical era delegat oriunde era nevoie , zi și noapte, pe aceeași bani , salariul minim din sistem. Cineva se gândește?!? O zi frumoasă

    1. Nu înțeleg ce sporuri ? Nu avem tot felul de sporuri ! Avem spor de vechime și gradația de merit ( dar nu toți profesorii primesc gradație de merit ) .Nu avem spor de covid , de calculator etc Și profesorii sunt expuși la virus , nu primesc măști de protecție , dezinfectant ( acestea sunt cumpărate din salariul de profesor care este mai mic in comparație cu salariul unei asistente.)

    2. Pot sa va contrazic legat de acele sporuri pe care le vehiculati. Nu cred ca ceea ce ziceti de cadrele medicale ca nu primesc sporuri este chiar adevarat. Din cate stim au salarii foarte mari chiar de peste 1500euro (echivalent in lei) . Daca mai pui si asa zisele garzi in care dorm linistite in spital . Eu zic sa va mai informati cu sporurile in invatamant

  10. Copiii nu sunt testați in școală. Asistenții medicali evită să consume testele pentru a nu fi nevoiți să le justifice la DSP.
    Nu e vorba doar de părinți, ci și de procedurile foarte greoaie.

    1. Am solicitat sa fiu testată, eu și alte colege, in condițiile în care în școală exista o colega cu COVID, iar noi urma să ne vaccinam, iar dna doctor era foarte îngrijorată, deoarece cei de la DSP cer nenumărate justificări și limitează nr de teste zilnice aprobate pentru utilizare. La DSP e problema, nu la școală sau la medici!
      Țin de ele, de parcă așteaptă vreo criză fantastică…Li se pare că fac risipă cu noi.

  11. Mult zgomot pentru nimic.
    Conform ciudatului regulament, sunt testati numsi elevii cu simptome.
    Și asta doar dacă părinții sunt de acord.
    Ar trebui testati săptămânal toți elevii, obligatoriu, fără acord de la părinți.
    Motivul este ca în primul rand trebuie depistați elevii asimptomatici (cei simptomatici sunt oricum dudu ls medic de către părinți).
    Iar părinții nu ar fi de acord sa ls fie testate odraslele, întrucât nu le pasa dacă copiii lor sunt asimptomatici. Ce daca ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului? Pe părinți ii interesează doar ca ai lor copii par sănătoși. De ce sa afle ca e bolnav dacă tot este asimptomatic? Ca sa stea toată familia în izolare?
    Asa ca grijile domnului ministru sunt închipuite.

    1. Daca ati fi facut si dv testul nu ati mai vorbi cu atata usurinta despre un test care te scoate din circuit 2-3 zile la cat de invaziv este. Am avut dureri de cap 3 zile de la el. Sunt cadru didactic si l-am facut in scoala. Eu prefer sa nu imi las copilul la scoala decat sa mi-l testeze aiurea cine cand are chef.

      1. Credeti atunci ca e mai bine sa vina copii asimptomatuci la scoala sa ii imbolnaveasca si pe altii. Sunt perfect de acord ca daca s-ar testa toti elevii si profesorii obligatoriu. Asa vom afla cine e bolnav si asimptomatic. E normal ca parintii nu vor sa isi testeze copiii ca ca altfel vor trebui sa stea acasa si sa aiba grije de ei. Si le ar sta pe cap

    2. “Ar trebui testati săptămânal toți elevii, obligatoriu, fără acord de la părinți.”

      Pentru mine, sunteți dovada că anii mulți vin la toți, dar înțelepciunea numai la unii…și că ea nu are legătură cu studiile/profesia.

  12. De vreo trei saptamani bate asta campii cu testele lui si nu a facut nimic. Nici macar nu a schimbat regulile pentru celelalte ca sa poata fi folosite.

  13. Buna ziua,
    As dori sa-l intreb pe dl Campeanu daca stia ca in scoli nu sunt cadre medicale care sa se ocupe de recoltarea testelor? Stie cum e sa recoltezi probe din saliva la prescolari si copiii de la Preg-II? Dl asta are habar despre ce vorbeste? Mie mi se pare ca el traieste intr-o alta tara, poate in Franta, ca sigur, in Romania nu! Dle Campeanu, treziti-va!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Educația alături de sănătate ar trebui să se axeze pe competențe europene, susține europarlamentarul Dragoș Tudorache: S-a văzut în situații de criză că este nevoie de o viziune europeană

„Există și această discuție foarte serioasă în Uniunea Europeană, dacă nu e cazul, modificând tratatele bineînțeles, să aducem partea de educație mai mult către zona de competențe europene. Eu cred…
Vezi articolul

Monica Anisie: În toate județele, cursurile sunt suspendate în perioada 25-29 septembrie în unitățile de învățământ unde sunt secții de votare / De acum înainte, orice suspendare a orelor va presupune continuarea învățării online

Cursurile din școli se suspendă de vineri și până marți (25-29 septembrie) în toate unitățile de învățământ în care se organizează fie și numai o secție de votare, inclusiv în…
Vezi articolul

Monica Anisie: Nu a spus nimeni că luăm în calcul containerele pentru distanțarea elevilor / Anisie, pe 8 iunie: Sunt state unde au fost aduse în curtea școlii containere. Vom analiza și noi

Deocamdată la nivelul Ministerului Educației nu s-a luat în calcul achiziționarea de containere sau de spații modulare pentru elevi, anunță ministrul Educației, într-o conferință la Iași transmisă de bzi.ro. Monica…
Vezi articolul