Testarea elevilor să fie făcută în școli, nu acasă, ar fi fost o măsură agreată și de ministrul Sănătății, susțin reprezentanții elevilor, după o întâlnire cu Rafila. CNE a mai cerut și descentralizarea deciziei la nivelul școlilor pentru trecerea în online

Foto: CNE

Conducerea Consiliului Național al Elevilor (CNE) a avut o întrevedere marți cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în care au discutat, printre altele, și introducerea unor noi modalități de calcul a incidenței în cazul închiderii cursurilor cu prezență fizică. „Am agreat să trimitem Ministerului Sănătății pentru feedback o matrice de calcul a riscului epidemiologic prin care am propus implementarea unor parametrii suplimentari pentru deciziile de suspendare a cursurilor cu prezență fizică”, a declarat președintele interimar al CNE, Robert Avram, pentru Edupedu.ro. Practic, este vorba de „rata de acoperire vaccinală la nivelul sistemului de învățământ, numărul de infectări, numărul de elevi care sunt infectați, numărul de elevi care folosesc transportul în comun, rata de incidență de la nivel local”, a explicat Avram.

De asemenea, atât CNE cât și Rafila susțin ca testarea rapidă să fie făcută în incinta unităților de învățământ, nu acasă, fiindcă acum nu există un control asupra procedurii de testare.

„Am discutat despre implementarea unor măsuri în contextul pandemic care să asigure un minimum de siguranță sanitară. Chiar dacă numărul de cazuri a intrat pe un trend descendent, până acum nu foarte mult timp, elevii se infectau într-un număr foarte mare și în ritm accelerat. Elevii, părinții și profesorii erau terifiați, am primit foarte multe semnale din partea lor în speța asta. Am vorbit și despre testarea în unitățile de învățământ. Ministerul Sănătății a susținut necesitatea introducerii testării în unitățile de învățământ astfel încât să fie un control asupra modului în care sunt administrate testele, fiindcă la domiciliu nu ai un control asupra procedurii de testare”, a declarat Robert Avram.

Întrebat dacă s-au discutat măsuri de relaxare, Avram a răspuns că „momentan nu am vorbit despre măsuri de relaxare, însă am agreat faptul că, începând din această perioadă, vom lucra într-un soi de grup operativ informal cu Ministerul Sănătății pentru a derula campanii de informare în unitățile de învățământ care să atingă mai multe aspecte printre care necesitatea respectării măsurilor sanitare (vorbim de purtarea măștii), conștientizarea importanței vaccinării și a testării în rândul elevilor și părinților, aspecte care țin de sănătate în general, cum ar fi implementarea în curriculum a educației pentru sănătate și a elementelor care țin de comportamente sănătoase”.

Întrebat dacă se va continua testarea în școli, reprezentantul elevilor a răspuns că „Ministerul Sănătății a spus că susține testarea chiar și în unitatea de învățământ așa cum o susținem și noi, de altfel”.

„Am agreat să trimitem Ministerului Sănătății pentru feedback o matrice de calcul a riscului epidemiologic prin care am propus implementarea unor parametrii suplimentari pentru deciziile de suspendare a cursurilor cu prezență fizică. Am agreat ca, în cazul în care vom fi din nou martorii unor creșteri a numărului de cazuri și a creării unor focare la nivel local, se va merge pe descentralizare, în cazul în care experții în epidemiologie vor considera relevanți parametrii pe care i-am propus noi. E vorba aici de rata de acoperire vaccinală la nivelul sistemului de învățământ, numărul de infectări, numărul de elevi care sunt infectați, numărul de elevi care folosesc transportul în comun, rata de incidență de la nivel local, practic mai mulți parametri interdependenți care influențează în mod direct situația de la nivelul sistemului și de la nivel local”, a declarat președintele CNE.

Întrebat ce a spus Rafila despre acești parametri, Avram a răspuns că „va lua în considerare și în cazul în care experții epidemiologici vor considera relevante propunerile noastre, ele vor fi incluse. Noi vom milita în continuare pentru a suplimenta modul în care decizia suspendării cursurilor cu prezență fizică este luată astfel încât să se aplece mult mai mult asupra contextului local, pentru că am văzut că acolo lucrurile sunt foarte diferite de la o localitate la alta. Implicit, măsurile singulare, fie că vorbim aici de suspendare a cursurilor pe județ în funcție de rata de incidență sau de numărul de paturi, aduc mai multe dezavantaje decât avantaje”.

Citește și:
UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură sau resurse, iar pentru clasele care sunt încă online regulile se schimbă de luni / Cîmpeanu: Deciziile urmează să fie actualizate de către DSP conform noilor reguli
Exit mobile version