UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură sau resurse, iar pentru clasele care sunt încă online regulile se schimbă de luni / Cîmpeanu: Deciziile urmează să fie actualizate de către DSP conform noilor reguli

29.503 vizualizări
Foto: © Vladimir Melnikov | Dreamstime.com
UPDATE Școlile pot intra în sistem online din motive de infrastructură, după ce noul ordin comun cu regulile sanitare nu a eliminat această posibilitate și o prevede în continuare. Pentru clasele care sunt încă online, regulile se schimbă de luni, potrivit declarației ministrului Educației. Acesta a spus la Realitatea Plus că Direcțiile de Sănătate Publică urmează să actualizeze deciziile de intrare în sistem online a claselor sau grupelor de grădiniță pe baza noilor reguli, care prevăd intrarea în mediul online la 3 cazuri în 7 zile consecutive.
  • Inițial, articolul anunța că școlile nu mai pot intra în sistem online pe motive de infrastructură și resurse. Ne cerem scuze pentru eroare, redăm informația corectă: Articolul 3 alineatul 2 nu a fost abrogat, ci articolul 3, indice 2 a fost abrogat. Deci școlile pot decide, în funcție de infrastructură și resurse, intrarea în online.

„La momentul actual, atât timp cât criteriul este stabilit ca 75% grad de ocupare a paturilor pentru pacienții Covid, acest grad nu este atins niciunde în țară, maximul este 38%, nu avem nicio școală, nici o grădiniță din România în care școala să nu poate începe (n.red. cu prezență fizică) din cauza motivelor epidemiologice.

Sunt situații în care activitatea este suspendată cu prezență fizică, prin decizii DSP, din cauza îmbolnăvirilor într-o clasă sau într-o grupă. Este suspendată la nivel de clasă sau de grupă. Aceste decizii urmează să fie actualizate de către DSP conform noilor reguli”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

  • Noile reguli prevăd că o grupă sau o clasă se poate trece în sistem online de către Consiliul de Administrație al școlii pe baza unei evidențe a cazurilor din fiecare clasă, evidență care nu este clar cine o ține.

„La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ”, se arată în ordinul comun.

Articolul 32 a fost abrogat în noul ordin comun:

Acest paragraf prevedea că „(1) Prin excepție de la dispozițiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1.000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.

(2) În situația prevăzută la alin. (1), consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezență fizică prin raportare la rata de incidență, publicată pe site-ul Ministerului Educației, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.”.

Reamintim că regulile au fost schimbate vineri seara, cu aplicare de luni, 17 ianuarie 2022, prima zi a semestrului al II-lea. Printre aceste noi reguli este și carantinarea elevilor și copiilor de grădiniță pentru 5-10 zile, măsură prevăzută în premieră într-un asemenea act normativ.

Explicațiile detaliate ale miniștrilor Cîmpeanu și RafilaLuni, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică / Clasele care au 3 cazuri pe o perioadă de 7 zile consecutive se închid și elevii trec în sistem online – VIDEO

Foto: © Vladimir Melnikov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Scolile care functioneaza acum, total sau partial, online, din motive obiective (sunt in renovare / reconstructie) cum procedeaza? Se dau directorii de trei ori peste cap, pupa broscoii raiosi pe botic si apare o scoala noua, unde sa aiba loc clasele care functionau online?
    Aceste lucruri nu se schimba paste noapte si din muschii sau pixul niciunui ministru!
    Bataie de joc! Nu Romania Educata, ci educatia nu-i pentru Romania! Ca sa faci educatie, trebuie sa ai un sistem coerent, pus la punct din toate punctele de vedere! Spiru Haret acorda mai multa pretuire scolilor romanesti acum mai bine de un secol decat ministrii nostrii moderni!

  2. Buna seara, articolul 3 alin. 2 din Ordinul comun 5338/2015/2021 care prevederea suspendarea cursurilor pe motiv de infrastructura nu a fost abrogat.
    A fost abrogat art. 3 indice 2 care prevedea cu totul altceva. Va rog sa revizuiti articolul pentru o buna informare a publicului !

  3. Online-ul este o porcarie, pe care, mai intai, Campeanu tre’sa fie capabil sa mi-l ofere mie, profesorului si elevului de invatamant gratuit si obligatoriu ca si conditii. Cata vreme tu nu-mi dai nimic, nimic iti dau si eu. Ca nu sunt prost facut gramada sa fac al treilea an de online pe curentul, netul si gazul meu. Ca nu-mi platesti tu facturile astronomice. Te dau in judecata un-doi pana la ultimul cent. Si ma …pe invatamantul tau si traiesc din daunele obrinute in tribunal. Bah, MI-AI DAT CEVA PENTRU ONLINE? Da, tu, statule!! Mi-ai dat ceva? Macar o foaie de hartie? Un leu pentru ceva? Nu. Dar mi-ai tot luat si mi-ai tot cerut. Si nu meriti injurat de toate rudele apropiate decedate? Ba meriti, ca tu te duci prin presa si spui ca m-am imbogatit si traiesc bine cu 2500 salariu. 10 greve fac, nu una. Sustinere sa am, ca in rest, argumente cat cuprinde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Unde învață cei 450 de elevi ai Liceului Teoretic Azuga, clădirile școlare din oraș fiind în renovare: Unii elevi vor face ore, de luni, în biroul primarului, în pensiunile unor profesori sau vor face naveta la liceul din Bușteni

Trei clase primare de elevi de la Școala Gimnazială ce aparține de Liceul Teoretic Azuga (LTA) vor începe acest an școlar în clădirea Primăriei: O clasă a fost repartizată în…
Vezi articolul

Telefoanele mobile, interzise în școlile din Anglia pentru elevi, inclusiv în pauze, anunță Guvernul britanic. Ministrul Educației: Școlile sunt locuri în care copiii trebuie să învețe, iar telefoanele sunt o distragere nedorită

Elevii din școlile din Anglia nu vor mai putea folosi telefoanele mobile la școală, anunță guvernul britanic, care susține că va trimite ghiduri în școli pentru a implementa noua măsură.…
Vezi articolul

Școlile nu se redeschid fizic în ianuarie. O decizie, abia “în a treia decadă a lunii”, iar revenirea elevilor în clase “dacă se poate, chiar pe data de 8 februarie”, spune ministrul Cîmpeanu. Ce criterii ia în calcul

Ministrul Educației a anunțat că ar putea decide deschiderea școlilor “chiar pe data de 8 februarie”. Sorin Cîmpeanu a repetat, într-o declarație pentru HotNews.ro că își dorește “deschiderea cât mai…
Vezi articolul