OFICIAL Profesorii, părinții și elevii vor afla în fiecare joi, pe site-urile direcțiilor de sănătate publică, rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de COVID la nivel de județ, în funcție de care merg la școală sau fac ore online de lunea viitoare

12.142 de vizualizări
Foto: Cliff Booth – Pexels.com
Elevii dintr-un județ nu merg la școală dacă, în județul lor, rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de Covid-19 este mai mare de 75%, potrivit noilor reguli de funcționare pentru școli, anunțate recent de miniștrii Educației și Sănătății. În acest sens, conform ordinului comun al miniștrilor, de pe 14 ianuarie 2022, “direcțiile județene de sănătate publică și a municipiului București comunică pe site-ul propriu rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, în fiecare săptămână, având ca referință ziua de joi”.

Astfel, elevii, profesorii și părinții pot verifica săptămânal, pe site-uri-le direcțiilor de sănătate publică din județul în care locuiesc, procentul paturilor ocupate de pacienți cu Covid-19. Lista cu legături către site-ul fiecărei DSP, la finalul articolului.

În săptămâna 17-21 ianuarie, toate școlile sunt deschise

Potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în acest moment în niciun județ nu sunt ocupate mai mult de 75% din paturile destinate bolnavilor de Covid-19. Acesta a declarat, la conferința de presă de astăzi, că “Situația de astăzi variază în funcție de gradul de ocupare al paturilor: Suceava – 34 la sută, în județul Cluj – 28 la sută, pentru București și Ilfov – 16 la sută, iar la nivel național 16 la sută este gradul mediu de ocupare al paturilor destinate bolnavilor de Covid. Un total de 25.000 de paturi, inclusiv paturile ATI“.

Astfel, toate unitățile de învățământ preuniversitar sunt deschise pentru elevi. “În prezent, dată fiind specificitatea variantei [de Covid-19] Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent. Deci, din perspectiva educației, luni, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică“, a indicat Sorin Cîmpeanu.

Când se trece la școală online. Două situații, conform ordinului comun / Documentul, mai jos

1. Toate școlile dintr-un județ trec în sistem online atunci când rata de ocupare a paturilor destinate bolnavilor de Covid este mai mare de 75% în județul respectiv, conform ordinului comun al ministerului Sănătății nr. 82/13.01.2022 și ministerului Educației 3030 din 14.01.2022,.

  • Revenirea la cursurile cu prezență fizică “se face numai după ce rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 scade sub 70%”, scrie la punctul (3), la Art. 3.

Regulile se aplică unitar la nivelul fiecărui județ, cu excepția regiunii București-Ilfov care, din cauza specificității, vor fi tratate împreună. Analiza se va face în ansamblu București – Ilfov“, a adăugat Cîmpeanu despre acest punct.

2. În afară de gradul de ocupare al paturilor cu bolnavi de Covid-19 din spitale, la nivel de județ, în școli situația se poate schimba și în funcție de infectările cu noul coronavirus din colective. Astfel, o grupă de preșcolari sau o clasă de elevi se închide timp de 10 zile dacă apar 3 cazuri de infectare cu Covid-19, într-un interval de 7 zile consecutiv, trecerea în sistem online începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz.

Toată școala trece în sistem online, timp de 10 zile, când cel puțin jumătate din totalul de clase fac ore online din cauza cazurilor de Covid-19 din colective.

Cea de-a doua schimbare (n. red. de după criteriul legat de spitalizări) este suspendarea activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.

Suspendarea activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii. Suspendarea activității fizice a întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență“, a mai precizat Cîmpeanu vineri.

LISTĂ Site-uri-le DSP-urilor județene

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București – aici.

Citește și:
Carantinarea elevilor și copiilor de grădiniță pentru 5-10 zile, prevăzută în premieră de noul ordin comun cu regulile pentru școli
VIDEO Răspunsul lung și nul al miniștrilor Educației și Sănătății, la întrebarea cât de în siguranță sunt copiii la școală
BREAKING Luni, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică, a anunțat Sorin Cîmpeanu / Clasele care au 3 cazuri pe o perioadă de 7 zile consecutive se închid și elevii trec la școală online – VIDEO
Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, publicat în Monitorul Oficial de vineri
DOCUMENT Noile reguli pentru funcționarea școlilor / Ziua de referință va fi ziua de joi pentru situația de săptămâna viitoare
Cîmpeanu: Am eliminat pragul de vaccinare a personalului de 60% / Omicron afectează și persoanele vaccinate, a fost necesară schimbarea strategiei cu privire la modul de funcționare a școlilor / Totul se judecă la nivel de județ de acum înainte
CNSU: Toate școlile dintr-un județ trec în online, dacă se ocupă 75% din paturile de spital destinate COVID-19 din județul respectiv, potrivit noilor scenarii care intră în vigoare de luni / Rata de vaccinare a profesorilor a fost eliminată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like