Salarii scăzute cu 30%, în plină criză, pentru angajații creșelor din București care au trecut în subordinea Ministerului Educației / Angajații susțin că grădinițele care au preluat creșele ar fi fost obligate de Inspectoratul Școlar să angajeze infirmierele pe posturi mai prost plătite, de îngrijitoare

Foto: colaj / cititor EduPedu.ro

Salariile angajaților din creșele din Capitală care au fost preluate de Ministerul Educației au scăzut, în plină criză, cu 30%, potrivit documentelor consultate de Edupedu.ro. Angajații acuză că încadrarea le-a fost schimbată și din această cauză au salarii mai mici. Documentele au fost trimise pe adresa redactie@edupedu.ro de către cititori. Concret, am primit atât fluturașul de salariu al unei angajate la o creșă din București înainte ca aceasta să fie arondată unei grădinițe, cât și fluturașul după ce creșa a trecut în subordinea Ministerului Educației.

În luna septembrie, o infirmieră dintr-o creșă aflată în subordinea autorităților locale avea un salariu net de 2.817 lei.

Foto: Fluturaș salariu – creșă în subordinea DGASPC Bucuresti

În luna octombrie, după ce creșa a trecut în subordinea Ministerului Educației, adică a fost arondată unei grădinițe, salariul a scăzut cu 846 de lei. Acest lucru înseamnă că angajata are un salariu net de 1.971 de lei.

Analizând documentul, se poate observa că sporul de stres nu se mai acordă. Înainte, acesta era de 546 de lei.

Foto: Fluturaș salariu – creșă în subordinea Ministerului Educației/Inspectoratului Școlar București

„Ministerul, dacă ne-a preluat, să ne recunoască și să ne dea drepturile, să nu încalce legea făcută tocmai de “el”. Știa la ce se înhamă când s-a gândit la România Educată. În această situație cred că sunt sute, mii de infirmiere din toată țara”, ne-a scris angajata.

Aceasta a povestit că, inițial, a aflat din presă faptul că urmează să fie preluate de Minister, pentru că „oficial, nu ne-a spus nimeni nimic”. Pe 22 septembrie, în jurul orei 21, au fost anunțate pe grupul de Whatsapp al creșei că sunt chemate la primărie.

„La ședință, am fost primite cu o atitudine agresivă de către personalul din conducere DGASPC (nu s-au prezentat, nu știu cu cine am stat de vorbă, oricum, erau de la resurse umane) și ni s-a comunicat faptul că urmează sa fim preluate de către Minister”, a spus angajata.

Au fost puse sa dea în scris un „acord de principiu”, „adică să ne negocieze funcția si salariul. Să ne fie păstrate așa cum le aveam”.

Patru zile mai târziu, pe 26 septembrie, au fost chemate iar la primărie și au fost puse să completeze cererea de transfer: „Variante erau două: ori completezi cererea de transfer, ori intri în șomaj. (…) Dosarele noastre au fost făcute ferfeliță. Nu au fost atente la predarea actelor și ani de muncă au fost rătăciți, nu știu cum. Cum s-a efectuat transferul, dacă eu, spre exemplu, am fost pusă sa plătesc 2 zile de concediu? Am colege care au pierdut zile de concediu: și zilele, și banii. De la DGASPC nu li s-au plătit zilele rămase, iar învățământul nu le-a preluat acele zile, au dispărut pur si simplu”.

Directoarea grădiniței le-a transmis că „banii sunt mai puțini, dar și munca este mai puțină”: „La prima ședință cu noua directoare de la grădiniță, ni s-a spus realitatea. O realitate transmisă verbal: „Doamnelor, nu va mai necăjiți! Banii sunt mai puțini, dar și munca este mai puțină””.

„Cum adică munca este mai puțină? Noi lucrăm cu copilași mici. Ce înseamnă munca mai putină? Nu mai schimbăm scutece? Nu mai hrănim? Nu mai spălăm copilași? Nu mai susținem moral părinții speriați de plânsetele copiilor? Nu mai plâng copilașii?”, se întreabă angajata.

Iată ce prevede Metodologia de organizare și funcționare a creșelor:

Art. 33 -(1) „Structura orientativă a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar este formată din:

Ea a mai precizat că „nici astăzi nu avem contracte de muncă sau fișe de post. Odată cu primirea fluturașului, am aflat că am fost transferate pe un post inferior calificării noastre și cu un salariu mult mai mic”.

„Dacă suntem îngrijitoare, trebuie să stăm dincolo de ușa grupei. Realitatea este că stăm în grupe, în continuare, și ne ocupam de copilași ca și până acum, dar cumva încălcăm legea, conform noilor încadrări”, mărturisește aceasta.

Normele din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor stabilesc la art. 33 alin. (3) că „în unitățile pentru preșcolari se interzice participarea la servitul mesei, la debarasarea veselei și la spălarea acesteia a personalului de îngrijire care a participat, în prealabil, la curățenia grupurilor sanitare”.

Contabila grădiniței le-a transmis că au fost forțați de către ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București – n. red.) să le preia pe aceste posturi, după cum precizează cititoarea: „Ni s-a transmis de către contabila grădiniței, care încercă să ascundă faptul că există postul de infirmieră în EDUSAL, că au fost forțați de către ISMB să ne preia pe aceste posturi sub forma de necalificate”.

Angajata mai spune că „în unitate mai avem colege care nu au fost preluate de minister. Aparțin încă de DGASPC și mai stau aici până pe data de 5 decembrie. De pe 5, ele nu vor mai veni”.

Lucian Puiu, secretar general al Federației sindicale Columna, a declarat pentru Edupedu.ro că sunt persoane care au demisionat: „S-au dus asistente medicale către zona spitalicească a Bucureștiului, au fost oameni care s-au reorientat către alte servicii sociale din interiorul DGASPC-ului. Oamenii aceștia care au mai rămas (în cele trei creșe – n. red.) sunt mai puțini decât prevede legea”.

„Dacă vor să transforme infirmierele în îngrijitoare, este o diminuare de aproape 1.000 de lei a salariului de bază. Nu este în regulă, nu este normal atât timp cât omul este transferat. Codul Muncii spune că, în momentul în care se face un asemenea transfer, personalul este preluat cu toate drepturile salariale pe care le-a avut, nu cu diminuare de 1.000 de lei la salariu. (…)

Oamenii aceștia nici nu au timp să facă grevă sau formă de protest, trebuie să stea să aibă grijă de copii. Dacă nu există salariați, se închide creșă”, a precizat Lucian Puiu.

Informații de context

Reamintim că o parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației. În jumătate din județele din România nu existau anul trecut educatori în creșele preluate de minister.

Dacă înainte se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani, acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani, împărțirea nemaifiind într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5, ci în felul următor:

Doar creșele cu program prelungit vor funcționa pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, perioadă în care se organizează activități educaționale recreative, potrivit metodologiei.

Unitățile de educație timpurie antepreșcolară, indiferent de tipul de program al acestora își pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, cel mult 30 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.

Citește și:
Tensiuni în creșele din Sectorul 2 al Capitalei transferate doar pe hârtie la Ministerul Educației, dar care își continuă activitatea fără ca angajații să-și știe salariul și funcția / Vlad Drinceanu, șeful Inspectoratului București: Salarizarea va fi conform legislației în vigoare / Lider sindical: sindicatul va ataca în instanță instituția, dacă se scad drepturi salariale
Exit mobile version