Tensiuni în creșele din Sectorul 2 al Capitalei transferate doar pe hârtie la Ministerul Educației, dar care își continuă activitatea fără ca angajații să-și știe salariul și funcția / Vlad Drinceanu, șeful Inspectoratului București: Salarizarea va fi conform legislației în vigoare / Lider sindical: sindicatul va ataca în instanță instituția, dacă se scad drepturi salariale

3.315 vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Situație fără precedent la cele trei creșe de stat din Sectorul 2 al Capitalei, ai căror angajați nu știu nici aproape de finalul anului care este angajatorul lor final, care vor fi salariile dacă sunt transferați de la primărie la Ministerul Educației și nici unde vor merge cu copiii pe care îi îngrijesc, dacă transferul decis de primărie se realizează. Concret, Consiliul Local al Sectorului 2 a hotărât în luna august 2022 ca cele trei creșe să treacă la Minister, prin arondarea lor la trei grădinițe, potrivit deciziei consultate de Edupedu.ro. Este vorba despre creșa Sinaia, creșa Ciobănașul și creșa Teiul Doamnei. Până în acest moment, acestea n-au fost încă preluate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, informație confirmată pentru Edupedu.ro de către inspectorul școlar general Vlad Drinceanu: „Sunt în curs de arondare acum”.

„Începând cu anul școlar 2021-2022, creșele de stat sunt arondate, la solicitarea primarilor, ca urmare a hotărârilor autorităților deliberative, prin decizie a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică”, prevedea Ordonanța de Urgență amintită anterior, adoptată de Guvernul Cîțu în 2021.

Potrivit surselor Edupedu.ro, angajații și părinții copiilor din aceste creșe se plâng de situația actuală, deoarece au fost multe demisii din cauza faptului că salariul personalului ar putea să scadă dacă vor trece la Ministerul Educației.

Lucian Puiu, secretar general al Federației sindicale Columna, a declarat pentru Edupedu.ro că salariații creșelor trăiesc în incertitudine: „Salariații așteaptă să se clarifice toată situația. Oamenilor nu li s-a comunicat niciun stat de funcții. Aceasta este situația. S-au făcut, din partea Sindicatului, adrese repetate către inspectorat (ISMB – n. red.) și către acele grădinițe care vor prelua creșele și niciun răspuns. Colegele stau într-o zonă de incertitudine extrem de mare în momentul de față. Nu știu data de la care vor fi preluate în mod cert, ce funcții și ce salarii vor avea”.

Întrebat dacă sunt persoane care au demisionat, acesta a spus că da: „S-au dus asistente medicale către zona spitalicească a Bucureștiului, au fost oameni care s-au reorientat către alte servicii sociale din interiorul DGASPC-ului. Oamenii aceștia care au mai rămas (în cele trei creșe – n. red.) sunt mai puțini decât prevede legea”.

Însă din partea Inspectoratului Școlar București aflăm că “nu există niciun blocaj”. Contactat de Edupedu.ro și întrebat de ce nici aproape la 3 luni de la începerea anului școlar instituția pe care o conduce nu a pus în aplicare decizia Consiliului Local și Hotărârea Guvernului de a trece în subordinea Ministerului Educației creșele pentru care primăria a decis acest lucru, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), Vlad Drinceanu, a declarat că transferul celor 3 creșe “este în curs de finalizare”.

Vlad Drinceanu, inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti / Foto: USAMV
Vlad Drinceanu, inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti / Foto: USAMV

Edupedu.ro: Salariul personalului din creșele preluate va rămâne neschimbat?

Vlad Drinceanu: „Nu pot să vă furnizez astfel de informații, pentru că nu dețin informații. N-am de unde să știu ce salariu are personal acum. Salarizarea va fi conform legislației în vigoare.”

Liderul sindical Lucian Puiu atrage atenția asupra unor practici salariale la limita legii aplicate în acest proces de inspectoratul școlar. “În funcție de forma oficială a statului de funcții, sindicatul va ataca în instanță aceste organigrame, dacă vor conduce la diminuarea de drepturi salariale. Eu am făcut o nouă solicitare. Inspectoratul ne-a trimis un răspuns pe care l-a trimis Primăriei Sector 3. (…) Ne-am interesat cum s-a făcut predarea și în alte sectoare. Oamenii se duc acasă cu niște salarii sub salariul minim pe economie. (…)

Dacă vor să transforme infirmierele în îngrijitoare, este o diminuare de aproape 1.000 de lei a salariului de bază. Nu este în regulă, nu este normal atât timp cât omul este transferat. Codul Muncii spune că, în momentul în care se face un asemenea transfer, personalul este preluat cu toate drepturile salariale pe care le-a avut, nu cu diminuare de 1.000 de lei la salariu”.

Legea Educației Naționale 1/2011 stabilește la art. 27 alin. (3) că „asigurarea personalului necesar desfășurării educației antepreșcolare se face de către Ministerul Educației, conform art. 104 alin. (2) lit. a), cu respectarea standardelor de calitate și a legislației în vigoare”.

Iată ce prevede art. 104 alin. (2) lit. a) din Legea Educației:

„(2) Finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per elev/preșcolar/antepreșcolar, după cum urmează:

a) cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării”

Ordonanța de Urgență nr. 100 din 2021 prevede la art II că „salariile de bază ale funcțiilor specifice din creșe se vor stabili cu respectarea prevederilor art. 28 alin. (1) și (2) și ale art. 36 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.”

Hotărârea nr. 274 din 2022 a Consiliului Local Sector 2 stabilește următoarele: Creșa Sinaia să fie arondată Grădiniței nr. 276; Creșa Ciobănașul să fie arondată Grădiniței nr. 189; Creșa Teiul Doamnei să fie arondată Grădiniței nr. 233.

Hotărârea nr. 274 a Consiliului Local Sector 2 poate fi consultată mai jos.

Pentru arondarea celor 3 creșe, Inspectoratul Școlar a făcut o analiză în acest sens, după cum a fost informată Direcţia Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar Sector 2 potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro.

Nota de fundamentare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2:
Declarația completă acordată Edupedu.ro de către Lucian Puiu, secretar general al Federației sindicale Columna:

”Salariații așteaptă să se clarifice toată situația. Oamenilor nu li s-a comunicat niciun stat de funcții. Aceasta este situația. S-au făcut, din partea Sindicatului, adrese repetate către inspectorat (ISMB – n. red) și către acele grădinițe care vor prelua creșele și niciun răspuns. Colegele stau într-o zonă de incertitudine extrem de mare în momentul de față. Nu știu data de la care vor fi preluate în mod cert, ce funcții și ce salarii vor avea.

Când Consiliul Local al Sectorului 2 a emis acea hotărâre, prin care s-a renunțat la creșă în favoarea Inspectoratului Școlar și a instituțiilor de învățământ, s-a spus că, în momentul în care personalul se preia prin transfer, se preiau și funcțiile. Din punctul acesta de vedere, inspectoratul nu respectă actul administrativ prin care i-au fost oferite aceste servicii – din servicii sociale se transforma în servicii de învățământ – și personalul. Personalul se preia exact așa cum este, conform hotărârii de consiliu local, și nu are voie să schimbe absolut nimic: nici funcțiile, nici salariile.

Este o lipsă totală de transparență din partea Inspectoratului școlar. Norma metodologică, care este dată în aplicarea acelei ordonanțe prin care s-a modificat Legea Educației Naționale, spune că în structura creșelor se păstrează infirmiere, aveam colege care sunt infirmiere, se păstrează instructor de educație și se păstrează și alte funcții.

În funcție de formă oficială a statului de funcții, sindicatul va ataca în instanță aceste organigrame dacă vor conduce la diminuarea de drepturi salariale. Eu am făcut o nouă solicitare. Inspectoratul ne-a trimis un răspuns pe care l-a trimis Primăriei Sector 3. (…) Ne-am interesat cum s-a făcut predarea și în alte sectoare. Oamenii se duc acasă cu niște salarii sub salariul minim pe economie. (…)

Dacă vor să transforme infirmierele în îngrijitoare, este o diminuare de aproape 1.000 de lei a salariului de bază. Nu este în regulă, nu este normal atât timp cât omul este transferat. Codul Muncii spune că, în momentul în care se face un asemenea transfer, personalul este preluat cu toate drepturile salariale pe care le-a avut, nu cu diminuare de 1.000 de lei la salariu. (…)

Oamenii aceștia nici nu au timp să facă grevă sau formă de protest, trebuie să stea să aibă grijă de copii. Dacă nu există salariați, se închide creșă. (…)

S-au dus asistente medicale către zona spitalicească a Bucureștiului, au fost oameni care s-au reorientat către alte servicii sociale din interiorul DGASPC-ului. Oamenii aceștia care au mai rămas (în cele trei creșe -n.red) sunt mai puțini decât prevede legea.”

Informații de context

Reamintim că o parte din creșele de stat au trecut de la autoritățile locale în administrarea Ministerului Educației. Edupedu.ro a scris că doar puțin peste o treime din creșele existente au trecut sau sunt în curs de preluare de către Ministerul Educației. Astfel, 247 au rămas la primării, iar 148 sunt în subordinea Ministerului Educației. În jumătate din județele din România nu existau anul trecut educatori în creșele preluate de minister.

Amintim că Edupedu.ro a scris că părintele sau reprezentantul legal are dreptul să stea cu copilul la creșă, pentru a-l acomoda, cel mult 2 săptămâni după înscriere, potrivit Metodologiei privind funcționarea creșelor publice și a altor unități de educație antepreșcolară.

Dacă înainte se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și 3 ani, acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani, împărțirea nemaifiind într-o singură grupă cu 7 copii, în medie, dar nu mai mult de 9 și nu mai puțin de 5, ci în felul următor:

  • grupa mică: 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
  • grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
  • grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

Doar creșele cu program prelungit vor funcționa pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, perioadă în care se organizează activități educaționale recreative, potrivit metodologiei.

Unitățile de educație timpurie antepreșcolară, indiferent de tipul de program al acestora își pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului școlar și cu informarea părinților, cel mult 30 de zile pe an, pentru curățenie, reparații sau dezinsecție.

Anul trecut, au fost scoase la concurs pe site-ul Titularizare 2022 peste 140 de posturi de educator-puericultor, potrivit Ministrului Educației.

Articolul 59 din Metodologia de organizare și funcționare a creșelor stabilește următoarele:

„(1) În vederea asigurării personalului didactic de predare necesar în unitățile de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar, pentru ocuparea pe perioadă determinată a funcției didactice de educator-puericultor se acceptă și absolvenți ai liceului pedagogic sau ai unei școli echivalente, cu specializarea educatoare, care au urmat sau vor urma, până la 1 septembrie 2025, cursuri de educație timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educației cu terți, absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar care au urmat sau vor urma, până la 1 septembrie 2025, cursuri de educație timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educației cu terți, precum și absolvenți ai programelor de masterat didactic cu specializarea educație timpurie.

(2) Educatorii-puericultori din structura unităților de învățământ preuniversitar cu nivel antepreșcolar pot ocupa, până la data de 1 septembrie 2025, funcția de educator-puericultor, cu condiția îndeplinirii cerințelor specifice din Metodologia de recunoaștere și atestare a competențelor profesionale pentru ocuparea funcției de educator-puericultor, elaborată de Ministerul Educației.”

Citește și:
Educatorul – puericultor de la creșă este obligat să informeze în scris părinții, ori de câte ori e nevoie, despre progrese, dificultăți și starea emoțională a copilului, plus să colaboreze cu psihologi pentru dezvoltarea emoțională, potrivit metodologiei aprobate de Guvern
ianuarie 2022 – Legea care prevede că în creșe pot merge copii de la 0 luni la 3 ani, promulgată de președintele Iohannis / La „grupa mare” vor putea fi și câte 20 de copii. Acreditarea este primită cadou de toate creșele existente de stat, particulare și confesionale, fără să mai treacă pe la ARACIP, la intrarea legii în vigoare
Doar puțin peste o treime din creșe vor trece în subordinea Ministerului Educației, restul rămân în subordinea primăriilor cu finanțare de la minister. În jumătate din județele din România nu există educatori în creșele preluate de minister
Creșele vor fi preluate în sistemul de educație, de la primării: 15.000 de lei, costul standard per copil în creșă / Vor fi primiți copiii de la 11 luni până la 3 ani

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Situație fără precedent la cele trei creșe de stat din Sectorul 2 al Capitalei, ai căror angajați nu știu nici aproape de finalul anului care este angajatorul lor final –> atenție, “ale căror”, nu “ai căror”.
    Spor.

  2. Bună ziua. Si cresa din Câmpenești Apahida judetul Cluj,a fost preluată de învățământ din luna Martie, asistentele medicale am pierdut 1000 de lei la salariu și ingrijitoarele 500 lei ,plus că la învățământ nu există tichete de masă, există indemnizația de hrana asta însemnând net 150 lei .De asemenea s-au pierdut 2 spoturi de 15%, sporuri care asistentele de la școala si grădiniță Apahida le primesc , deoarece dânsele au fost repartizate către scoala si grădiniță fiind angajate in continuare de asistență socială Apahida si deservesc scoala și grădinița prin contract de detașare.Nu este corect ca o asistenta de la școala grădiniță sa încaseze 4000 lei si una de la creșă 2900 lei .Asta înseamnă preluarea creșelor, adică diminuarea salariilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

BREAKING Toate creșele care „au funcționat legal” în anul școlar trecut au fost acreditate “din pix”, printr-un ordin de ministru. Miza deciziei – 15 mii de lei pentru fiecare copil din aceste instituții de învățământ

Creșele de stat și private care „au funcționat legal” în anul școlar 2021-2022 se consideră acreditate și se supun doar procedurilor de evaluare externă, potrivit ordinului cu metodologia de evaluare…
Vezi articolul

Ore obligatorii pentru toți elevii și copiii de grădiniță, din acest semestru, introduse în curriculumul școlar ca activități de educație psiho-emoțională. Ministerul Educației a trimis școlilor fișe de lucru făcute de specialiștii Colegiului Psihologilor din România

Elevii și copiii de grădiniță vor fi implicați în activități obligatorii de educație psiho-emoțională, în semestrul al II-lea, după cum se arată într-un anunț al Inspectoratului Școlar Județean Mureș (ISJ…
Vezi articolul

OECD: Sprijiniți educatorii cu exemple clare despre cum să pună în aplicare curriculumul nou și investiți mai mulți bani în educația timpurie. România este ultima în Europa la procentul din PIB alocat

Învățământul preșcolar din România are enorm de recuperat față de cel al altor țări europene, mai ales când vine vorba de nevoile și necesitățile copiilor, părinților și personalului didactic. Concluzia…
Vezi articolul

Doar „3-4 proiecte” de grădiniţe olimpice sportive private, depuse şi aprobate în programul anunţat de Darius Vâlcov, prin OUG 114. Ion Ţiriac nu ar fi aplicat, susţine rectorul UNEFS

Rectorul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, Florin Pelin, membru în comisia care aprobă proiectele de grădiniţe olimpice private, a declarat pentru HotNews.ro că Ion Ţiriac nu…
Vezi articolul

OFICIAL Părintele sau reprezentantul legal are dreptul să stea cu copilul la creșă, pentru a-l acomoda, cel mult 2 săptămâni după înscriere / Regulile de funcționare a creșelor de stat au fost publicate în Monitorul Oficial

Metodologia privind funcționarea creșelor publice și a altor unități de educație antepreșcolară, aprobată de Guvern în data de 28 aprilie, prevede o serie de drepturi ale părinților și copiilor de…
Vezi articolul