Salariile din învățământ vor fi înghețate și în 2022 – proiect de ordonanță de urgență

Foto: © Starblue | Dreamstime.com

Salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul de Finanțe. Documentul prevede prorogările – sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului – pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare.

Inițial, surse guvernamentale au declarat că se discută exceptarea creșterii salariilor profesorilor de la prorogare, lucru care ar fi echivalat cu acordarea salariilor mărite.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă, dacă proiectul va fi adoptat în această formă.

Proiectul prevede că „prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2021 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.

Prin același proiect, Educația nu va primi 6% din PIB nici în 2022, al 11-lea an în care prevederea legală este amânată.

În prezent, articolul 38, alin. (4^1), lit. c) din Legea 153.2017 prevede că „personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ beneficiază începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

Reamintim că la negocierile pentru formarea noului Guvern PSD-PNL-UDMR, PSD a cerut creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2022.

Proiectul de OUG poate fi modificat până la adoptarea lui de către Guvern.

Ce prevede Legea 153 în prezent:

Articolul 38, alin (4^1), lit. c) „Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază:

a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;

b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;

c) începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Conform alineatului (1) al articolului I din OUG nr. 226 din 30 decembrie 2020, prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.

Foto: © Starblue | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version