Salariile profesorilor din România – printre cele mai mici din UE. Ultimele date Eurydice: salariile brute reale au scăzut ușor în 2020-2021 față de anul precedent, în timp ce majoritatea țărilor europene au luat măsuri de creștere

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Profesorii din școlile publice românești au avut și în anul 2020-2021 printre cele mai mici venituri din Europa, cu un salariu brut anual de sub 12.500 de euro, adică puțin peste 1.000 de euro (brut) pe lună. Salariile anuale brute reale au scăzut, în valoare medie, față de anul precedent, în condițiile în care, la nivel european, România se numără printre foarte puținele țări care, în ultimii doi ani, nu a adoptat nicio măsură de creștere a veniturilor profesorilor, potrivit celui mai recent raport al rețelei europene Eurydice privind salariile profesorilor din Europa.

Potrivit raportului citat, un profesor român din învățământul preșcolar a avut un salariu mediu brut anual real de 12.026 euro. Valoarea crește la 12.448 euro în cazul cadrelor didactice din școala primară, 12.243 în cazul profesorilor de gimnaziu și 12.403 în cazul celor de liceu.

Salariile medii ale profesorilor din mediul preuniversitar în Europa, in funcție de ciclu de învățământ / Sursa: Raport Eurydice

Salariul mediu brut al profesorilor din România este, astfel, comparabil cu cel al profesorilor din Muntenegru (circa 12.150 euro) și Ungaria (între 12.000 – 13.700 în funcție de nivel). Ediția din acest an a raportului Eurydice nu menționează nivelul salariilor brute anuale al profesorilor din mai multe țări, inclusiv Bulgaria, Croația, Albania, Macedonia.

Definiție: Salariul mediu brut anual real înseamnă salariul anual brut mediu ponderat primit efectiv de toți profesorii sau directorii de școală din intervalul de vârstă 24-65 de ani la un anumit nivel de educație, inclusiv salariul legal și alte plăți suplimentare. Această sumă exclude contribuțiile la asigurările sociale și la pensie ale angajatorului, dar le include pe cele plătite de angajați. Plățile suplimentare se referă la bonusuri și indemnizații care se pot acorda cadrelor didactice în plus față de salariul de bază stabilit în funcție de calificările și experiența lor educațională. Datele privind salariile reale pot fi extrase din registrele administrative naționale, bazele de date statistice, anchetele reprezentative prin eșantion sau din alte surse reprezentative, potrivit metodologiei raportului.

La pol opus, cele mai mari salarii brute anuale reale, calculate în Euro, le-au avut profesorii din Germania (63.300-73.500 euro), Danemarca (53.600-76.300 euro), Olanda (55.000-66.700 euro), Norvegia (51.400- 61.600). Franța și Italia se încadrează în plutonul mijlociu, cu salarii considerabil mai mici față de cele din Germania (37300-45.500 în cazul Franței, 29.500-33.800 în cazul Italiei).

Edupedu.ro a relatat, în iulie, datele din fișa de țară privind evoluția salariilor profesorilor români pe parcursul carierei: Cât câștigă un profesor din România, de la începutul carierei până la salariul maxim atins după 40 de ani, la nivel de grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu – ultimele date Eurydice.

Sistemele de salarizare diferă mult între țările europene, dar, la nivel general, România se încadrează în rândul țărilor unde se face simțită o creștere semnificativă pe parcursul unei perioade lungi de timp. Altfel spus, un profesor tânăr are mult de așteptat pentru a simți o creștere semnificativă a salariului. România e încadrată, din acest punct de vedere, într-un grup din care mai fac parte Belgia (regiunea vorbitoare de limba germană), Grecia, Franța, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia.

Sursa: Raport Eurydice

Mai precis, pentru un profesor din România, salariul crește cu aproximativ 17,3% după primii 10 ani de activitate, cu 24,3% după 15 ani de activitate și cu un salt major, până la 77%, în faza salarizării maxime, care în cazul profesorilor români vine după 40 de muncă la catedră.

Cum cresc salariile profesorilor de gimnaziu în țările europene / Sursa: Raport Eurydice
România – printre puținele țări europene care au bătut pasul pe loc în privința salarizării profesorilor

Raportul Eurydice marchează și schimbările înregistrate la nivelul țărilor europene în privința salariilor profesorilor între 2019-2020 și 2020-2021, o perioadă marcată și de criza produsă de pandemia Covid-19 în educație. În condițiile în care, în cifrele raportate, nivelul salariului brut anual real a scăzut ușor în România, țara face parte dintr-un grup foarte restrâns de sisteme europene în care nu s-a luat nicio măsură pentru creșterea salariilor, în intervalul menționat.

Astfel, nicio schimbare nu este raportată în România, Turcia, Albania, Serbia și Estonia. 

Nicio decizie care să determine schimbarea salariilor în România în 2020-2021 față de 2019-2020 / Sursa: Eurydice

Între timp, toate celelalte țări de pe continent au anunțat diverse acțiuni ce au influențat salariile profesorilor și directorilor de școală:

Totodată, analiza Eurydice notează că salariul mediu real al profesorilor este sub nivelul PIB/cap de locuitor, în cazul tuturor ciclurilor de învățământ, doar în România și alte șase țări europene (Estonia, Irlanda, Ungaria, Suedia și Norvegia), fiind sub acest nivel doar în anumite cicluri de învățământ în alte câteva țări (Letonia – liceu; Italia, Islanda – școala primară și învățământul preșcolar; Danemarca, Malta, Slovacia și Finlanda – învățământul preșcolar).

Salariile directorilor de școală

Pentru directorii unităților de învățământ, fișa de țară publicată de Eurydice menționează că salariile brute anuale ale acestora variază, în România, între 14.630 de euro (salariul minim la nivel preșcolar) și 17.999 euro (salariu maxim la nivel de liceu). Mai precis:

Raportul Eurydice include România în rândul țărilor unde numărul de elevi ai școlii este unul dintre criteriile stabilirii nivelului de salarizare a directorilor de școală (alături de Franța, Italia, Slovenia), același criteriu fiind luat în considerare și în alte state, unde sunt aplicate, însă, mai multe grile diferite sau decizia este luată la nivel local.

Influența pe care o are numărul de elevi asupra salarizării directorilor / Sursa: Eurydice

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Cât câștigă un profesor din România, de la începutul carierei până la salariul maxim atins după 40 de ani, la nivel de grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu – ultimele date Eurydice
Cât câștigă profesorii români comparativ cu cei din restul Europei? Salarizarea cadrelor didactice, la început de carieră, la apogeul carierei și la nivel de directori – raport Eurydice
Profesorii din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de muncă la catedră – studiu Eurydice. În mod paradoxal, stagiul de cotizare complet pentru ieșirea la pensie e de 31/35 de ani
Exit mobile version