Profesorii din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de muncă la catedră – studiu Eurydice. În mod paradoxal, stagiul de cotizare complet pentru ieșirea la pensie e de 31/35 de ani

18.422 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Profesorii de gimnaziu din România ajung la salariul maxim după 40 de ani de muncă la catedră, potrivit studiului Eurydice despre remunerarea cadrelor didactice din Europa. Doar în Ungaria și în Slovacia timpul în care un profesor ajunge la gradul maxim de salarizare mai are o asemenea durată, mai arată datele citate. 40 de ani vechime înseamnă o depășire cu 5 ani a stagiului complet de cotizare din legislația actuală pentru bărbați și cu 9 ani pentru femei.

În România, după 10 ani de profesie salariul unui profesor de gimnaziu crește, în medie cu doar 17,8% față de salariul de debut, arată datele oficiale.

După 15 ani de muncă la catedră, salariul unui profesor ajunge la 24,8% creștere față de cel de debut.

Iar maximul de salarizare poate fi atins abia la 40 de ani de vechime, când salariul este cu 77,6% mai mare față de salariul de debut.

“Deși salariile inițiale sunt importante în atragerea de noi profesori, acestea nu sunt singurul factor de luat în considerare. Dacă salariile cresc rapid, atunci un salariu inițial scăzut nu poate fi neapărat un factor de descurajare pentru a deveni profesor. Mai mult, menținerea profesorilor în funcție este, de asemenea, o problemă și, prin urmare, creșteri semnificative ale salariilor pe parcursul carierei pot contribui la păstrarea profesorilor. În schimb, creșterile mici care necesită o durată semnificativă de timp și de muncă pot avea un efect dăunător asupra atragerii și reținerii profesorilor”, arată raportul citat.

Cea mai rapidă creștere salarială pentru cadrele didactice are loc în Danemarca, unde în 12 ani un profesor atinge maximul de salarizare, iar acest maximum nu este decât cu 15,6% mai mare față de salariul de debut.

A doua țară în care salariul crește cel mai rapid este Finalnda, unde maximul gradului de salarizare pentru un profesor este atins la 20 de ani vechime și suma primită ca remunerație este cu 30,6% peste cea de la începutul carierei. În graficul de mai jos este situația pe fiecare stat, pentru profesorii de gimnaziu.

Pentru ca un profesor să atingă această vechime de 40 de ani, a maximului de salarizare, ar trebui să lucreze de la 25 de ani, dacă e bărbat, sau de la 21 de ani, dacă e femeie, având în vedere stagiul complet de cotizare din România precum și vârsta standard de pensionare. Iar dacă acest lucru ar fi îndeplinit, persoanele repsective ar primi doar pentru un an acel salariu maximal, sau pentru cel mult 3, dacă fac cerere să rămână în activitate.

Vârsta standard de pensionare pentru femei: 61 de ani și 4 luni (în septembrie 2020), în creștere până la 63 de ani, în ianuarie 2030

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați: 65 de ani

Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani, în septembrie 2020 și crește până la 35 de ani (în ianuarie 2030)

Stagiul complet de cotizare pentru barbați: 35 de ani

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii
 1. Eu nu stiu daca e bine documentat articolul.
  Dupa 25 de ani vechime, in invatamant, in Romania, nu mai creste salariul…
  Acest lucru e foarte frustrant ptr.profesorii cu grade didactice, care vor sta cu acelasi salariu inca 41-25 =…ani.Poti munci, dar daca nu ai functie sau gradatie-ptr.care trebuie sa fii in gratiile directorului neaparat, ca sa poti acumula acele punctaje(nu mai e ca la inceput!)-nu vei reusi sa ai cresteri salariale!!!
  Iar dirigentiile, 10%, se dau fara criterii exacte,anuntate in prealabil etc., tot de catre director/C.A….
  Comparatiile trebuie facute intre numere de acelasi fel.
  Poate s-a schimbat ceva si nu stiu eu…
  Doamne-ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nelu Tătaru: Ordinul cu normele metodologice pentru redeschiderea grădinițelor va fi gata până la prânz și va fi publicat în Monitorul Oficial. De mâine vor putea începe activitatea

Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că ordinul cu normele metodologice pentru redeschiderea grădinițelor va fi gata până luni la prânz și va fi publicat…
Vezi articolul