Shanghai Ranking 2022 după domenii de studiu. Universitățile românești au o prezență modestă în clasamente, similară anului trecut. 7 din 14 apariții revin instituțiilor din Cluj-Napoca

Foto: freepik.com

Universitățile din România au și în acest an apariții modeste în clasamentele globale după domenii de studiu realizate de compania de consultanță Shanghai Ranking – Global Rankings of Academic Subjects 2022. 7 din totalul de 14 apariții identificate de Edupedu.ro în clasamentele publicate marți, ce includ sute de universități la fiecare dintre cele 54 de domenii, revin universităților din Cluj-Napoca (Babeș-Bolyai, UMF Iuliu Hațieganu și USAMV). Două revin Universității din București, iar celelalte – UMF Carol Davila București, UMF Victor Babeș Timișoara, Universității de Vest din Timișoara, Universității Transilvania din Brașov și Universității din Craiova. Cele mai multe apariții românești sunt concentrate la categoriile Științe naturale și Științe medicale, în timp ce, la fel ca anul trecut și în 2020, la Științe sociale, Edupedu.ro nu a putut identifica nicio universitate românească.

Astfel, nici în aceste clasamente – ca în altele recente – universitățile românești nu “prind” apariții în domenii-cheie precum cele economice, drept, comunicare sau științe sociale.

Au apariții multiple la științe naturale și medicale, dar numai câte una la științele vieții sau inginerie.

De cele mai multe ori, universitățile românești apar în coada clasamentului pentru domeniul de studiu, iar în rareori la mijlocul lui. Edupedu.ro a identificat o singură apariție în prima parte a clasamentului, în cazul domeniului Medicină clinică.

Față de anul trecut, se observă mici progrese: la Științe ale Naturii, Matematică, Universitatea București este în intervalul 151-200 acum, față de 201-300 în 2021, iar Babeș-Bolyai pe 301-400, față de 401-500 în 2021. Tot aici, de exemplu, este prezentă și Universitatea din Craiova, clasată în intervalul 401-500, pe lângă cea din București și Babeș-Bolyai din Cluj.

Domeniul “Matematică”, 2022 / Foto: captură – shanghairanking.com
Domeniul “Matematică”, 2021 / Foto: captură – shanghairanking.com

În total, Edupedu.ro a identificat, în ediția din acest an, 14 apariții, la fel ca anul trecut și cu una mai mult decât în anul 2020, astfel:

Domeniile la care apar universități românești
Științe naturale

Matematică (o categorie cu 500 de locuri): 

Fizică (total 500 de locuri):

Științele Pământului (total 500 de locuri):

Ecologie (total 500 de locuri):

Edupedu.ro nu a identificat apariții ale universităților românești la studiile de: Chimie, Geografie, Oceanografie, Științe Atmosferice

Inginerie

Energie (total 400 de locuri):

Edupedu.ro nu a identificat apariții ale universităților românești la studiile de: Inginerie mecanică, Electrică și electronică, Automatizare & Control, Telecomunicații, Tehnologii și instrumente, Inginerie biomedicală, Informatică, Inginerie civilă, Inginerie chimică, Știința materialelor, Nanoștiință & nanotehnologie, Științele mediului, Resurse de apă, Știință și tehnologie alimentară, Biotehnologie, Inginerie Aerospațială, Inginerie marină, Transporturi, Remote Sensing, Minerit și minerale, Metalurgie.

Științele vieții

Științe veterinare (total 300 de locuri):

Edupedu.ro nu a identificat universități românești în cazul domeniilor: Biologie, Biologie umană, Științe agricole.

Științe medicale

Medicină clinică (total 500):

Tehnologie Medicală (total 400 de locuri):

Farmacie și Farmaceutică (total 500 de locuri):

Edupedu.ro nu a identificat universități românești în clasamentele pentru: Sănătate publică, Stomatologie, Asistență medicală.

Științe sociale

La niciunul dintre domeniile incluse la Științe sociale edupedu.ro nu a putut identifica Universități românești. Este vorba despre:

Citește și:
Shanghai Ranking 2021 după domenii de studiu: Universitățile românești au o prezența modestă în clasamentele menționate de ministrul Cîmpeanu ca referință pentru finanțarea cercetării universitare / 8 din 14 apariții revin universităților din Cluj
2020 – Universitățile românești – apariții răzlețe în clasamentele Shanghai Ranking, după materiile de studiu / Babeș-Bolyai – cele mai multe apariții
Exit mobile version