Suplimentarea numărului de locuri la liceu pentru clasa a IX-a, cerută în două petiții de către sute de părinți

Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com

Suplimentarea numărului de locuri la liceu în București este cerută prin intermediul a două petiții de către sute de părinți. Amintim că Edupedu.ro a scris că mediile semnificativ mai mari obținute anul acesta de toți candidații la Evaluarea Națională, față de cele de anul trecut, duc la o ierarhizare complet diferită față de anul trecut.

„E important de reținut ca un copil cu media de admitere de aproape 9,00 anul trecut putea sa acceseze un liceu cu rata de promovabilitate BAC de 100% in schimb va putea accesa anul acesta un liceu cu rata de promovabilitate BAC de 85%”, se arată în justificarea uneia dintre petiții.

Părinții semnatari solicită să fie luate măsuri „urgente” de către Ministerul Educației sau Inspectoratul Municipiului București pentru o încadrare „echitabilă” a elevilor: „Noi, părinții, solicitam Ministerului Educației, Inspectoratului Municipiului Bucuresti și oricăror autorități competente sa ia măsuri urgente care sa permită o încadrare echitabila a tuturor copiilor, sa le permită șansa la o educație așa cum au visat și pentru care au muncit și nu in ultimul rând sa nu ii dezamăgească și sa îngroașe rândurile celor care vor pleca din țara.”

Oficialii din Ministerul Educației au tranșat rapid problema, transferând-o părinților și elevilor. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, a dat „un sfat”: „ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin valoarea absolută a mediei, pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie, și sfatul e unul simplu: cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare pentru a nu risca să rămână nerepartizați chiar dacă va exista o etapă ulterioară de repartizare”, a spus Sorin Ion.

„Soluția dată de reprezentanții ministerului educației, aceea de a avea mai multe opțiuni pentru a nu risca sa rămână nerepartizați, nu este o soluție pertinenta. (…) Mai multe opțiuni înseamnă repartizarea copiilor care au obținut medii bune la licee slabe”, potrivit unei alte petiții.

Soluțiile propuse de părinți includ suplimentarea locurilor până la 28-30 de elevi sau crearea de noi clase: „O soluție de ultim moment ar fi suplimentarea numărului de locuri pe clasa, de la 24-26 de elevi (în prezent) la 28-30 de elevi (cât era înainte de pandemie) sau crearea de noi clase pentru a reduce decalajul dintre media de admitere obținută și nivelul liceului la care vor fi admiși”.

În București, pentru anul școlar 2020-2021, planul propus a prevăzut un număr de 15.372 de elevi și 549 de clase, conform documentului „Starea Învățământului Municipiului București”. Cu toate acestea, planul realizat a avut unele modificări față de planul realizat, deoarece numărul elevilor a fost de 16.165. Acest lucru înseamnă că cei 16.165 de elevi din București au intrat în cele 549 de clase.

Foto: Captură – Starea învățământului Municipiului București 2020-2021

Numărul mediu de elevi la clasă, în anul școlar 2020-2021, în învățământul liceal a fost împărțit astfel în Capitală, potrivit sursei citate anterior:

Sunt asemănări între generația 2020 și generația 2022, pentru că în ambii ani au fost medii mari la examenul de Evaluare Națională, iar generațiile au fost numeroase. În ierarhia din 2020 erau 15.285 de elevi, în 2021 – 11.812, iar în 2022 sunt 15.427, fiind generația cea mai numeroasă.

Pentru anul școlar 2022-2023, în București, sunt 14.182 de locuri și 563 de clase la licee teoretice si tehnologice, după cum a calculat Edupedu.ro pe baza datelor din broșură. Pe lângă acestea, la filiera vocațională sunt 1.370 de locuri și 57 de clase. Cele de mai sus conduc la concluzia că în Capitală sunt în total 15.552 de locuri și 670 de clase la teoretic, tehnologic și vocațional.

Broșura pentru anul școlar 2022-2023 (București):

De precizat este că la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București a fost desființată o clasă de „Științe ale naturii”, profilul real, pentru că în broșura de anul acesta apare doar o singură clasă cu un număr total de 26 de locuri. Pentru anul școlar 2021-2022 figurau 2 clase cu 52 de locuri.

Numărul de locuri și clase la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (București) – anul școlar 2022-2023:

Foto: Captură Broșură 2022 – București

Numărul de locuri și clase la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (București) – anul școlar 2021-2022:

Foto: Captură Broșură 2021 – București

De asemenea, la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală a fost desființată o clasă de matematică-informatică. În anul școlar 2021-2022 erau 5 clase de matematică-informatică (130 de locuri în total), iar acum sunt 4 clase, având un număr total de 104 locuri.

Numărul de locuri și clase la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” (București) – anul școlar 2022-2023:

Foto: Captură Broșură 2022 – București

Numărul de locuri și clase la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” (București) – anul școlar 2021-2022:

Foto: Captură Broșură 2021 – București

Legea Educației Naționale stabilește la articolul 63 alin. (1) că, în învățământul liceal și profesional, o clasă cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și mai mulți de 30.

Amintim că elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în prezența părintelui și a dirigintelui, în perioada 4-11 iulie 2022, conform calendarului. – detalii aici

Calendarul admiterii la liceu 2022:

4 – 11 iulie 2022: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023, completează opțiunile în perioada 8 – 11 iulie 2022.

4 – 11 iulie 2022: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.

4 – 11 iulie 2022: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.

12 iulie 2022: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.

12 iulie 2022: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.

13 iulie 2022: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.

13 iulie 2022: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.

14 iulie 2022: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023.

14 iulie 2022: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.

15 – 20 iulie 2022: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.

20 iulie 2022: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

21, 22 și 25 iulie 2022: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Citește și:
ANALIZĂ Devalorizarea notelor la Evaluarea Națională: Poziția în ierarhia de la Evaluarea Națională, în București, s-a schimbat anul acesta cu peste 1.200 de locuri față de anul trecut pentru un elev cu media 9, de exemplu / La media 7, diferența e de aproape 3.000 de locuri
ANALIZĂ Media pentru admiterea la liceu devine irelevantă, în București, pentru majoritatea candidaților. Elevi cu note mari vor ajunge la licee la care anii trecuți s-a intrat cu medii mici / Oficialii din Ministerul Educației au transferat problema părinților și le-au dat „un sfat”
Ghid de Admitere la liceu 2022. Ce înseamnă fiecare filieră și profil în parte, ce competențe ar trebui să obțină un elev de la specializarea aleasă și ce meserii ar putea alege apoi – recomandările Inspectoratului Școlar Iași
Admitere liceu 2022. Procedura pentru completarea fișei de înscriere, alături de părinte și diriginte la școală / Fișa poate fi transmisă și prin e-mail, cu o declarație pe proprie răspundere – descarcă model
DOCUMENT Admitere liceu 2022 în alt județ: Completarea opțiunilor se poate face și online, potrivit procedurii

Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version