Supravegherea audio-video în clase: Un proiect de lege pentru introducerea sistemelor de monitorizare în grădinițe a primit aviz negativ și de la Consiliul Economic și Social, și de la Consiliul Legislativ / Filmarea fără consimțământ „încalcă drepturile individuale, dreptul la confidențialitate și demnitate personală”

ID © Kittipong Jirasukhanont | Dreamstime.com

Un proiect de modificare a Legii învățământului preuniversitar, așa încât să fie permisă instalarea unor sisteme de supraveghere în grădinițe și creșe, anume în clase, pe holuri, în sala de mese și în exteriorul clădirilor, proiect depus în Parlament la începutul acestei luni, a primit aviz negativ atât din partea Consiliului Economic și Social, cât și din partea Consiliului Legislativ. Una dintre principalele obiecții ține de posibilitatea încălcării drepturilor copiilor și profesorilor. Avizul nefavorabil al CES a venit chiar în ziua în care ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat proiectul de ordonanță de urgență prin care se propune extinderea supravegherii audio-video la nivelul tuturor școlilor.

Înainte ca acest proiect de OUG, pentru modificarea Legii învățământului preuniversitar 198/2023, să fie prezentat de Minister, în Camera Deputaților a fost depus, la începutul lunii, un proiect de modificare a aceleiași legi, ce viza instalarea sistemelor de supraveghere în grădinițe și creșe. Despre acest proiect, Edupedu.ro a scris pe larg în urmă cu mai bine de două săptămâni.

Și proiectul din Parlament, și cel anunțat de ministrul Ligia Deca prevăd instalarea unor astfel de camere fără acordul părinților sau al profesorilor. În cazul inițiativei Ministerului, reprezentanții instituției au arătat că imaginile ar urma să fie accesibile strict în scopul protecției persoanelor și bunurilor și în cel al prevenirii actelor de violență.

Proiectul, depus de 33 de deputați PSD, menționa în Expunerea de motive că inițiativa „vine în sprijinul proiectelor pe care ministerul (educației – n.red.) le derulează, în sensul reglementării obligativității instalării sistemelor audio-video în cazul unităților de învățământ anteșcolar și preșcolar (…) Propunerea de față are la bază creșterea numărului de acte de violență în aceste zone, fapt care generează îngrijorare și nevoia de a propune soluții concrete (…)”.

Pe 25 martie, însă, adică în ziua conferinței de presă în care ministrul Ligia Deca a prezentat inițiativa similară ce vizează întregul sistem școlar, prin ordonanță de urgență, pentru proiectul de lege din Parlament a fost înregistrat aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social. O zi mai târziu, era înregistrat aviz negativ și din partea Consiliului Legislativ. Ambele avize au rol consultativ, dar expun probleme pe care proiectele de lege le pot ridica din perspectiva legislativă și din cea a impactului social.

Ce spune avizul nefavorabil al CES:

Avizul nefavorabil CES – integral:

Ce spune avizul negativ al Consiliului Legislativ:

Avizul negativ al Consiliului Legislativ – integral:

Citește și:
Camere de supraveghere obligatorii în creșe și grădinițele de stat și private în sălile de clasă, pe holuri, în săli de mese, de festivități și în curte, fără acordul părinților și cadrelor didactice – proiect
Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice
Să introduci camere de supraveghere în toate școlile fără consultarea profesorilor, părinților și elevilor „este, pur și simplu, o inepție” – directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, despre schimbările propuse de ministra Ligia Deca

Photo © Kittipong Jirasukhanont | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version